„Ел Би Булгарикум“ продължава да залага на качествените и здравословни продукти, произведени от сто процента българско сурово мляко. Това обяви изпълнителният директор на държавната млекопреработвателна компания Живков Живков и поясни, че дебатът за фалшивите млечни продукти на пазара, който от миналата седмица върви, е полезен за бранша, защото изостря вниманието на потребителите към истинските и качествени мляко, сирене и кашкавал. Живков изрази съгласие с опитите да се изсветлят некоректните практики в млекопроизводството, но в същото време изрази притеснение това да не навреди на цялостното отношение на българите към родните млечни продукти.
„Ел Би Булгарикум“ ЕАД е известно с над 60-годишните си традиции в производството на млечни продукти и с качеството, комбиниращо старите български рецепти и иновативните решения на учените на компанията.
На 14 февруари компанията добави нов продукт към портфолиото си - иновативен пробиотичен айрян без лактоза. Той е част от здравословната серия на фирмата PROWAY. Датата е избрана неслучайно на Трифон Зарезан, защото производството на ферментирало мляко е също толкова стара българска традиция, колкото и създаването на хубаво вино. От векове българите правим и двете, а според някои сведения и виното, и киселото мляко са ни завещани от траките, населявали земите ни преди хилядолетия.
Новият пробиотичен айрян е създаден в Научноизследователския център на „Ел Би Булгарикум“ и се произвежда от 100 процента висококачествено сурово българско мляко.
Използваната уникална технология за разграждане на лактозата позволява пълното й премахване без загуба на ценните свойства на млякото. При процеса естествено присъстващата в млякото млечна захар се разгражда до по-лесно усвоимите галактоза и глюкоза, които не причиняват дискомфорт дори при хора с лактозна непоносимост. Този процес гарантира, че всеки може да се наслади на традиционния вкус на айряна без стомашни неразположения.
Всичко това прави новия айрян на „Ел Би Булгарикум“ абсолютно уникален за пазара на млечните продукти в България.
Безлактозният пробиотичен айрян на „Ел Би Булгарикум“ е изцяло съобразен с потребностите на хората, които имат непоносимост към лактоза. Освен това той е в синхрон с все по-нарастващото търсене на истински и здравословни храни, затова е подходящ и за всички любители на полезните храни и напитки. Формулата на новия продукт включва над 50 милиарда живи пробиотични бактерии, благодарение на специално селектирания пробиотичен щам Lactobacillus plantarum. Той е патентован със своите свойства да подпомага храносмилането, да укрепва имунната система и да намалява риска от стомашно-чревни разстройства.
Безлактозният айрян PROWAY е обогатен с висококачествени суроватъчни млечни протеини, които са лесно усвоими и са подходящи за възстановяване при физическа активност.
Освен здравословните свойства на традиционния айрян, новият продукт на „Ел Би Булгарикум“ е запазил и неповторимия вкус на млечните продукти на компанията. Безлактозният айрян идва след повече от тримесечно очакване. Още през ноември той бе представен като пилотен продукт в рамките на международното изложение „Пътят на млякото“ и получи категоричното одобрение на посетителите на щанда на „Ел Би Булгарикум“.
Безлактозният пробиотичен айрян може да бъде открит във фирмените магазини на компанията, в големите вериги, както и в електронния магазин на „Ел Би Булгарикум“ www. prowaystore.bg.