Начало » Новини » Света
13.10.2024 г.

България се представи с 6 компании на биоизложение в Швеция

Устойчивост и етичност на продукцията са основни изисквания на местните потребители
България се представи с 6 компании на биоизложение в Швеция

Най-голямото изложение за биопродукти на Скандинавския полуостров Nordic Organic Food Fair & Natural Beauty & Health Show в шведската столица Стокхолм се превърна в модел за успешно сътрудничество между държавата и бизнеса в  представянето на страната ни на търговски форуми в чужбина, смятат участвалите във форума 6 български производители на биологични храни. На националния щанд на България в изложбения център Kistamässan бяха представени продукти на „Булгарконсерв Рупите” ООД, „Бългериън уайлд мъшроумд" ООД, „Дерони" ООД, „Фрукто Сливен" АД, „Харвеста" ЕООД и „Чери бери" ЕООД. Българското участие бе организирано от асоциация „Традиционни български консерви” с подкрепата на министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.

Традиционните зеленчукови консерви като: лютеници, айвари, сосове със 100% естествени съставки, без добавена захар и консерванти, плодови нектари, сокове и компоти от праскови, сливи, кайсии, ягоди и вишни, медовина, биовино от арония, вино от черен бъз и плодови вина от малини и череши са част от продуктите, които имат възможност да навлязат на скандинавския пазар. Северният регион е 10-та по големина икономика в света и 5-та в Европа. С по-високия си брутен вътрешен продукт на глава от населението от която и да е друга страна от ЕС това е привлекателен пазар за компании от целия свят. Скандинавският регион е жаден за натурални и биологични продукти във всяка област на потреблението: 72% шведските потребители твърдят, че устойчивостта влияе върху решенията им за покупка, 62% от купувачите на хранителни стоки в скандинавските страни харчат повече за устойчиви опции, а 33% от северните потребители казват, че интересът им към устойчивостта се увеличава всяка година.

„Не е лесно стъпването на толкова фокусиран върху устойчивостта пазар като този на север, но това е и голяма възможност за България, за първокласните ни продукти и чистата околна среда. Усилията, които полага асоциацията ни, подкрепата на министерство на земеделието и ДФ„Земеделие“, както и помощта, която получихме от ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Стокхолм Валентин Стоев, са важни първи стъпки, за да представим нашите продукти и вкусове на по-широка аудитория“,сподели Антоанета Божинова – организационен секретар на асоциация „Традиционни български консерви“.

Специално обособена зона на изложението, наречена „Good Food Fair“, представи голямо разнообразие от продукти с етичен произход. Фирмите по този начин получават допълнителна добавена стойност за продукцията си и отговарят на все по-засилващите се изисквания на потребителите. „Освен да насърчи положителната промяна, бе поставено начало и на вълна от нови марки, продукти и авангардни иновации към събитието“, посочи Божинова. По думите ѝ включването на български производители в тези тенденции показва общата ни амбиция да направим търговията на дребно по-етична и устойчива и носи голям потенциал за компаниите при утвърждаване на доверието от страна на потребителите.

България се представи с 6 компании на биоизложение в Швеция
1266
 

Последни материали
Виж
Изложението Fruit Attraction
Голям интерес към оранжерийните ни зеленчуци в Испания
Предстоящо
На 18 и 19 октомври животновъдите от страната се събират отново край Сливен
Данни за деветмесечието на 2024 г.
Най-големите запаси от пшеница са в Добрич и Бургас, във Варна – със слънчоглед
Ще бъдат преведени до 30 ноември т.г.
Кабинетът гласува още 125 млн. лева за украинската помощ
Ставките по основните интервенции
Румънските фермери ще получат 70 на сто от директните плащания още от 16 октомври
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Свързани материали
Виж
Ако не са въведени законни наименования за растителните алтернативи
Продукти на растителна основа могат да се предлагат в ЕС като наденици и шницели
Запазва се тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители
Отбелязаха Деня на биологичното производство с празник в София
Налагането на всевъзможни нови изисквания и проверки убива сектора
Софиянци могат да си купят биопродукти на празник в Южния парк в събота
Какво е важно за немците, когато става въпрос за храна
Мерките са основани на спорни твърдения и недостатъчни доказателства
ЕК заведе дело срещу Китай в СТО за разследване на внос на млечни продукти от ЕС
Биофермери сигнализират за нарушения при възлагане на общественни поръчки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини