Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.09.2024 г.

Причини за неравномерното узряване на доматите

Полезни съвети
Причини за неравномерното узряване на доматите

Под влияние на високите температури доматите узряват неравномерно, но често се наблюдават и случаи, при които част от плода (предимно около дръжката) остава светла – жълтеникава или зелена. Специалистите наричат проблема „зелен пръстен” или „зелено рамо” и е характерен за доматите.

Причини за възникване на проблема „зелен пръстен”

1. Сортова особеност

Селекционерите използват тази склонност на доматите за неравномерно узряване в полза на градинарите. Има много сортове с „петнисто оцветяване” около дръжката. То е различно от това, когато плодовете просто не са узрели, и не влияе по никакъв начин върху вкусовите качества.

При наличието на „зелен пръстен” тази част от пулпата остава забележимо по-твърда от останалата. Сортовата особеност в този случай е от полза при едроплодните домати, защото позволява по-стабилно закрепване на дръжката към плода.

2. Генетични дефекти

Ако плодовете в зряло състояние трябва да са равномерно оцветени, но имат петниста окраска, това е сигнал за физиологични нарушения. Подобно нещо се наблюдава при вирусни инфекции на растенията, но окраската е по-различна – мозаечна. Наблюдава се най-често при домашно семепроизводство и се дължи на натрупване на вируси и други дефекти в семената.

За разлика от обикновените, хибридните сортове изключително рядко страдат от подобни дефекти. Проблемът може да бъде решен частично, ако вземаме семена от домати, достигнали биологична зрелост и имащи типичната за сорта окраска.

3. Недостиг на калий при небалансирано подхранване

При изтощена почва и неправилно подхранване най-често се получава дисбаланс на азот и калий, обикновено с излишък на азот и недостиг на калий. Такава комбинация е особено опасна по време на наливане и зреене на плодовете.

Несъмнено растенията се нуждаят и от двете хранителни вещества, но в точното количество и време. Азотът е необходим в началото на вегетационния период, а калий – по време на наливане и зреене на плодовете. Използването в този период на калиев хлорид обаче може да бъде много вредно, защото доматите не обичат хлор.

4. Резки колебания на температурата на въздуха и влажността на почвата

Трудно е да предвидим капризите на времето – високи температури и валежи. Резките колебания имат негативен ефект върху узряването на плодовете.

Ако прекаляваме с поливането на доматите, те няма да могат да абсорбират хранителните вещества, а ефектът ще бъде като при изтощена почва и недостиг на калий.

Някои сортове са по-податливи на влиянието на негативните фактори, което води до неравномерно узряване на плодовете.

Профилактични мерки

Профилактиката има водеща роля, защото при наличието на зелени и жълти участъци тогава вече е късно да се предприемат спасителни мерки. Важни са следните превантивни стъпки:

– правилен избор на сортове и хибриди, които са по-малко податливи предимно на високите температури;

– свеждане до минимум отстраняването на листата, които засенчват и охлаждат плодовете, защото при особено горещо лято и малкото комфорт ще е от полза;

– при много високи температури можем да приберем част от плодовете, достигнали (или наближаващи) техническа зрелост, защото така ще разтоварим малко растенията;

– използване на качествени семена;

– правилно подхранване на почвата преди засаждане на доматите на постоянно мясо, а след това увеличаване на акцента върху фосфора и калия;

– правилно и навременно поливане, съобразено с конкретните условия.

Причини за неравномерното узряване на доматите
12975
 

Последни материали
Виж
Тенденцията към спад на поголовието свива предлагането и вдига цените
Испания увеличи приходите от износа на овце и кози през миналата година
Тунис също проведе успешна процедура за внос при спад на цените
И родната хлебна пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Какви са обичаите и поверията за най-тъжния ден за християните
На Разпети петък Христос става изкупителна жертва за човешките грехове
По данни на Евростат в България поевтиняват устойчиво от януари 2024 година
Яйцата в ЕС ускориха поскъпването през март на годишна база, но не и у нас
От БАБХ твърдят, че стриктно следят за проследимостта на продуктите
Нямат основание твърденията за подвеждане на потребителите с вносното агнешко
Агрометеорологична прогноза за периода 18-24 април 2025 година
Благоприятни топлинни условия ще осигурят умерено темпо на вегетация
Свързани материали
Виж
Спрямо февруари е 0,2%
Годишната инфлация през март пак е 4%, домати и пипер са поскъпнали с над 8 на сто
Актуални данни от МЗХ
През 2024 г. сме произвели 128 хиляди тона домати и само 114 хил. т картофи
Наръчник 2025 г. - обвързана подкрепа зеленчуци
Доказване на продажби и срокове при заявяване на обвързаната подкрепа за зеленчуци
Важни превантивни мерки за растителна защита на културните растения !
Оранжерийната белокрилка е опасен вредител
Рекордна продукция от дини и домати през 2024
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини