Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.03.2025 г.

Кафето ще продължи да поскъпва и през 2025

Кафето ще продължи да поскъпва и през 2025

Световните цени на кафето достигнаха многогодишен връх през 2024 г. - увеличение с 38,8% спрямо средната стойност за предходната година - най-вече поради неблагоприятните климатични условия, които засегнаха ключови страни производителки, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Според бележката на ФАО за тенденциите на световния пазар на кафе през декември 2024 г. арабиката - кафето с по-високо качество, предпочитано на пазара на печено и мляно кафе - се е продавала с 58% по-скъпо в сравнение с предходната година, докато робустата, използвана главно за разтворимо кафе и смесване, е отбелязала скок на цените със 70% в реално изражение.

За първи път от средата на 90-те години на миналия век насам разликата в цените на двата сорта намалява.

Възможни са повишения през 2025 г.

ФАО заяви, че експортните цени на кафето могат да се повишат допълнително през 2025 г., ако в основните райони на отглеждане се наблюдава по-нататъшно значително намаляване на предлагането.

Основните фактори за неотдавнашното повишение на цените включват ограничените количества за износ от Виетнам, намаленото производство в Индонезия и неблагоприятните климатични условия, повлияли на производството на кафе в Бразилия.

Във Виетнам продължителното сухо време доведе до 20 % спад в производството на кафе през 2023/24 г., като износът спадна с 10 % за втора поредна година. По подобен начин в Индонезия производството на кафе през 2023/24 г. намалява с 16,5% на годишна база поради прекомерните дъждове през април-май 2023 г., които увреждат черешите на кафето. Износът е намалял с 23%.

В Бразилия сухите и горещи климатични условия предизвикаха последователни низходящи ревизии на прогнозата за производството през 2023/24 г., като официалните оценки се промениха от очаквано увеличение от 5,5 % на годишна база до спад от 1,6 %.

Транспортните разходи са фактор

По-високите транспортни разходи също са един от факторите, допринесли за повишаването на световните цени на кафето.

Ранните данни сочат, че през декември 2024 г. увеличението на световните цени се изразява в това, че потребителите плащат с 6,6% повече за своето кафе в Съединените щати и с 3,75% повече в Европейския съюз в сравнение със същия период на 2023 г.

„Високите цени следва да стимулират по-големи инвестиции в технологии и научноизследователска и развойна дейност в сектора на кафето - който разчита до голяма степен на дребните земеделски стопани - за да се повиши устойчивостта на климата“, заяви Бубакер Бен-Белхасен, директор на отдел „Пазари и търговия“ на ФАО, като добави, че изменението на климата оказва влияние върху производството на кафе в дългосрочен план. ФАО подкрепя много от страните, произвеждащи кафе, за да помогне на земеделските стопани да възприемат устойчиви на климата техники, които също така допринасят за възстановяване на загубата на биологично разнообразие.

ФАО подчертава значението на прозрачността на пазара и насърчава сътрудничеството между всички участници във веригата за създаване на стойност, за да се подкрепи устойчивият растеж в световния сектор на кафето и да се защити поминъкът на милиони дребни производители по света.

Основни факти за кафето

Бразилия и Виетнам заедно произвеждат близо 50 % от световното производство на кафе.

Дребните земеделски производители играят жизненоважна роля в производството на кафе, като на тях се падат 80 процента от световното производство на кафе.

Световното производство на кафе възлиза на над 20 млрд. долара годишно.

Стойността на общата търговия с кафе се оценява на над 25 млрд. долара годишно.

През 2023 г. световното производство на кафе достига 11 млн. тона.

През 2023 г. приходите от износ на кафе съставляват 33,8% от общия износ на стоки в Етиопия, 22,6% в Бурунди и 15,4% в Уганда.

През 2023 г. най-големите вносители на кафе са Европейският съюз и Съединените американски щати.

Световната кафеена индустрия генерира годишни приходи в размер на над 200 млрд. долара.

 

Кафето ще продължи да поскъпва и през 2025
1006
 

Последни материали
Виж
С 13 млн. лв. подкрепят 30 проекта за провеждане на семинари и курсове за обучение по Стратегическия план
Информационна кампания
ДФЗ ще обучава фермерите как да подават заявления и да чертаят в СЕУ
Варианти за освобождаване от препятствия по течението на река Лом
WWF възстановява един от последните запазени български притоци на Дунав
Информационна кампания
Бюджетът за директните плащания през 2025 г. е увеличен с 16 милиона лева
Реколтата от соя от Южна Америка ще натисне рязко цените
Износът на соево масло от Украйна счупи рекорда за първите 6 месеца от сезона
В продължение на три дни ще има интересни събития и работилници
Три дни поред семинари по време на Академията за иновации в земеделието
Свързани материали
Виж
Италия и Германия са най-големите преработватели на кафе
Честит Международен ден на кафето!
Нормативни промени
Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година
За да намали количеството на отпадъците
Новозеландска компания поднася кафето в чашки от бишкоти
Предстоящо
Агроминистерството дава под наем площ за кафе машини във ведомството
Практика
Ефикасно подхранване на почвата с кухненски отпадъци
Преориентация
Кафето – новата визитна картичка на Швейцария вместо сирената и шоколада?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини