Производството на месо в Германия през първата половина на годината нарасна с 1,3% спрямо същия период на 2023 г. до 3,4 млн. тона, сочат данни на Германската статистическа служба (Destatis). За посочения период през кланиците са преминали 24 млн. прасета, едър рогат добитък, овце, кози и коне, както и 344 млн. пилета, пуйки и патици.
Производството на свинско месо е нарасналоло с 1,1% до 2,1 млн. тона след продължителен период на спад. С дял от 62% то остава най-произвежданото месо в Германия, следвано от птичето месо с 23% и говеждото с 14,6%, докато делът на овчето, козето и конското месо е едва 0,4%. При говеждото ръстът е от 2,5% до 496 600 тона
Закланите свине са се увеличили с 0,4% до 21,9 млн. глави. При едрия рогат добитък ръстът е от 1,3% до 1,5 млн. глави, като средното трупно тегло отчита повишение от 4 килограма спрямо първите 6 месеца на 2023 г. до 337 кг.
Броят на закланите птици в Германия през първата половина на годината отчита минимално увеличение, но производството на птиче месо нараства с 1,3% до 780 700 тона.