Начало » Новини » Страната
29.07.2024 г.

Министър Тахов се среща с БАК заради исканата оставка на неговата заместничка

Срещата е с начало 16 часа
Министър Тахов се среща с БАК заради исканата оставка на неговата заместничка

Снимка: sinor.bg

По повод искането на оставка на зам. министър Таня Георгиева днес министърът на земеделието Георги Тахов ще се срещне в 16 часа с ръководството на Българската аграрна камара, съобщи изпълнителният директор на камарата Светлана Боянова. Ще припомним, че преди десетина дни от БАК депозираха декларация, адресирана до президента Румен Радев, служебния премиер Димитър Главчев и земеделския министър Георги Тахов. Ето и исканията на бранша, мотивирано представени в декларацията.

Българска аграрна камара (БАК) изразява своето критично неудовлетворение от извършената работа от заместник-министър Таня Георгиева в ресорите управление и изпълнение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и интервенции в Стратегическия план за развитие на селските райони за периода 2023-2027 г.

Проданов: Секторът гори!

Заместник-министър Георгиева демонстрира системна неспособност за справяне с професионалните си ангажименти, както и липса на воля, мотивация и активност за осигуряване и запазване на финансови средства за селскостопанския сектор. Заместник министър Георгиева регистрира провали в няколко значими за земеделската общественост области, които водят до загуба на средства за земеделските производители в страната. БАК посочва като най-съществени следните неуспехи на заместник-министъра:

- Провален прием по процедура „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“ с бюджет 99.7 млн. лв. по компонент „Устойчиво селско стопанство“ от Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Същевремнно не са защитени и прехвърлени определените за гореспоменатия прием средства към реализирания прием в края на 2023 г. прием по процедура № BG-RRP-6.004 „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ от инвестиция C6.I1 „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“, при който е отчетен висок интерес. По този начин селскостопанският сектор ще загуби безвъзвратно средства в размер на 100 млн. лв. за инвестиции в земеделските стопанства.

Костадинов ето как коментира искането на оставка

- В разрез с интереса на земеделската общественост, планираният прием по процедура по процедура № BG06RDNP001-4.017 „Целеви прием за проектни

предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“ по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. не отразява реалните инвестиционни намерения на земеделските производители от редица браншове, което води отново до риск от безвъзвратна загуба на средства по ПРСР 2014-2020 г.

- Неадекватно бюджетиране на средствата за подпомагане в рамките на Кампания 2023 г. по интервенциите „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“, „Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост“ и по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните (еко схеми), което води до неправомерно санкциониране и неизплащане на средства на кандидати по еко схемите, като са нарушени нормативни разпоредби на Регламент (ЕС) 2021/2116.

- От стартирането на прилагането на Стратегическия план за развитие на селските райони за периода 2023-2027 г. през януари 2023 г. не е стартирал прием по нито една от инвестиционните интервенции по Стратегическия план, лишавайки земеделските производители от подпомагане за инвестиции в трудни в пазарно и климатично отношение периоди.

- Закъснение в разписването на системата за предварителните условвия в социалната сфера и санкционния механизъм, който следва да бъде въведен от 01 януари 2025 година., което би могло да доведе до негативни последствия за земеделските стопани.

- Професионалният неуспех в управлението на ресорния заместник-министър се дължи до голяма степен на липсата на ефективна, прозрачна и навременна комуникация със земеделския бранш.

С оглед на гореизложеното, БАК призовава г-жа Таня Георгиева да подаде оставка в качеството си на заместник-министър на земеделието и храните. Отговорните управленчески позиции изискват и поемане на отговорност за действията или бездействията.

Министър Тахов се среща с БАК заради исканата оставка на неговата заместничка
2425
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Ел Би Булгарикум е с най-добри месечни показатели за юни и юли през последните пет години
Климатичните промени увеличиха риска от виброза при консумация на морски дарове
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
В памет на техния съселянин и откривател на бактерията лактобациликус булгарикус
В трънското село Студен извор честват празника на киселото мляко
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини