Начало » Новини » Страната
22.09.2024 г.

Честваме 116 години от обявяването на България за независима държава

Център на тържествата по традиция е Велико Търново
Честваме 116 години от обявяването на България за независима държава

Днес се навършват116 години от обявяването на България за независима държава.

Честванията на Независимостта във Велико Търново започнаха в църквата „Св. 40 мъченици", където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд I прочита манифеста за обявяването на България за независима. Този държавнически акт беше пресъздаден отново. В двора на църквата бяха осветени бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски" и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Цветя и венци бяха положени на гроба на цар Калоян.

В крепостта "Царевец" с военен ритуал беше издигнат българският трибагреник. Венци и цветя бяха положени и на паметник „Майка България“. Предстои поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. След това жителите и гостите на града ще се отправят към общината. 

Кулминацията на празника е тази вечер от 19,30 часа с тържествена заря-проверка на площад "Цар Асен Първи" във Велико Търново.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. В манифеста се обявява, че България е независимо Българско царство и се призовава този акт да намери одобрението на Великите сили (Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия, които разкъсват младата българска държава на Берлинския конгрес през 1878 година). Самият Фердинанд се самообявява за цар на българите, възстановявайки титлата на българските монарси от Първото и Второто българско царство. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор, e успешно разрешена. Първо е спечелена Британската империя, която поставя условието да започнат преговори с Османската империя. Последната обаче настоява България да плаща голям данък. Министър-председателят Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия обаче не е готова военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-1878 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта, а България се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години, на практика заплащайки своята независимост и поставяйки се за пръв път в истинска зависимост от Москва. Официалното признаване на независимоста на България от Турция става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни всяка от Великите сили признава България за царство и за независима държава.

С признаването на независимостта ни от Великите сили през пролетта на 1909 г. България се превръща в равноправен субект на международната политическа сцена и са ликвидирани и последните форми на подчинение спрямо Османската империя, включително плащането на ежегоден данък и съобразяване с режима на капитулациите, облагодетелстващ индустиално развите държави в икономическите им отношения с империята, които по този начин спъват развитието на българското стопанство. България поема самостоятелен път на развитие.

Денят на независимостта е обявен за официален празник от Народното събрание на 10 септември 1998 година, след като честването му е било забранено след 1944 г.

Честваме 116 години от обявяването на България за независима държава
1041
 

Последни материали
Виж
Възможностите за подобряване на СЕУ и очертаването на площите обсъдиха фермери с експерти на МЗХ
Предстоят приеми за малки, нови и млади фермери
МЗХ напомня за важни срокове по директните плащания
Налагането на всевъзможни нови изисквания и проверки убива сектора
Софиянци могат да си купят биопродукти на празник в Южния парк в събота
Държани в постройка за отглеждане на домашни животни в квартал на града
Незаконно уловени сърни са пуснати на свобода край Берковица
Ръстът е с 9 на сто на годишна база заради повечето засадени площи
Обилната реколта от картофи в Германия се очаква да натисне цените им
Уточнява се и кога производителите се считат за активни при кандидатстване
Законови промени улесняват държавното подпомагане на фермерите
Свързани материали
Виж
България е в тройката на основните клиенти след Румъния и Турция
Молдова вдигна близо 3 пъти износа на слънчоглед през годината
За щети от природни бедствия през пролетта и лятото на 2024 година
ЕК предлага близо 11 милиона евро компенсации за българските фермери
Доставките от общността за трети страни обаче изостават рязко спрямо миналия сезон
Трети сме по износ на мека пшеница от ЕС въпреки непълните данни
Съвет министри ЕС
Официално искаме компенсации от кризисния резерв на ЕС заради сушата
Постигнато въпреки съпротивата на Великите сили
За 139-и път България празнува Съединението
Организациите на производители на български плодове и зеленчуци вече са 18
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини