Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
07.12.2024 г.

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът е най-добрият ни съюзник в желанието да прочистим организма си от вредните шлаки.

Защо да го включим в менюто

- Прочиства организма. Благодарение на високото съдържание на фруктозани - специфични захари, които са концентрирани в бялата част от стъблото му, и на калий празът има подчертан диуретичен ефект. Състоящ се от много вода, той облекчава работата на бъбреците, а понеже е изключително беден на сол, се явява и идеалната храна, способна да прочисти тялото ни, зареждайки го с витамини и минерали.

- Засища, без да ни кара да наддаваме. Нищожното количество мазнини, както и присъствието на доста фибри превръщат праза в един от най-добре засищащите зеленчуци, подходящи за включване във всевъзможни вталяващи диети. В него има и пектин, способен да „облече" като гел стените на стомаха и да премахне моментално чувството на глад.

- Стимулира имунната защита. Празът трябва да присъства непременно на зимната ни трапеза, понеже е чудесен източник на каротин и на витамини С и Е, намиращи се в зелената му част. Тази здравословна „троица" засилва съпротивителните сили на организма и ако не предотвратява, то поне ни помага да прекараме по-леко хремите и настинките. Освен всичко друго трите важни субстанции защитават клетките от вредното въздействие на замърсения въздух и от атаката на свободните радикали.

Праз и още нещо

Праз + чесън. Бедни на сол и богати на калий, те понижават кръвното налягане, особено ако чесънът е повечко, тъй като съдържа простагландин, влаган в доста медикаменти за хипертоници.

Праз + тлъста риба. Въздействието на витамин Е от зеленчука се допълва сполучливо от наличието на мастни киселини омега 3 в рибата. Ако ги консумираме заедно, ние ще можем да сме спокойни за състоянието на сърдечносъдовата си система.

Праз + целина. Многото фибри в двата зеленчука „събуждат" и най-заспалите черва.

Още интересни подробности

- Тъй като е чудесен диуретик, зеленчукът прави кожата по-свежа и изчиства младежките пъпки.

- Ако сте пресипнали, пийте бульон от него. Съдържащ серни производни, той ще облекчи неприятните усещания в гърлото и ще омекоти гласа ви.

- За да не ухаете на праз, след като станете от масата, гответе го, без да поставяте капак върху съда. По този начин съединенията, придаващи му специфичното ухание, ще се изпарят бързо.

Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
13656
 

Последни материали
Виж
Секторът на дребен рогат добитък се срива
Българското месо от овце и кози е по-малко от това, което внасяме
През октомври 2025 г.
МС одобри споразумение за конференцията за винен туризъм в Пловдив
Боб чорба с киселец
Предложението е на една от браншовите организации
Фермери благодарят на администрацията за корекциите във влажните зони
Какви цветя да засадим до краставиците за по-добра реколта
Аграрен университет – Пловдив
Запишете се на безплатен курс за летни резитби!
Свързани материали
Виж
Какви са символите, обичаите и традициите на християнския празник
Честито Възкресение Христово!
В рамките на Sofia Spring Fest
Близо 20 родни земеделски производители ще предлагат продукцията си в сърцето на София до 7 май
126 години от създаването на първата фабрика
На 3 април се отбелязва денят на консервната индустрия
Овцевъдите призовават месото да се купува директно от производител
От фермата до магазина цената на агнешкото скача над 2 пъти
На 7 април е официалното отбелязвяне пред храм-паметник „Свети Александър Невски“
Започват кампаниите, посветени на 100-годишнината на Седмица на гората
Предлагат се местни специалитети, производители се съревновават в конкурси
В Априлци посрещат гости на празника на сланината и греяната ракия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини