Начало » Новини » Страната
08.10.2024 г.

Фермерите търпят санкции за животни без пастир

Информационна кампания
Фермерите търпят санкции за животни без пастир

Снимка: sinor.bg

Малко животновъди знаят, че, ако искат да получават държавни помощи или подкрепа по линия на европейските фондове, трябва да спазват елементарни правила, свързани с маркирането на техните животни, дори с регистрацията на самите стопанства. Защото, ако фермата ви не е вписана в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), не само че нямате право на субсидии, но ще ви бъдат наложени и глоби. По време на проведените информационни срещи за промените в нормативната уредба за 2024 г. представители на БАБХ и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) подробно разясниха санкциите, които се налагат при неспазване на българското и европейско законодателство.

Примерно, ако отглеждате животни не само за собствено задоволяване, но и за пазара, вие задължително трябва да имате регистрация в агенцията по храните, защото тя е органът, който следи дали стадото ви е здраво, а произведените от вас продукти не застрашават здравето на потребителите. В случай, че нямате регистрация, БАБХ няма да изземе вашите животни, но вие не може да получавате и подпомагане по Стратегическия план или другите форми на държавна подкрепа.

Другото важно условие, разписано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, е, че всяко отглеждано от вас животно трябва да притежава ушна марка, така наречената идентификация. Тази марка позволява на контролните органи да издирят собствениците в случай на нарушения. Примерно, ако безстопанствени животни, които нямат ушни марки, навлязат в чуждо поле на паша, кметовете на населените места имат право да конфискуват тези „нарушители“ и впоследствие да ги продадат на търг.

Ако обаче животните (коне, крави или овце) са хванати незаконно да пасат в чужда нива и имат ушни марки, тогава от БАБХ налагат санкции на техните собственци, посочи Георги Чобанов от БАБХ. Според законодатеството животните задължително трябва да имат пастир, когато са извън оборите. По Закона за опазване на селскостопанското имущество кметовете на населените места имат право да конфискуват немаркираните животните, незаконно пашуващи. В случай, че те имат ушни марки, ги предават на БАБХ, които глобяват фермерите.

От БАБХ съветват фермерите да не оставят животните си без пастир, защото има опасност те да излязат същ по пътищата и да предизвикат пътно-транспортни произшествия. В случай, че шофьор прегази крава или друго животно, отговорността за катастрофата носят не само шофьорът, но и собственикът на животното, който е допуснал стадото да бъде без пастир. Обобщено казано, фермерите губят много, ако оставят стадата без надзор, като при катастрофа, предизвикана от безстонапствена крава, глобите за фермерите се движат между 15 и 20 хиляди лева.

Преди две години в едно от селата около Златоград хората масово изклаха животните си, след като шофьори-джигити, движещи се с бясна скорост, не са могли да реагират при появата на животни по пътя, и са катастрофирали. По закон основната вина за появата на животни по пътищата е на техните собственици, а не на безрасъдните шофьори, и това накарало местните хора да се откажат от животновъдството. 

Фермерите търпят санкции за животни без пастир
3139
 

Последни материали
Виж
Еврокомисията откри приема на 15 октомври
До 16 януари 2025 г. ще се кандидатства за информационните мерки по ОСП
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Свързани материали
Виж
Потвърдиха 17 години затвор за сина на животновъда, убил пастир
Животновъдите обвинени за убийство на пастир са предадени на съд
Инцидентът е станал по време на паша
Блъснат от бик пастир почина в болницата
Пастирът прекарвал животните при включена звукова сигнализация
Влак отнесе стадо крави на прелез в Сливенско
Когато законотворчеството остане мираж
Крадци брутално разфасовали крава на пасище с електропастир, фермерите са в потрес
Въпрос на съзнание
Животновъди са луднали от безконтролното късане на електропастирите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини