Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
07.12.2024 г.

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът е най-добрият ни съюзник в желанието да прочистим организма си от вредните шлаки.

Защо да го включим в менюто

- Прочиства организма. Благодарение на високото съдържание на фруктозани - специфични захари, които са концентрирани в бялата част от стъблото му, и на калий празът има подчертан диуретичен ефект. Състоящ се от много вода, той облекчава работата на бъбреците, а понеже е изключително беден на сол, се явява и идеалната храна, способна да прочисти тялото ни, зареждайки го с витамини и минерали.

- Засища, без да ни кара да наддаваме. Нищожното количество мазнини, както и присъствието на доста фибри превръщат праза в един от най-добре засищащите зеленчуци, подходящи за включване във всевъзможни вталяващи диети. В него има и пектин, способен да „облече" като гел стените на стомаха и да премахне моментално чувството на глад.

- Стимулира имунната защита. Празът трябва да присъства непременно на зимната ни трапеза, понеже е чудесен източник на каротин и на витамини С и Е, намиращи се в зелената му част. Тази здравословна „троица" засилва съпротивителните сили на организма и ако не предотвратява, то поне ни помага да прекараме по-леко хремите и настинките. Освен всичко друго трите важни субстанции защитават клетките от вредното въздействие на замърсения въздух и от атаката на свободните радикали.

Праз и още нещо

Праз + чесън. Бедни на сол и богати на калий, те понижават кръвното налягане, особено ако чесънът е повечко, тъй като съдържа простагландин, влаган в доста медикаменти за хипертоници.

Праз + тлъста риба. Въздействието на витамин Е от зеленчука се допълва сполучливо от наличието на мастни киселини омега 3 в рибата. Ако ги консумираме заедно, ние ще можем да сме спокойни за състоянието на сърдечносъдовата си система.

Праз + целина. Многото фибри в двата зеленчука „събуждат" и най-заспалите черва.

Още интересни подробности

- Тъй като е чудесен диуретик, зеленчукът прави кожата по-свежа и изчиства младежките пъпки.

- Ако сте пресипнали, пийте бульон от него. Съдържащ серни производни, той ще облекчи неприятните усещания в гърлото и ще омекоти гласа ви.

- За да не ухаете на праз, след като станете от масата, гответе го, без да поставяте капак върху съда. По този начин съединенията, придаващи му специфичното ухание, ще се изпарят бързо.

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
14708
 

Последни материали
Виж
Есента ще стартират две интервенции – за иновации и за къси вериги
МЗХ започва консултации по критериите за подпомагане на иновативни проекти и къси вериги на доставка
Отпада завереният от агроном опис за плодове и зеленчуци
МЗХ променя наредбата за плащания по обвързано подпомагане и еко схеми
Обменяме опит с Малта
ИАРА ще наблюдава със сателит лодките с дължина между 9 и 12 метра
Щетите от студовете и наводненията се оценяват на близо 64 милиона евро
Латвия обяви извънредно положение в селското стопанство за 3 месеца
В частна сделка са закупени около 65 000 тона фуражна пшеница
Фуражната царевица поскъпна рязко на международен търг в Южна Корея
По света
За 8 години Китай прави бизнес за милиарди в пустинята Такламакан
Свързани материали
Виж
Организаторите са подготвили забавни състезания, фермерски пазар и фолклорни изпълнения
Посетете празника на домата в Старозагорското село Горно Ботево
Северните държави и Германия са с най-малко
България и още 4 страни сме на второ място по брой на официалните празници, първа е Кипър
На 31 май Празник на розата в Карлово
Розоберът закъсня с почти месец заради ниски температури и чести превалявания
МИГ-Троян, Априлци, Угърчин
На 17 май Троян кани на празника на пъстрата трапеза и шевицата
Посетителите ще могат да опитат магарешко и кобилешко сирене
Във Враца за пръв път честват празник на родното сирене и млечни продукти
Какви са символите, обичаите и традициите на християнския празник
Честито Възкресение Христово!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини