Начало » Новини » Коментари
05.08.2024 г.

Масово орязани субсидии в Ловешко заради грешки при изпращане на плановете за паша

Мнението на бранша
Масово орязани субсидии в Ловешко заради грешки при изпращане на плановете за паша

Снимка: sinor.bg

От името на фермери в Ловешко председателят на Областния съвет по животновъдство Пламен Якимов е изпратил сигнал до земеделския министър Георги Тахов с искане да бъде облекчена системата за подаване на плановете за паша, защото през 2023 г. са допуснати масови грешки (бъгове) в Системата за електронно управление, в резултат на което субсидиите на много стопани в цялата страна са орязани. Сигналът е изпратен до комисията по земеделие в парламента, до браншовите асоциации в животновъдството и до медиите, като Якимов възнамерява да сигнализира и Европейската комисия.

Причините за тези провали са свързани с проблеми в интернет покритието, което през 2023 г. беше изключително слабо, особено в планинските райони, в резултат на което при заявяването на субсидиите огромна част от документацията не е достигнала до фонд „Земеделие“. Проблемите тази година са отстранени, но въпреки това целият животновъден бранш смята, че трябва да се коригира нормативна база. Защото в сегашния й вид тя затруднява изключително много фермерите, чието призвание е да се грижат за животните и за осигуряването на прехраната им, а не да седят като чиновници и да попълват с часове документи. В резултат на което грешките в тези документи са за тяхна сметка.

В сигнала си Якимов подробно описва стъпките, които всеки животновъд прави, за да заяви исканата субсидия по една от екологичните схеми на Стратегическия план – Еко-ПЗП, и e насочена изцяло към животновъдите с пасищни животни. След като тези стъпки са следвани от всеки земеделски стопанин в страната, ето какво се е получило:

Заявяват се електронно животни и площи, с които ще се участва по мярката в общинските служби по земеделие, в присъствието и от ръката на служител в ОСЗ на настолния му компютър. После в определен срок с тези заявени животни и пасища се съставя план за паша, който също трябва да се въведе електронно в системата на СЕУ. Предварително планът за паша се разпечатва на хартия, за да се подпише от някой ветеринар, зоотехник или агроном, който изобщо не го интересува кога, къде и как животновъдът пасе животните. После този подписан хартиен план трябва да се сканира и сканираният файл да се прикачи в СЕУ, където вече го има изготвен в цифров вид тоя „план за паша“. ТУК ЯКИМОВ РИТОРИЧНО ЗАДАВА ВЪПРОСЪТ ЗАЩО Е НУЖНО това разкарване на фермерите до съответните ветеринари, връщането на документите и новото ходене до общинските служби, където вече подписаните планове трябва да се прикачат.

Яко орязване на субсидии по екосхемите

Според Якимов именно там се корени причината в грешките, допуснати през 2023 г., заради които тази пролет животновъдите не получиха своето подпомагане.
Планът за паша е от две страници, а системата на СЕУ позволява качването на само един файл (така е било през 2023 г.). При самото сканиранедвете страници трябва да бъдат форматирани като един файл. Само че, над 90% от животновъдите с пасищни животни нямат умения да извършат тия действия. След като успешно се прикачи архивираният файл, трябва да се мине в режим „приключване на редакция“. След „приключването на редакцията“ в СЕУ е нужно да се пусне режима на „Автоматични проверки“. След успешното (а то може и да не е успешно) приключване на „Автоматичните проверки“, е нужно да се превключи в режим „Изпращане в ИСАК за ръчно зареждане“. Ако има сигнал от СЕУ- ДФЗ за грешка, системата се отваря за редакция и се преминава отново по всички горе описани точки.
След като премине през горните десетина действия с възможност за грешка във всяко едно от тях, всеки кандидатствал животновъд смята заявлението за приключено.
Едва сега, една година след края на кампанията се разбира, че се отказва
цялото плащане по схемата за изпратена само на една страница от сканирания „план за паша“. Някои фермери бяха уведомени по телефона за такъв пропуск - прикачена само една страница. Лично Якимов е съдействал поне на десетина животновъда с попълването, сканирането и прикачването на плана за паша“, четем в сигнала.
Системата на СЕУ миналата година е работешу ужасно бавно в дневните часове, беше невъзможно да се ползва, пише Якимов в сигнала си. Тази година системата бе драстично променена и този проблем е отстранен. „На един от животновъдите обаче, на които аз изготвих плана, е оказано плащане.
Животновъдът е около 60-годишен, гледа пасищно около двеста месодайни говеда. Пасе ги всеки ден по пасищата си, само вечер ги прибира в обекта си.
Няма знанията и уменията за да си попълни „плана“. „Аз съм говедар“, казва. Няма за кога да се учи да ползва компютър и интернет“.
Този говедар има правно основание за около 3 000 дка пасища, но по мярката Еко-ПЗП е заявил САМО 1 100 дка и товма е станало след съвет от администратор в ОСЗ. Отказани са му под 18 000 лв, по мярката Еко-БЖ.
Причината за отказа е неприкачен „План за Паша“.
Планът го има електронно в системата на СЕУ, разпечатан, подписан, сканиран и качен е. Но е качена само едната страница, дали по моя грешка или заради лошо работещата система тогава, не се знае...След уведомяването по телефона за пропуска, отворих отново акаунта за редактиране в seu.dfz.bg и прикачих файла с двете страници. И към момента са налични в системата на СЕУ. Не били изтеглени в ИСАК, тъй като статусът на акаунта не бил оставен в режим „изпращане за ръчно зареждане в ИСАК“. Така показва „журнал“ с дейностите в акаунта който прилагам отделно“, посочва още Якимов.
И понеже проблемът се отнася до много животновъди, Пламен Якимов се обръща към министър Тахов със следния въпрос - „нужно ли е планът за паша, който си е изготвен от всеки животновъд (в присъствието и от ръката на служител в ОСЗ при подаване на завлението за подпомагане), с посочени животни и пасища, съществуващ в машинно читаем вид в seu.dfz.bg, да бъде разпечатван, подписван от абсолютно незаинтересован агроном/ветеринар, сканиран и качван после в системата в машинно невъзможен за четене формат, за да бъде изтеглен в ИСАК..?“.
Именно затова от името на фермерите Якимов предлага да бъде премахнато изискването за подпис на хартия от незаинтересован ветеринар/агроном и сканиране на дипломата му. Само така би се облекчила процедурата за този вид деклариране и ще се премахнат десетките възможности за грешка и отказ на плащане по схемата за животновъдите.

Очаква се отговор от МЗХ и фонд "Земеделие".

Масово орязани субсидии в Ловешко заради грешки при изпращане на плановете за паша
2930
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Припомняне
До утре се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Ставката е в размер на 156,46 лв.
ДФЗ преведе 9,7 млн. лева по еко схемата за екстензивна паша
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в Източните Родопи е критично
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
Заведеното дело срещу институциите отлежава 5 години на първа инстанция
Животновъди ще блокират Подбалканския път заради отнети пасища
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини