Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.05.2024 г.

Рибарският бизнес и общините получиха 4,1 млн. лева по европрограмата

ДФЗ
Рибарският бизнес и общините получиха 4,1 млн. лева по европрограмата

Снимка: sinor.bg

От фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са изплатили 4,1 млн. лв. (4 073 243 лв.) на 24 проекта по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020). От тях 970 488 лв. е субсидията за шест общински проекта. Останалите 3 102 755 лв. са предоставени на 18 фирми, които реализират частни инвестиции и иновации.

Повечето инвестиции имат за цел да увеличават производствения капацитет на съществуващи рибовъдни ферми и рибопреработвателни предприятия. Други са насочени в сферата на иновациите и развитието на туристическите услуги.

Община Созопол, която получи 392 380 лв. по ПМДР 2014-2020, продължава реконструкцията на инфраструктурата на пристанището в черноморския град. Проектът е договорен по мярка 1.8. „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и лодкостоянки“, сектор „Инвестиции насочени към изграждане и/или модернизация на лодкостоянки“. Одобрената субсидия е 750 138 лв., които ще се използват за подмяна на обслужващия лодкостоянката кран, ремонт на съществуващи хелинги, изграждане на видеонаблюдение. Инвестицията включва още обновяване на настилката, както и озеленяването в района на бреговото съоръжение. Изпълнението на проекта ще ограничи и замърсяването на морската вода в района на съоръжението, като ще подобри условията за разтоварване и продажба на риба.

ДФЗ изплати 233 442 лв. на община Поморие по мярка 4 „Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския район“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Поморие“. Проектът, който включва рехабилитация на крайбрежната алея и зелените площи на улица „П. К. Яворов“, има за цел да повиши привлекателността на района и ще се подобри средата за живот на територията на МИРГ-Поморие.

На община Доспат са одобрени 81 641 лв. за изграждане на туристическа инфраструктура, която включва беседки, места за пикник, както и паркинг за автомобили, кемпери и туристически каравани край язовир Доспат. Проектът се реализира по мярка 7.1 „Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства и туризма, в полза на малки рибарски общности“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „ВЗР: Батак-Девин-Доспат“.

ДФЗ преведе общо 126 277 лв. на община Аврен за изпълнението на два проекта по ПМДР 2014-2020. По първия са оторизирани 105 245 лв. Инвестицията е по мярка 3 „Подкрепа за инфраструктура и дейности за подобряване средата на живот и опазване на околната среда чрез ефективно използване на екологичните дадености“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие МИРГ БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен“. Финансовата помощ се предоставя за изграждане на общински пазар за продажба на пресни и преработени риба и аквакултури. Вторият проект на МИРГ-а е по мярка 2 „Подкрепа за инвестиции в дейности алтернативни на рибарството и аквакултурите в други сектори на морската икономика, предимно в туризъм и развитие на туристически атракции. По него са преведени 21 032 лв., които са за възраждане на интереса към местното занаятчийството и традициите, свързани с рибарския поминък.

Община Самоков получи 36 746 лв. по мярка 04 „Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с обновяване и развитие на рибарската територия“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Самоков“. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за обновяване на площадното пространство в село Райово, община Самоков.

Рибарският бизнес и общините получиха 4,1 млн. лева по европрограмата
2608
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет по рибни продукти и аквакултури
Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.
Екшън планът срещу загубата на средства
Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности
Министерство на земеделието и храните
Одобрени са критерии за кандидатстване по новата рибарска програма
Компенсации за войната в Украйна
На първото си заседание кабинетът гласува 13 млн. лв. за старата рибарска програма
Министерство на земеделието
До 10 януари се кандидатства за участие в мониторинговия комитет по рибарската програма
Министерство на земеделието
Плащанията по рибарската програма надхвърлят заложеното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини