Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме арпаджика, почистените от костилките маслини, нарязаните на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме ориза и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след 10 мин - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 1глава лук, 250 г картофи, 1 морков, 1 парче целина, 200 г арпаджик, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 2 домата, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.