Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.01.2015 г.

Значение на калция за здравето, продуктивността и репродуктивността на кравите

Храненето е важен компонент на добрата развъдна програма

Основната цел при храненето на кравите е то да ги снабдява с енергия и протеин за поддържане на  жизнените им функции и продуктивността. Освен това, и да предпазва организма от здравословни проблеми. В последно време се приема, че храненето има уникален аспект. За такъв се определя поддържането на оптимални равнища на калций в дажбите за кравите и оттам в организма на животните.

Защо е важен калцият (Са)?  По време на лактация (в различните й фази), както и през сухостойния (първите 45 дни преди отелването) и преходния (последните 15 дни преди отелването) периоди кравата има специфични потребности от калций. Ако нормите не се знаят и не се спазват, често  се стига до появата на: едем на вимето, родилна треска, изместване на сирищника и др., които в една или друга степен са свързани с равнището на калций. Появата на тези проблеми гарантирано води до репродуктивни проблеми: трудни раждания, задържане на плацентата, метрити, ниска заплодяемост и др. Много често крава, която е имала родилна треска и задържане на плацентата гарантирано не може да бъде заплодена. Икономическите загуби при всички случаи на първични и вторични разстройства са значителни. Около 14% от загубите са заради загуба на мляко през следващата лактация, а останалата част – основно от намаляване на продуктивното дълголетие на кравите с 3-4 години. Храненето на сухостойните крави, което предотвратява метаболитни разстройства около отелването, винаги има за резултат повишена ефективност на заплождане. Няколко дни (10) преди и след отелването в организма на кравата настъпват промени, които естествено водят до понижаване на Са в кръвта, заради загубата му при образуването на коластра.  Засега със сигурност се знае, че равнището на Са в кръвния серум трябва да е в границите на 9-10мг/ 100 мл. Нормата за Са през сухостойния период, представена като дневно количество е 12 г/ кг СВ, т.е. около 1.8 – 1.9% от живата маса. Но точно преди отелването кравата трябва да консумира дажба с много ниски равнища на Са, около 15 г/ дневно/ глава или около 5 г/ кг СВ. Ако консумацията на сухо вещество през сухостойния период е 14 кг., това означава, че консумацията на Са не трябва да надвишава 60 г/ на ден. Ако кравите са от по-дребни породи, тази стойност се понижава с 20%.

Ето какво трябва да правим с храненето на кравите около отелването. Нека: 1. Да избягваме или намалим до минимум бобовите фуражи, тъй като те са богати освен на Са, и на калий и натрий; 2. Равнището на суров протеин да не бъде повече от 12-13% в сухото вещество на дажбата през първите 45 дни от сухостойния период; 3. Да ограничим царевичния силаж до 50% от СВ на обемистите фуражи в дажбата; 4. Две седмици преди отелването да осигурим 3.5 – 5.5 кг сухо вещество от концентрирани и 13-14% суров протеин; 5. Първите 4-6 седмици след отелването постепенно да увеличаваме концентратната смеска, а ако има протеинови добавки – нека те също постепенно да се повишават.

Нормите за калция за крави по време на лактация са 0.62-0.79% от СВ на дажбата или представени като количество - 23 г/ кг СВ от дажбата. В това физиологично състояние кравите имат потребност от абсолютно задоволяване на нормите за калций. Защото недостигът му по време на лактация, и особено при скороотелените крави, може да забави възстановяването на матката, началото на еструса, да се стигне до слаба яйчникова дейност, повторно осеменяване и  като цяло възможността за заплождане да бъде намалена и/ или да се стигне до безплодие.

Не забравяйте: 1. По време на лактация осигурете 0.62 – 0.79% Са в СВ на дажбата;  2. Повишете равнището на Са до 0.9 – 1.0%, ако включите в дажбата допълнително мазнини; 3. Балансирайте дажбите по фосфор в равнища 0.45 – 0.50% в СВ.

Много важен момент в дискутирания проблем за значението на Са е съдържанието му в различните фуражи (бобови, житни). Важно е да се знае кои растителни видове спадат към бобовите култури. Това са люцерна, детелина (бяла, червена), еспарзета, звездан, грах, лупина (жълта, бяла), соя, нахут и др. От тях може да се произвеждат силажи, сенажи, сена,  зърнени фуражи, шротове, кюспета и др. В последно време много честа фермерска практика е използването на ливадно сено, което в повечето случаи представлява смес от различни бобови треви. В този случай добре е да се знае състава на тревостоя. А най-правилно е да се установи точния химичен състав на фуража чрез анализиране на проби от него. Сухото вещество на бобовите тревни фуражи е по-богато на калций (1.2 – 2.0%) в сравнение с житните треви (0.3 – 0.7%). Зърнените фуражи, бобови и  житни, се характеризират с ниско калциево съдържание (0.05 – 0.2%). Тук трябва да се каже, че калцият в различните фуражи има и доста различна биологическа усвоимост. За фосфора се знае, че достъпността за усвояване е относително постоянна – около 67%. Но за калция този показател е твърде различен – от 32 до 60%, в зависимост от вида на фуража и това дали има и каква е добавката на Са. 

В заключение:

Храненето е важен компонент на добрата развъдна програма. Правилната организация и провеждане на храненето през сухостойния период, на скороотелените крави и по време на лактацията, може да има съществен ефект върху репродуктивното здраве на кравите. Не забравяйте обаче, че храненето е само един елемент от вашата развъдна програма.  Условия на околната среда, откриването на разгонените крави, времето на осеменяване, съхраняването на семенния материал  са част от останалите фактори, които могат да повлияят върху репродуктивните способности на вашето стадо. Балансираното хранене няма да може да елиминира грешките, причинени от лошо управление на размножителния процес.

Норми за калций за крави в различните  физиологични фази

Физиологична фаза

Норма за калций,

 % от СВ на дажбата

Сухостоен период

 (45 дни преди отелване)

0.44 – 0.45

Преходен период

(15 дни преди отелване)

0.48

Скороотелени

 (11 дни след отелването)

0.74 – 0.79

Лактиращи

0.62 – 0.67

 

Доц.д-р Мариана Петкова

Статията е предоставена от Стар Дженетикс ООД

Значение на калция за здравето, продуктивността и репродуктивността на кравите
17988
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС
България ще поиска спиране на вноса на яйца от Украйна
В Системата за мониторинг площ ще се проследява наличие на оран във всички декларирани затревени площи
С цел популяризиране на местното производство и туризма
В събота се провежда празникът на самоковския картоф
Горещото време натисна добивите, украинският мед подбива цената на родния
Пчеларите в Кюстендилско изпращат изключително тежка година
Тахов: Субсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и своевременно
Тунис провежда нова процедура днес за 125 000 тона мека пшеница
Хлебната пшеница поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Франция спешно ваксинира животните срещу син език
Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕС
САЩ спешно заделиха 824 милиона долара за овладяване на птичия грип по кравите
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
За да намали годишни разходи от 200 милиона евро
Нидерландският млечен кооператив FrieslandCampina уволнява 1800 служители
Местните породи едър рогат добитък са добре приспособени за горещините
Над 1500 крави не понесоха ниските положителни температури в Бразилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини