Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
07.12.2024 г.

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът е най-добрият ни съюзник в желанието да прочистим организма си от вредните шлаки.

Защо да го включим в менюто

- Прочиства организма. Благодарение на високото съдържание на фруктозани - специфични захари, които са концентрирани в бялата част от стъблото му, и на калий празът има подчертан диуретичен ефект. Състоящ се от много вода, той облекчава работата на бъбреците, а понеже е изключително беден на сол, се явява и идеалната храна, способна да прочисти тялото ни, зареждайки го с витамини и минерали.

- Засища, без да ни кара да наддаваме. Нищожното количество мазнини, както и присъствието на доста фибри превръщат праза в един от най-добре засищащите зеленчуци, подходящи за включване във всевъзможни вталяващи диети. В него има и пектин, способен да „облече" като гел стените на стомаха и да премахне моментално чувството на глад.

- Стимулира имунната защита. Празът трябва да присъства непременно на зимната ни трапеза, понеже е чудесен източник на каротин и на витамини С и Е, намиращи се в зелената му част. Тази здравословна „троица" засилва съпротивителните сили на организма и ако не предотвратява, то поне ни помага да прекараме по-леко хремите и настинките. Освен всичко друго трите важни субстанции защитават клетките от вредното въздействие на замърсения въздух и от атаката на свободните радикали.

Праз и още нещо

Праз + чесън. Бедни на сол и богати на калий, те понижават кръвното налягане, особено ако чесънът е повечко, тъй като съдържа простагландин, влаган в доста медикаменти за хипертоници.

Праз + тлъста риба. Въздействието на витамин Е от зеленчука се допълва сполучливо от наличието на мастни киселини омега 3 в рибата. Ако ги консумираме заедно, ние ще можем да сме спокойни за състоянието на сърдечносъдовата си система.

Праз + целина. Многото фибри в двата зеленчука „събуждат" и най-заспалите черва.

Още интересни подробности

- Тъй като е чудесен диуретик, зеленчукът прави кожата по-свежа и изчиства младежките пъпки.

- Ако сте пресипнали, пийте бульон от него. Съдържащ серни производни, той ще облекчи неприятните усещания в гърлото и ще омекоти гласа ви.

- За да не ухаете на праз, след като станете от масата, гответе го, без да поставяте капак върху съда. По този начин съединенията, придаващи му специфичното ухание, ще се изпарят бързо.

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
11496
 

Последни материали
Виж
Подробности за сделката се очакват в началото на 2025 година
Нидерландски млечен кооператив се слива с по-малък белгийски конкурент
Както и при всички основни зърнени и маслодайни култури
ЕК продължава да понижава оценката си за реколтата от мека пшеница в ЕС
Йордания отказа офертите за пореден път, но закупи скъпо фуражен ечемик
Българската пшеница пак печели търга в Тунис при слаб спад на цените
Меден сулфат за градината - полза и вреда
Бюджетът по процедурата е 53 млн. лв.
162 проекта за близо 70 млн. лв. по подмярка 4.2. минават на следващ етап
Интервенцията ОПДУ
ДФЗ преведе 584 716 777 лв. на площ в подкрепа на доходите
Свързани материали
Виж
Зрял фасул с праз и маслини
С наближаването на коледните празници се включват и занаятчии от региона
Традиционният месечен фермерски базар се провежда в Ямбол
Събитията продължават до 39 ноември
Откриват празника на пчелните продукти в Плевен
Решения на Министерския съвет
Датите за празнуване през 2025 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното
Интересът към провежданото през година мероприятие продължава да расте
В Перник организират изложба-конкурс за традиционни ястия и напитки
Християнски празници
На архангел Михаил се пекат обредни хлябове и се нарича за здраве
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини