Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.08.2024 г.

Пожълтяване на краставиците от средата на лятото

Пожълтяване на краставиците от средата на лятото

Честа причина за пожълтяване листата на краставиците е пероноспорозата, известна още като кубинска или фалшива брашнеста мана. Това е едно опасно и доста често срещано заболяване, което застрашава растенията при отглеждане както на открито, така и в защитни съоръжения.

Първият очевиден признак на заболяването е пожълтяване на листата на краставиците под формата на петна с неправилна форма, ограничени от жилките. Появата на пероноспороза почти винаги означава край на сезона, защото стъблата могат да загинат в рамките на няколко седмици, а понякога дори дни. Обикновено бележи началото си от средата на лятото, но когато условията са благоприятни (висока влажност, много топло време, температурни колебания), тогава може да се развие и значително по-рано.

Какво представлява пероноспорозата?

Ако разглеждаме и сравняваме болестите по краставиците, пероноспорозата заема едно от първите места по разпространение и честота на поява. Причинителят е гъбичен микроорганизъм от групата на Peronospora. Инфекцията се осъществява по въздушен път, започвайки с листата, но бързо се разпространява и върху стъблата на растенията. Тя не засяга директно самите плодове, но в резултат на прогресивното развитие на болестта, техния размер, структура и вкус се влошават значително.

Патогенът може да се съхранява дълго в растителните остатъци, семената и дори в почвата. През зимата не загива, а “оживява” със затопляне на времето.

Превантивните мерки са много важни, защото от появата на болестта до загуба на растенията понякога отнема само седмица. Гъбичните спори се размножават много бързо, а някои вредители (белокрилки, листни въшки и др.) допринасят за още по-интензивното им разпространение.

Причини и признаци на болестта

Сигнал за появата на пероноспороза по краставиците са жълтите ъгловати петна по листата, като старите се покриват по-активно. Ако предприемем незабавни мерки, тогава има шанс да съхраним по-голяма част от реколтата.

Друг очевиден признак е образуването на налеп върху долната част на листата, като петната бързо увеличават размера си. Листните пластини избледняват, сменят цвета си до кафяво, а след това изсъхват и падат. Процесът на формиране на плодове се нарушава.

Причините за развитие на кубинска мана са:

– висока влажност от преполиване или валежи;

– поливане със студена вода;

– задържане на влага в почвата;

– наличие на голямо количество плевели между култивираните растения;

– температурни колебания.

Важно е да знаем, че колкото по-малко е разстоянието между отделните растения, толкова повече растения ще бъдат увредени и болестта ще се разпространи по-бързо.

Мерки за контрол и борба с пероноспорозата

Мерките за контрол трябва да бъдат изчерпателни, защото само така резултатът ще бъде бърз и ефективен: незабавно отстраняване на засегнатите листа и изгаряне, навременно третиране с подходящи фунгициди, профилактика на разпространение на патогена, намаляване на нивото на влажност.

След отстраняване на засегнатите части мястото незабавно се третира с активен въглен. В периода на лечение поливането трябва да бъде преустановено или сведено до минимум.

Важно е да знаем, че заболелите вече части на краставиците не могат да бъдат възстановени.

За борба с пероноспорозата се използват подходящи фунгициди: Ридомил Голд Р 25 Г, Инфинито СК, Превикур 607 СЛ и др., а количествата и броя третирания са съобразени с препоръките на производителя. Спазването на карантинните срокове е задължително.

Профилактичните мерки са свързани с регулярно оглеждане на растенията, контрол на микроклимата при отглеждане в закрити съоръжения, правилно подхранване, използване на качествени и обеззаразени семена и спазване на сеитбообращението.

При установяване на пероноспорозата на ранен етап и предприемане на незабавни мерки шансовете да се запази реколтата са големи.

Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
28458
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Туршия от кисели краставички със синап
Разпознаване
В горещо и сухо лято паяжинообразуващи акари нападат краставиците
Белокрилката - една повсеместна и постоянна заплаха!
Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини