Проблемът е много сериозен – плодовете на доматите са формирани, но забавят развитието си и сякаш “замръзват”, оставайки зелени. Може дори да нарастват бавно, но не узряват, въпреки че има достатъчно слънчева светлина.
Фактори, които оказват влияние върху узряването
Доматите не узряват за една нощ и това е разбираемо. Този процес зависи от много фактори:
– умерена температура;
– постоянна влажност;
– комплекс от хранителни вещества;
– особености на сорта или хибрида.
Установено е, че за доматите са необходими около 6-8 седмици от опрашването до пълна зрялост.
Съзряването е химия
Когато доматите започнат да съзряват, те отделят газ етилен, а хлорофилът започва да се разтваря. Той е заменен от растителни пигменти (каротиноиди) – ликопен и каротин, които придават типичния червен цвят на доматите.
На какво трябва да обърнем внимание при изоставане в развитието и узряването?
Температурата
Обикновено времето е най-вероятната причина доматите да изпаднат в ступор и да спрат да узряват. Оптималният температурен диапазон, при който започват да придобиват характерния си доматен цвят, е +20-29 градуса по Целзий. Те могат да узреят и при други температури, но съвсем естествено е, че процесът ще се забави. При температури +29 и по-високи се преустановява образуването на ликопен. Ако тази повишена температура се задържи по-дълго време, тогава узряването може да спре напълно. Същото ще се случи и при рязко застудяване до +10 градуса. Разбира се, няколко необичайно студени дни няма да окажат съществено влияние върху узряването, но ако застудяването се задържи по-дълго, тогава растежът и зреенето ще спрат напълно.
Какво можем да направим?
Невъзможно е да променим времето, но можем да смекчим влиянието му. Предпазваме растенията от прегряване с помощта на засенчваща мрежа, мулчиране и капково напояване на растенията. При застудяване се използват покривни материали.
Прехранването е друг важен фактор. Разбира се, доматите обичат добра хранителна среда, но високото съдържание на азот в почвата насърчава растенията да съсредоточават енергията си върху развитието на листната маса. В този случай плодовете не само няма да узряват, но започват да падат и цветовете, а вече формираните завръзи задържат развитието си.
Решението е в преустановяване на азотното подхранване, което е необходимо само във фаза на вегетативен растеж, когато корените, листата и стъблата растат активно. Ако сме прекалили с азота, сега можем да го неутрализираме с торене с калиев монофосфат (40-60 г на 10 л вода).
Преовлажняване или недостиг на вода
Доматите обичат водата, но преовлажняването не само води до забавяне на узряването, но влошава и вкуса на плодовете. Добре е почвата да се поддържа умерено влажна, но и да не пресъхва, което ще доведе до пълно преустановяване на развитието, както и до силно деформиране на плодовете.
Горният почвен слой (2,5-5 см) трябва да е умерено сух, което ще насърчи растенията да насочат енергията си към плодовете. Ако почвата е пресъхнала, тогава трябва да се полее умерено, защото в противен случай плодовете ще се напукат.
Особености на сорта или хибрида
Различните сортове и хибриди се отличават и по периодите на зреене. Ранните сортове ще бъдат готови за прибиране за по-кратко време, а адаптираните за по-топли или студени условия ще издържат по-продължително на високи или ниски температури.
Чери доматите узряват по-бързо от едроплодните.
Как можем да помогнем на доматите да узреят на храста?
За пренасочване на енергията на растенията към плода е важно да се направи следното:
– премахват се всички листа до първия плод или до следващия неузрял;
– премахване на колтуците, ако са се появили нерегламентирано;
– навременно формиране на растенията;
– премахване на всички излишни съцветия и завръзи;
– прищипване на върховете на индетерминантните сортове.
Поставяне на растенията под контролиран стрес
Това може да се постигне като се издърпа леко храста, докато корените „изхрускат”. Друга възможност е да подрежем храста в радиус около 30 см около стъблото на дълбочина приблизително 15 см в почвата ( прави се на 3-4 места). Така растенията “ще мислят” за края на сезона и ще изпращат повече влага и хранителни вещества към плодовете.