Начало » Новини » Страната

Намаляването на кравефермите може да увеличи парниковите емисии

Научно изследване в Дания
Синор.БГ / 26.03.2025 г.
Намаляването на кравефермите може да увеличи парниковите емисии

sinor.bg

Оказва се, че с намаляване на поголовието на едрия рогат добитък в Европа не се постига очаквания ефект за природата, водещ до ограничаване на парниковите емисии. Напротив, изследване в Дания показало, че с намаляване на животновъдството се постигат два негативни ефекта – отрицателно въздействие върху запазване на въглерода в почвата и увеличаване на емисиите на азотен оксид.

Проучването е публикувано в списание Agricultural systems на Elsevier от Съвместния изследователски център и е препечатано в бюлетина на Асоциацията на месопреработвателите в България. Според това изследване в Дания започва да се прилага политика на по-здравословен начин на живот – като се замества консумацията на месо с пресни зеленчуци, плодове и ядки. Диетата е известна като EAT - Lancet. Всичко това води до намаляване броя на едрите преживни животни в страната, тъй като се смяташе, че парниковите изпарения от фермите са сред големите замърсители на атмосферата.

Проучването на учените обаче изненадващо показало точно обратен ефект. А именно, че пълното прилагане на диетата EAT – Lancet ще доведе до значителни загуби на въглерод в почвите поради липса на естествен тор, до увеличение на емисиите на въглероден двуокис и азотен оксид – за 70-годишния период от 2030 -та до 2100 година. Причината е, че превръщането на естествените пасища в обработваеми земи, върху които са се отглеждат зеленчуци, ще изискат използването на повече минерални торове, които трябва да заменят естествения тор, но това ще рефлектира върху силното ограничаване на водорода в почвите. Всичко това ще влоши тяхното състояние. Изчислено е, че отрицателният принос за почвите спрямо емисиите ще доведе до 18-процентно увеличение на нетни емисии на парниковите газове. Затова и политиките за намаляване на животновъдството трябва да бъдат много добре премислени, заключават експертите.

Източник: MeatTheFacts

Намаляването на кравефермите може да увеличи парниковите емисии
4357
 

Последни материали
Виж
Млечната продукция е лидер с 96 на сто, месната е на опашката с едва 4 на сто
Расте делът на преработените продукти в селскостопанския износ от Украйна
Разследване за източника на заболяването сочи към незаконна дейност
Чумата по дребните преживни животни се добра и до Хърватия
С 45 стоки от базовата потребителска кошница и най-търсените родни продукти
В понеделник откриват официално магазин за хората в Куклен
Като спасителене пояс за малките производители без подкрепа от държавата
Поредно изложение събра в Ямбол фермери и занаятчии от югоизтока
Българският ветеринарен съюз отбелязва 14 декември – Деня на ветеринарномедицинските специалисти
Оставката притесни фермерите
През седмицата: Такова магаре имаме, такова ще си яздим
Свързани материали
Виж
Анализ към стратегията
За 35 години парниковите газове от агросектора са намалели с 54 процента
Да разбием митовете!
Парниковите газове от животновъдството не превишават емисиите от транспорта!
Днес започна Конференцията за климата в Мадрид
Европейският парламент препоръчва до 2050 г. парниковите газове да са сведени до минимум
Околна среда
През ноември в Амстердам ще се проведе симпозиум за намаляване на вредните емисии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини