Поморие се утвърди като един от най-емблематичните райони за българското лозарство и винопроизводство. Градът има запазено достойно място на икономическата карта на България, като задава трендовете в това производство с най-съвременни технологии и запазено високо ниво на качество на продукцията си. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, който взе участие в тържествено зарязване на лозята в Поморие по повод празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Той каза още, че развитието на местните общности и икономическият просперитет на селските райони са водещи приоритети в политиката на Министерство на земеделието и храните.
„Наша водеща цел е заедно с европейските ни партньори и местната администрация да работим за подкрепа инициативността на жителите в тези райони и да насърчаваме техните креативни идеи с принос към общия напредък на тези общности“, допълни заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на МЗХ.
В района на Южното Черноморие общата площ с винени лозя е 7 977 ха, от които за бели вина - 5 638 ха, а за червени вина - 2 339 ха. Основните сортове за производство на бели вина са: Мускат отонел, Шардоне, Димят, Юни блан, Ркацители и Совиньон блан, а за червени вина са: Каберне совиньон, Мерло, Сира и Каберне фран. Произведено винено грозде от реколта 2024 в областта е 45 280 000 кг. Произведеното вино и мъст от реколта 2024 е 26 406 818 литра, от които 17 952 332 литра бели вина и 8 454 486 литра червени вина. В област Бургас попадат регистрирани вина със защитено наименование за произход (ЗНП): ЗНП „Южно черноморие“, ЗНП „Поморие“ и ЗНП „Карнобат“.
Заместник-министър Капитанов пожела на присъстващите успешна и плодородна година и да продължат да работят за славата на района като еталон за качество и висок стандарт в българското лозарство и винопроизводство.