Европейската комисия (ЕК) публикува последния си доклад за селскостопанските перспективи на ЕС, който представя прогнозите за селскостопанските пазари на ЕС до 2035 г. Докладът показва продължаващ растеж на производителността, макар и с по-бавни темпове, на фона на предизвикателствата, свързани с изменението на климата и наличността и достъпността на суровините, докато селското стопанство на ЕС се трансформира към по-устойчиви производствени системи.
Според доклада се очаква селското стопанство на ЕС да поддържа високо ниво на производителност до 2035 г., за да подпомогне положителните търговски резултати, особено за стоки с висока стойност. Износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС остава важен фактор за световната продоволствена сигурност. Очаква се потреблението на протеини в ЕС да остане малко над сегашните нива, което отразява нарастващите нужди от протеини на застаряващото население на ЕС.
Очаква се производството на зехтин да се възстанови от ниските нива, наблюдавани през последните години, докато производството на трапезни маслини намалява, а пазарите на домати продължават да се диверсифицират с растеж в категориите за преработка и снаксове, въпреки по-слабото търсене на пресни домати в някои региони. По подобен начин търсенето на преработени портокали може леко да се увеличи, въпреки че потреблението и производството на пресни портокали намаляват, което илюстрира как променящите се потребителски навици променят траекториите на специфичните за стоките стоки в целия ЕС.
Прогнозира се, че производството на говеждо, свинско месо, овче и козе месо ще продължи постепенно да намалява, обусловено от свиващите се стада и променящите се потребителски предпочитания. Производството на вино също ще намалее, отразявайки променящите се потребителски навици.
В същото време, редица продуктови групи се очаква да отбележат умерен, но стабилен растеж. Очаква се производството на птици и яйца да се увеличи, подкрепено от силното потребителско търсене, докато разширяването на площите с маслодайни култури и бобови растения допринася за повишаване на нивата на производство при тези култури. Производството на млечни продукти остава относително стабилно като цяло, но увеличението на млечните твърди продукти, маслото и обезмасленото мляко на прах сигнализира за положително движение в сегментите с по-висока стойност.
Освен подробна информация за отделните сектори, докладът представя няколко междусекторни теми, като например самодостатъчност, конкурентоспособност и продоволствена сигурност, както на ниво ЕС, така и на световно ниво. Накратко, ЕС остава самодостатъчен по отношение на основни култури, месо и млечни продукти, докато търговските резултати на ЕС са изправени пред предизвикателства, свързани с конкуренцията.




