Честа причина за пожълтяване листата на краставиците е пероноспорозата, известна още като кубинска или фалшива брашнеста мана. Това е едно опасно и доста често срещано заболяване, което застрашава растенията при отглеждане както на открито, така и в защитни съоръжения.
Първият очевиден признак на заболяването е пожълтяване на листата на краставиците под формата на петна с неправилна форма, ограничени от жилките. Появата на пероноспороза почти винаги означава край на сезона, защото стъблата могат да загинат в рамките на няколко седмици, а понякога дори дни. Обикновено бележи началото си от средата на лятото, но когато условията са благоприятни (висока влажност, много топло време, температурни колебания), тогава може да се развие и значително по-рано.
Какво представлява пероноспорозата?
Ако разглеждаме и сравняваме болестите по краставиците, пероноспорозата заема едно от първите места по разпространение и честота на поява. Причинителят е гъбичен микроорганизъм от групата на Peronospora. Инфекцията се осъществява по въздушен път, започвайки с листата, но бързо се разпространява и върху стъблата на растенията. Тя не засяга директно самите плодове, но в резултат на прогресивното развитие на болестта, техния размер, структура и вкус се влошават значително.
Патогенът може да се съхранява дълго в растителните остатъци, семената и дори в почвата. През зимата не загива, а “оживява” със затопляне на времето.
Превантивните мерки са много важни, защото от появата на болестта до загуба на растенията понякога отнема само седмица. Гъбичните спори се размножават много бързо, а някои вредители (белокрилки, листни въшки и др.) допринасят за още по-интензивното им разпространение.
Причини и признаци на болестта
Сигнал за появата на пероноспороза по краставиците са жълтите ъгловати петна по листата, като старите се покриват по-активно. Ако предприемем незабавни мерки, тогава има шанс да съхраним по-голяма част от реколтата.
Друг очевиден признак е образуването на налеп върху долната част на листата, като петната бързо увеличават размера си. Листните пластини избледняват, сменят цвета си до кафяво, а след това изсъхват и падат. Процесът на формиране на плодове се нарушава.
Причините за развитие на кубинска мана са:
– висока влажност от преполиване или валежи;
– поливане със студена вода;
– задържане на влага в почвата;
– наличие на голямо количество плевели между култивираните растения;
– температурни колебания.
Важно е да знаем, че колкото по-малко е разстоянието между отделните растения, толкова повече растения ще бъдат увредени и болестта ще се разпространи по-бързо.
Мерки за контрол и борба с пероноспорозата
Мерките за контрол трябва да бъдат изчерпателни, защото само така резултатът ще бъде бърз и ефективен: незабавно отстраняване на засегнатите листа и изгаряне, навременно третиране с подходящи фунгициди, профилактика на разпространение на патогена, намаляване на нивото на влажност.
След отстраняване на засегнатите части мястото незабавно се третира с активен въглен. В периода на лечение поливането трябва да бъде преустановено или сведено до минимум.
Важно е да знаем, че заболелите вече части на краставиците не могат да бъдат възстановени.
За борба с пероноспорозата се използват подходящи фунгициди: Ридомил Голд Р 25 Г, Инфинито СК, Превикур 607 СЛ и др., а количествата и броя третирания са съобразени с препоръките на производителя. Спазването на карантинните срокове е задължително.
Профилактичните мерки са свързани с регулярно оглеждане на растенията, контрол на микроклимата при отглеждане в закрити съоръжения, правилно подхранване, използване на качествени и обеззаразени семена и спазване на сеитбообращението.
При установяване на пероноспорозата на ранен етап и предприемане на незабавни мерки шансовете да се запази реколтата са големи.