Огромен интерес от страна на потребителите към млечните продукти на държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“ беше демонстриран в първия ден на международното изложение за храни и напитки в Интер Експо Център в София, което ще продължи до 16 ноември.
Посланикът на Япония Хисиши Мичигами, министърът на земеделието Георги Тахов и, зам.-министърът на икономиката Давид Сукалински и други официални лица посетиха първо щанда на държавната млекопреработвателна компания. Там те бяха посрещнати от изпълнителния директор на дружеството Живко Живков и дегустираха най-новия продукт на „Ел Би Булгарикум“ – безлактозен пробиотичен айрян.
Продуктът е разработен от учените от Изследователския център на предприето, за него са проведени производствени тестове и предстои пускането му на пазара. Безлактозният пробиотичен айрян е предназначен за широка употреба, включително и за консуматори със затруднено усвояване на млечната захар – лактоза.
Десетки представители на млекопреработвателната промишленост и много клиенти на „Ел Би Булгарикум“ също посетиха щанда, за да купят от уникалните продукти на предприятието. Постиженията на компанията бяха акцент в изказванията и на много от високопоставените гости по време на официалното откриване на международното изложение.
Японският посланик Н.пр. г-н Хисиши Мичигами посочи, че почти всички японци познават България чрез Мейджи България йогурт – киселото мляко, направено по лиценз на „Ел би Булгарикум“. Посланикът припомни, че през миналия месец „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Майджи“ подписаха договор за съвместен изследователски център. „Очаква се договорът да бъде стабилна основа на взаимодействие“, каза Н.пр. г-н Хисиши Мичигами. Изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков увери, че оперативно вече е в ход реалната работа по създаването на съвместната лаборатория.
Изложението „Пътят на млякото“, което е част от международното изложение на храни и напитки в Интер Експо Център ще продължи до 16 ноември. Продуктите на „Ел Би Блгарикум“ могат да бъдат открити в зала 2, щанд C2 на изложението.