Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.08.2024 г.

Монокултурното отглеждане на картофи крие рискове и какво да засадим след тях

Монокултурното отглеждане на картофи крие рискове и какво да засадим след тях

През август на много места в страната могат да се прибират картофите и е отличен трамплин за стартиране на последващи култури. Това позволява не само да се удължи сезона за свежа реколта, но да се оздрави почвата, както и да се предотврати развитието на плевели. Въпросът – какво да засадим след картофите е много актуален, защото последователното засаждане позволява да се възползваме максимално от наличното пространство и да защитим картофите, които са податливи на болести и вредители при монокултурно отглеждане.

Установено е, че печените органични картофи съдържат повече калий от бананите. Богатото сортово разнообразие (от ултра ранни до късни) позволява да ги отглеждаме конвейрно, но монокултурните условия крият значителни рискове.

Картофите принадлежат към семейство Картофови (Solanaceae), както и други популярни зеленчуци – домати, пипер, патладжан.

Докато сеитбообращението е от полза за всички култури без изключение, представителите на това семейство се нуждаят спешно от тази практика. Причината е в това, че те привличат устойчиви болести и вредители, каквито са телените червеи, които се заселват в почвата за дълго време.

Когато се отглеждат продължително на едно и също място, картофите причиняват също умора на почвата, което изисква постоянно подхранване. След прибирането на реколтата от ранни сортове изборът на ротационни култури е доста богат (фасул, копър, цвекло, репички, салати, тиквички, моркови, краставици и др.), при късните възможностите са по-малко.

Отглеждане на сидерати

Сидератите са зелени торове, но можем да изберем такива, които са полезни за нашето здраве и обогатяват трапезата ни с пресни зеленчуци.

Срещу телени червеи е подходящо да се отглежда синап и рапица. Той е отличен зелен тор след картофи, защото е биофумигант и може да бъде ефективен срещу телените червеи и картофените нематоди. Белият синап не е устойчив на замръзване и при силни студове ще загине, но тогава не се налага да го вграждаме в почвата. Листата са добри за салата и топлинна обработка, защото съдържат много полезни вещества. На малки участъци може да се отглежда и рукола.

Лупината е студоустойчива култура, която също отблъсква телените червеи, разрохва почвата, обогатява я с азот и помага за по-лесно усвояване на фосфорните съединения.

Оздравяване при умора на почвата

При монокултурно отглеждане на дадена култура настъпва дисбаланс на хранителните вещества и реколтата намалява, а това е валидно и за картофите. За премахване на умората на почвата е подходящо отглеждането на бобови култури – фий, грах, фасул, соя и др. Зелената маса обогатява почвата и е храна за полезните микро- и макроорганизми.

Срещу струпясване по картофите е подходящо отглеждането на всички видове зелеви култури.

През последните години стана популярно листното зеле кейл – вид зеленолистен зеленчук от семейство Зелеви, който е познат още като къдраво зеле. Тази култура е изключително богата на витамини – А, С, В1, В2, В3, Е и К. В състава му присъстват още белтъчини, омега-3 мастни киселини, фолиева киселина и фибри.

Освен ефективното прекъсване на жизнения цикъл на патогена, кейлът е устойчив на ниски температури (някои сортове издържат до -23 градуса по Целзий). След замръзване вкусовите му качества се подобряват значително, защото нишестето се превръща в захари.

След късните картофи можем да засадим още зимни сортове лук и чесън, китайско зеле, салати, репи и репички.

 

Монокултурното отглеждане на картофи крие рискове и какво да засадим след тях
2214
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Вследствие на високите добиви и ранното прибиране на зеленчука
Обилната реколта от картофи в Турция натиска изкупните цени
ДФЗ
Какви субсидии получиха производителите на картофи, орехи и гъби
Важно за реколтата
Отстраняването на надземните части на картофите зависи от времето
Ясни са ставките по de minimis за картофи, черупкови плодове и култивирани гъби
Напомняне
Утре изтича срокът за помощта в производството на картофи, орехи и гъби
Цените са с 25% по-ниски на седмична и с 11% на годишна база
Картофите от новата реколта в Украйна продължават да поевтиняват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини