Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.08.2024 г.

Доматите забавят развитието си и не узряват – причини и помощ

Полезни съвети
Доматите забавят развитието си и не узряват – причини и помощ

Проблемът е много сериозен – плодовете на доматите са формирани, но забавят развитието си и сякаш “замръзват”, оставайки зелени. Може дори да нарастват бавно, но не узряват, въпреки че има достатъчно слънчева светлина.

Фактори, които оказват влияние върху узряването

Доматите не узряват за една нощ и това е разбираемо. Този процес зависи от много фактори:

– умерена температура;

– постоянна влажност;

– комплекс от хранителни вещества;

– особености на сорта или хибрида.

Установено е, че за доматите са необходими около 6-8 седмици от опрашването до пълна зрялост.

Съзряването е химия

Когато доматите започнат да съзряват, те отделят газ етилен, а хлорофилът започва да се разтваря. Той е заменен от растителни пигменти (каротиноиди) – ликопен и каротин, които придават типичния червен цвят на доматите.

На какво трябва да обърнем внимание при изоставане в развитието и узряването?

Температурата

Обикновено времето е най-вероятната причина доматите да изпаднат в ступор и да спрат да узряват. Оптималният температурен диапазон, при който започват да придобиват характерния си доматен цвят, е +20-29 градуса по Целзий. Те могат да узреят и при други температури, но съвсем естествено е, че процесът ще се забави. При температури +29 и по-високи се преустановява образуването на ликопен. Ако тази повишена температура се задържи по-дълго време, тогава узряването може да спре напълно. Същото ще се случи и при рязко застудяване до +10 градуса. Разбира се, няколко необичайно студени дни няма да окажат съществено влияние върху узряването, но ако застудяването се задържи по-дълго, тогава растежът и зреенето ще спрат напълно.

Какво можем да направим?

Невъзможно е да променим времето, но можем да смекчим влиянието му. Предпазваме растенията от прегряване с помощта на засенчваща мрежа, мулчиране и капково напояване на растенията. При застудяване се използват покривни материали.

Прехранването е друг важен фактор. Разбира се, доматите обичат добра хранителна среда, но високото съдържание на азот в почвата насърчава растенията да съсредоточават енергията си върху развитието на листната маса. В този случай плодовете не само няма да узряват, но започват да падат и цветовете, а вече формираните завръзи задържат развитието си.

Решението е в преустановяване на азотното подхранване, което е необходимо само във фаза на вегетативен растеж, когато корените, листата и стъблата растат активно. Ако сме прекалили с азота, сега можем да го неутрализираме с торене с калиев монофосфат (40-60 г на 10 л вода).

Преовлажняване или недостиг на вода

Доматите обичат водата, но преовлажняването не само води до забавяне на узряването, но влошава и вкуса на плодовете. Добре е почвата да се поддържа умерено влажна, но и да не пресъхва, което ще доведе до пълно преустановяване на развитието, както и до силно деформиране на плодовете.

Горният почвен слой (2,5-5 см) трябва да е умерено сух, което ще насърчи растенията да насочат енергията си към плодовете. Ако почвата е пресъхнала, тогава трябва да се полее умерено, защото в противен случай плодовете ще се напукат.

Особености на сорта или хибрида

Различните сортове и хибриди се отличават и по периодите на зреене. Ранните сортове ще бъдат готови за прибиране за по-кратко време, а адаптираните за по-топли или студени условия ще издържат по-продължително на високи или ниски температури.

Чери доматите узряват по-бързо от едроплодните.

Как можем да помогнем на доматите да узреят на храста?

За пренасочване на енергията на растенията към плода е важно да се направи следното:

– премахват се всички листа до първия плод или до следващия неузрял;

– премахване на колтуците, ако са се появили нерегламентирано;

– навременно формиране на растенията;

– премахване на всички излишни съцветия и завръзи;

– прищипване на върховете на индетерминантните сортове.

Поставяне на растенията под контролиран стрес

Това може да се постигне като се издърпа леко храста, докато корените „изхрускат”. Друга възможност е да подрежем храста в радиус около 30 см около стъблото на дълбочина приблизително 15 см в почвата ( прави се на 3-4 места). Така растенията “ще мислят” за края на сезона и ще изпращат повече влага и хранителни вещества към плодовете.

Доматите забавят развитието си и не узряват – причини и помощ
6878
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Практика
Отглеждането на домати и краставици в съседство е възможно, но трудоемко
Домати, мариновани с босилек
Продукцията е върната на собственика, тече досъдебно производство
Разкриха кражба на 230 кила домати от зеленчукова градина в Кюстендилско
Някои хитринки
Нека дадем ускорение на узряването на доматите
Люта саламурена туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини