Начало » Новини » Страната
15.02.2023 г.

От лозаро-винарската камара очакват добра реколта през 2023 г.

В Поморие
От лозаро-винарската камара очакват добра реколта през 2023 г.

Снимка: Министерство на земеделието

Лозаро-винарският бранш в Бругаско и съседните области заедно с гости от цялата страна посрещнаха Трифон Зарезан в лозята на винарска изба „Black Sea Gold“ в землището на община Поморие. Организатор на празника беше Националната лозаро-винарска камара. Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков съобщи, че за него е изключителна привилегия отново да се върне в поморийския регион само 6 месеца след бурята, която повали декари лозови насаждения, а днес те са възстановени. „Благодарение на хората, които са тук, показахме, че държавата твърдо стои зад своите земеделски производители.“

Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, коментира че през новата календарна година се очаква един изключително висок добив и грозде с отлични качества. “Радостен съм, че виждам лозарите в региона удовлетворени и че средствата, предвидени за тях след бурята, са напълно изплатени”, добави Чорбаджийски.

Зам. министър Джиков припомни, че в момента се изготвя маркетингова стратегия, с хоризонт от три години, за достъп до пазари и реклама на българското вино. „Работи се по създаването на дигитална карта на България, в която ще бъдат включени обектите за винен туризъм. Това е основата, на която трябва да стъпим, за да може секторът у нас да се развива още по-успешно, а страната ни да се утвърди като предпочитана винена дестинация“, посочи Джиков. По думите му целта е да направим българското вино конкурентоспособно на международните пазари.

„Ще маркираме на кои пазари е необходимо да присъстваме, с какво трябва да се съобразим, как и по какъв начин държавата трябва да застане зад винопроизводителите. България има нужда от сериозно присъствие на американския и азиатския пазар. В Европа има много сериозни държави, които произвеждат вино, в същото време инфлацията засегна изключително много европейската покупателна способност", обясни още Джиков.

Празникът продължи с богата фолклорна програма, в която взеха участие Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“, популярната певица Нели Петкова и фолклорната изпълнителка Жечка Сланинкова. За всички присъстващи, организаторите бяха осигурили вкусна скара и греяно вино.

В традиционното зарязване на лозята участваха Лазар Лазаров - вицепремиер и министър на труда и соц. политика, Тодор Джиков - зам.министър на земеделието, проф. д.н. Мария Нейкова - областен управител на обл. Бургас, Лидия Станкова - директор на областна дирекция „Земеделие“, Йордан Чорбаджийски - председател на Националната лозаро-винарска камара, Иван Алексиев - кмет на община Поморие, Адам Адамов - председател на Общински съвет - Поморие, Васил Едрев - кмет на общ. Айтос и Илиян Янчев - кмет на общ. Малко Търново.

От лозаро-винарската камара очакват добра реколта през 2023 г.
2863
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Зарязване на лозите край Поморие
На Трифон Зарезан лозарите поискаха внимание от властта върху сектора
Още 2 години лозарите няма да могат да приберат реколта
Над 90 на сто от лозовите масиви в Поморие са унищожени
Решения на Министерския съвет
Село Каменар става квартал на Поморие
Преведени са средствата за втория етап по общинския проект
ДФЗ субсидира модернизацията на рибарско пристанище в Поморие
Опазване на природата
Нови два проекта за биоразнообразието ще се изпълняват по европрограмата LIFE
Опасни продукти
32 деца в Поморие са със съмнение за хранително натравяне
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини