Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.08.2024 г.

Пожълтяване на краставиците от средата на лятото

Пожълтяване на краставиците от средата на лятото

Честа причина за пожълтяване листата на краставиците е пероноспорозата, известна още като кубинска или фалшива брашнеста мана. Това е едно опасно и доста често срещано заболяване, което застрашава растенията при отглеждане както на открито, така и в защитни съоръжения.

Първият очевиден признак на заболяването е пожълтяване на листата на краставиците под формата на петна с неправилна форма, ограничени от жилките. Появата на пероноспороза почти винаги означава край на сезона, защото стъблата могат да загинат в рамките на няколко седмици, а понякога дори дни. Обикновено бележи началото си от средата на лятото, но когато условията са благоприятни (висока влажност, много топло време, температурни колебания), тогава може да се развие и значително по-рано.

Какво представлява пероноспорозата?

Ако разглеждаме и сравняваме болестите по краставиците, пероноспорозата заема едно от първите места по разпространение и честота на поява. Причинителят е гъбичен микроорганизъм от групата на Peronospora. Инфекцията се осъществява по въздушен път, започвайки с листата, но бързо се разпространява и върху стъблата на растенията. Тя не засяга директно самите плодове, но в резултат на прогресивното развитие на болестта, техния размер, структура и вкус се влошават значително.

Патогенът може да се съхранява дълго в растителните остатъци, семената и дори в почвата. През зимата не загива, а “оживява” със затопляне на времето.

Превантивните мерки са много важни, защото от появата на болестта до загуба на растенията понякога отнема само седмица. Гъбичните спори се размножават много бързо, а някои вредители (белокрилки, листни въшки и др.) допринасят за още по-интензивното им разпространение.

Причини и признаци на болестта

Сигнал за появата на пероноспороза по краставиците са жълтите ъгловати петна по листата, като старите се покриват по-активно. Ако предприемем незабавни мерки, тогава има шанс да съхраним по-голяма част от реколтата.

Друг очевиден признак е образуването на налеп върху долната част на листата, като петната бързо увеличават размера си. Листните пластини избледняват, сменят цвета си до кафяво, а след това изсъхват и падат. Процесът на формиране на плодове се нарушава.

Причините за развитие на кубинска мана са:

– висока влажност от преполиване или валежи;

– поливане със студена вода;

– задържане на влага в почвата;

– наличие на голямо количество плевели между култивираните растения;

– температурни колебания.

Важно е да знаем, че колкото по-малко е разстоянието между отделните растения, толкова повече растения ще бъдат увредени и болестта ще се разпространи по-бързо.

Мерки за контрол и борба с пероноспорозата

Мерките за контрол трябва да бъдат изчерпателни, защото само така резултатът ще бъде бърз и ефективен: незабавно отстраняване на засегнатите листа и изгаряне, навременно третиране с подходящи фунгициди, профилактика на разпространение на патогена, намаляване на нивото на влажност.

След отстраняване на засегнатите части мястото незабавно се третира с активен въглен. В периода на лечение поливането трябва да бъде преустановено или сведено до минимум.

Важно е да знаем, че заболелите вече части на краставиците не могат да бъдат възстановени.

За борба с пероноспорозата се използват подходящи фунгициди: Ридомил Голд Р 25 Г, Инфинито СК, Превикур 607 СЛ и др., а количествата и броя третирания са съобразени с препоръките на производителя. Спазването на карантинните срокове е задължително.

Профилактичните мерки са свързани с регулярно оглеждане на растенията, контрол на микроклимата при отглеждане в закрити съоръжения, правилно подхранване, използване на качествени и обеззаразени семена и спазване на сеитбообращението.

При установяване на пероноспорозата на ранен етап и предприемане на незабавни мерки шансовете да се запази реколтата са големи.

Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
33678
 

Последни материали
Виж
Спрямо споразумението за свободна търговия от 2016 г. обаче квотите растат
ЕС реално ще внася по-малко пшеница, ечемик и захар от Украйна
Сушата обаче влошава състоянието на царевица точно преди опрашването
Жътвата на пшеницата и ечемика във Франция върви изпреварващо
Окрупняването в сектора продължава през последните 10 години
Поголовието от свине и говеда в Германия спада заедно с броя на фермите
Ниските цени правят производството му нерентабилно
Сушата унищожи и тазгодишната реколта български боб, вносът е 90 на сто
Доклад на Синор.БГ
Законопроектът за агрохранителната верига е като Ферари без двигател. Няма да запали!
Изгорели са 7 от общо 122 декара с пшеница в блока
Разследват пожар в житен блок край монтанско село за умишлен палеж
Свързани материали
Виж
Оферта
Министър Тахов да отвори ЦКС-магазините за краставиците на Кабуров
Вносът ни съсипва, каза Иван Камбуров
Българите ядат бракувани заради пестициди вносни краставици, родните отиват на бунището
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини