Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.08.2024 г.

Добруджански земеделски институт проведе демонстрационни обучения за фасул и слънчоглед

Добруджански земеделски институт проведе демонстрационни обучения за фасул и слънчоглед

През изминалите месеци юни и юли, Добруджански земеделски институт проведе още три от планираните демонстрационни обучения за земеделски стопани по проект “Добри земеделски практики при производството на зърнено житни и бобови култури и слънчоглед в рискова климатична среда“, изпълняван в рамките nа Програмата за развитие на селските райони. Трите демонстрации покриват особено важните култури за района на Добруджа фасул и слънчоглед, както и биологично отглеждане на пшеница, лимец, соя и фасул, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Въпреки екстремните летни горещини, демонстрациите се радваха на сериозен интерес от страна на земеделските стопани.

Първото демонстрационно обучение се проведе на 11.06.2024 г. и беше на тема Управление и употреба на пестициди и агрохимични анализи при биологично и конвенционално производство на полски култури. Главен асистент Зорница Петрова, завеждащ отдел „Агротехника“, представи сравнително отглеждане на фасул, пшеница и лимец по два начина– конвенционално и биологично.

Добруджански институт

След полската демонстрация, обучението се прехвърли в Лабораторния комплекс на института в Добрич, където специалист-химик Геновева Банкова и нейният екип лаборанти показаха различни методи за анализ на почвата и земеделските култури, участниците се включиха с подчертано желание и интерес.

На следващия ден, 12.06.2024 г., се проведе демонстрация, посветена на производството на зърнено-бобови култури в условията на биотичен и абиотичесн стрес. Във фокуса на вниманието беше основният лектор Професор Иван Киряков, водещ фитопатолог по фасула в България, който представи селекцията на фасул в института и основните болести по тази култура, като очарова участниците в демонстрацията с уникалния си стил на презентиране.

Обучението премина при изключително голям интерес и ангажираност от страна на присъстващите, които бяха трудно прекратени дори от завалелия следобеден дъжд.

Третата демонстрация на тема Продуктивни възможности и устойчивост на биотични и абиотични фактори на конвенционални и устойчиви на хербициди хибриди слънчоглед беше изнесена от екипа на отдел „Селекция на слънчоглед“ на ДЗИ, ръководен от Доцент Галин Георгиев. Може да се каже, че тя премина с най-голям интерес от страна на земеделските производители не само от нашия регион, но и от други краища на България поради ключовата роля на тази култура в селското стопанство на страната. Доцент Галин Георгиев, заедно с главен асистент Георги Георгиев, представиха основни схеми за хибридизация на слънчоглед, като включиха обучаемите в импровизирана полска оценка на сега създавани хибриди.

Доцент Нина Ненова, автор на едни от най-успешните хибриди на института през последните години, запозна всички участници с историята на хибридното производство на слънчоглед, а нейният екип нагледно демонстрира ръчно опрашване в реални условия, в което земеделските стопани се включиха с голямо любопитство.

Не по-малък интерес предизвика колекцията от декоративни и диви видове, представена от Доцент Даниела Вълкова. Дивите слънчогледи се използват като източник на гени за устойчивост на болести и това беше нагледно демонстрирано на участниците от Доцент Вълкова и фитопатологът асистент Мария Петрова.

Следващата демонстрация, отнасяща се до биохимични анализи на слънчоглед, се предвижда за края на септември – началото на октомври тази година. 

Добруджански земеделски институт проведе демонстрационни обучения за фасул и слънчоглед
2175
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Заради липсата на валежи със стопанско значение и постоянната жега
В Добруджа чакат ниски добиви от царевицата и слънчогледа
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Добруджанският съюз на зърнопроизводителите
Добруджанци организират Деня на полето през май и през юли
Проектът се финансира от Фонда за научни изследвания
Първа стъпка с оценка на полезащитните горски пояси в Добруджа
Десетки тонове залежават по складовете
Евтиният мед от Украйна сваля цената на българския
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини