„Като гледам зелените пшеници из цяла България - има надежда за реколтата – дано до жътва се разминем с градушките, за да се похвалим с добри постижения при есенниците“. Думите са на Мартин Балулов, председател на Асоциация „Камчийска долина“, най-новият член, приет в Националната асоциаци на зърнопроизводителите (НАЗ) през миналата година. В младата организация участват фермери от камчийските общини Дългопол, Долен чифлик и Бяла, очакванията са скоро към тях да се присъединят и колеги от други области във Варненско, обяснява фермерът.
Срещаме Мартин на празник – по време на пролетното издание на Фестивала „Ден на полето“ край Айтос, събрало на 28 и 29 май земеделци, производители и вносители на техника и продукти за растителна защита не само от Южна България, но и от страната. По традиция на този ден колегите споделят опит и търсят варианти за туширане на остри проблеми, зачестяващи покрай резките изненади в климата през последните години.
„Всички помним миналото лято, когато при царевицата добивите бяха трагични. Искам обаче да подчертая, че проблемът не беше толкова в сушата, колкото в екстремните горещини, защото в нашия регион след 15 юли в прадйлжунеу ня судмеце температурите държаха максимално около 43 градуса и царевицата изобщо не можа да се опраши“, припомня си Мартин. Самият той е от младите фермери, но вече има зад гърба си 20-годишен опит в земеделието и залага изключително много на модерните технологии в работата. При замерванията на метеостанцията им установил, че влага в почвата имало. „Провали ни убийствената жега, която се задържа повече от месец и царевиците изобщо не направиха кочани“, обяснява земеделецът.
Подобно на колегите си и Балулов има силни опасения, че „идващите лета по нашите ширини вече няма да са като по-раншните, когато само няколко дни в края на юли имаше ГОРЕЩНИЦИ и растенията са устоявали. Сега обаче ситуацията е крайно необичайна и всеки от нас търси варианти за оцеляване“.
Оптимизмът очевидно го крепи и това е типично за философията на българския земеделец. Мартин има добри очаквания за тази реколта, давайки за пример досегашното развитие на есенниците. Първите сигнали от природата дошли още през зимата, когато в района около Камчия паднал нечувано дебел сняг от 60-70 сантиметра и което е по-важно - задържал се цели 2 седмици. „След като се стопи, видях как пшениците се бяха развивали под снега и благодарение на тази вегетация посевите ни буквално бяха спасени“, разказва Балулов.
През пролетта и във Варненско студовете леко са стресирали посевите, но температурите на север не са паднали ниско като в Южна България. „Докато при колегите отчитаха минус 6-7 градуса и то в продължение на дни, около Камчия температурите паднаха с минус 3,5 градуса“, обяснява фермерът. Попитан за прогнозите си пролетните култури, той смята, че необичайно студеното за сезона време, каквото наблюдаваме през май, ще се отрази добре за пролетните култури, защото те се нуждаят от сила и укрепване преди летните горещини.
Балулов като повечето земеделци търси алтернативи на зърнопроизводството, инвестирайки и в други култури. За първи път тази година той засадил 100 декара с картофи, на мястото на преди това отглеждания пипер. Големият плюс на неговото стопанство е, че разполага с около 2 хиляди декара с поливни площи – от река Камчия и прилежащия наблизо язовир „Елешница“, който е към „Напоителни системи“. Специално за картофите са инвестирали в капково напояване. Вече са подбрани и три сорта „Сорая“, „Камелия“ и „Берлина“, които имат сладък вкус и са перфектни за пържене. Предварителното проучване показало, че търсене на български картофи в региона има, още повече в летния туристически сезон, когато родните потребители търсят високото качество на произведеното в България. „Няма как да се конкурираме с цените на германските и френски фермери, но очаквам пазарът ни да оцени българското качество, както го прави с продуктите и на моите партньори“, обяснява още Мартин.
Интересното за фирмата на Балулов е, че тя е създадено от трима партньори, които преди 13 години обединяват бизнесите си с лозарство, винопроизводство и животновъдство, така че днес компанията „Фиш груп“ произвежда за родния пазар вкусни и добре оценени от потребителите фермерски продукти, за които тепърва ще се чува. Реално тримата партньори са затворили цикъла си на производство, като идеята им е да достигнат добри пазарни дялове не само в зърнопроизводството, но и при останалите продукти. Към този момент виното под марката „Лозето“ вече печели първите си национални награди. Колкото до суджуците от телешко месо, продавани под марката „Вино и мезе“ за тях може да гарантира всеки, който ги е опитал, защото те съдържат само качествено месо от телетата от породата „Хелефорд“, отглеждани пасищно в горите около Камчия.
Интервюто взе: Екатерина Стоилова