Начало » Новини » Страната
24.10.2024 г.

Пилотно внедряват и у нас наземни генератори за борбата с градушките

Обмяна на опит
Пилотно внедряват и у нас наземни генератори за борбата с градушките

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министерството на земеделието и храните предвижда да внедри наземни генератори със сребърен йодит по време на активната противоградова защита. В две зони на територията на страната, където не е позволено да се използват ракети и самолетен способ, ще бъде изградена мрежа от генератори. Новината беше съобщена от заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов при вчерашната среща с Клод Берте, директор на Националната асоциация за изследване и борба с атмосферните бедствия (АНЕЛФА) във Франция и със специалиста от идпанския университета в Леон проф. Хосе Луис Санчес. На срещата присъстваха и представители на държавни институции, научни и браншови организации в сектор земеделие.

За целта страната ни проучва опита и на останали държави, приложили този ефективен защитен метод. По време на срещата Клод Берте и проф. Луис Санчес представиха френския и испанския опит в борбата с градушките чрез използването на генераторите. Този метод, одобрен от Световната метеорологична организация, се използва успешно във Франция и Испания в зони, където въздушното пространство е ограничено, което прави традиционните ракетни и самолетни методи неприложими.

Опитът показва, че има до 40% намаляване на енергията на градушката, която е пряко свързана с пораженията върху земеделската продукция. Освен това, методът е по-икономичен и лесен за внедряване, тъй като не изисква високо квалифициран персонал и може да се използва в урбанизирани зони без ограничения на въздушното пространство.

Заместник-министър Капитанов информира, че в МЗХ е сформирана работна група, която работи в тясно сътрудничество с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, ангажирани с борбата срещу градушките. Експертите отчитат настъпилите климатични промени и зачестилите екстремни природни явления.

Той съобщи също, че се предвижда изграждането на нови полигони и ракетни площадки в областите, които понастоящем не са защитени чрез ракетния метод. „Планираме изграждането на 25 нови ракетни площадки, които ще разширят обхвата на съществуващите командни пунктове. Освен това, ще създадем и нова защитавана зона с 28 ракетни площадки“, обясни Капитанов.

Заместник-министърът благодари на директора и експертите от АНЕЛФА за споделения опит и добри практики, като изрази надежда и за напред тясното сътрудничество в областта на противоградовата защита ще продължи.

В рамките на визитата си у нас Клод Берте и проф. Санчес ще посетят командни пунктове и ракетни площадки от системата на ИАБГ.

Пилотно внедряват и у нас наземни генератори за борбата с градушките
899
 

Последни материали
Виж
Мегатрон с впечатляваща демонстрация на горска техника
При пшеницата понижението е с по-скромните 5,5 на сто
Турция отчита спад от над 7 на сто в реколтата от зърно
Добавя се информация за устойчивостта по екологични и социални въпроси
Приеха нови правила за подобрено събиране на данни от стопанствата
В научното звено не разчитат само на субсидията от държавния бюджет
Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи
През следващите 12-18 месеца
Градус АД ще загуби поне 25 милиона лева от птичия грип в Ямболско
При царевицата обаче производството е максимално за последните 5 години
Реколтата от зърно в Германия се очертава най-слабата от 2018-та година
Свързани материали
Виж
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Прогнози
Вятърната енергия може до достигне 30% от световното производство на ток през 2050 г.
Еколозите
Случаят „Калиакра” влезе в Европейския съд, но унищожаването на уникалното място продължава
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини