Европейската комисия обяви имената на финалистите за Наградите на Европейския съюз за биологични продукти за 2024 г. За всяка от 8-те категории бяха избрани по 3 проекта, представляващи 11 държави от ЕС. Победителите ще бъдат представени на официална церемония в Брюксел на 23 септември като част от поредица от събития и дейности за отбелязване на ежегодния Ден на биологичните продукти на ЕС.
Изключителен успех за България е включването на Благовеста Василиева от „Дивата ферма" като претендент в категорията „Най-добър биологичен фермер (жена)". Тя ще се състезава с Каролин Девийе от Белгия и Райнхилд Фреш-Емелман от Австрия.
Държавата отказа помощ на "Дивата ферма", за да се върне на пасищата в Рила
В категорията „Най-добър биологичен фермер (мъж)" финалистите са Джанпаоло Манчини от Италия, Томи Хасу от Финландия и Бени Шьопф от Германия.
За „Най-добър биологичен регион" се борят общностите Алту Тамега и Барозу от община Шавеш в Португалия, автономнията регион Кастия-Ла Манча в Испания и Южен Саво във Финландия.
За „Най-добър биологичен град" се състезават проектът „Биощад” от Бремен в Германия, Кашкайш от окръг Лисабон в Португалия и Лас Розас в област Мадрид в Испания.
В категорията „Най-добър биологичен биорайон" се конкурират Чибо Монрегалезе от местността Чебано край град Кунео в италианския регион Пиемонт, Биореглао от Сан Педро ду Сул, окръг Визеу в провинция Бейра Алта в Португалия и биологичния райо Сьормланд в едноименната провинция в Швеция.
Претендентите за „Най-добри малки и средни предприятия за преработка на биологични храни" са BIOGAST GmbH от град Цветъл в австрийската провинция Долна Австрия, Coolanowle Organic Meats от град Валикмойлър в графство Лий в Ирландия и SAiFRESC от община Катароха в автономната общност Валенсия в Испания.
„Най-добрият търговец на биологични храни" ще бъде избран измежду B2 Bio pur GmbH от град Бинсдорф в провинция Баден-Вюртемберг в Германия, Biohotel St. Daniel в град Щаниел в Приморския регион на Словения и Kalf & Hansen от шведската столица Стокхолм.
За „Най-добър биологичен ресторант/услуга за храна" спорят 3 заведения от Германия, Словения и Швеция.
Връчването на биологичните награди на ЕС започна през 2022 г. като ангажимент по Плана за действие за развитие на биологичното производство. Целта им е да бъдат отличени високите постижения във веригата за биологична стойност от фермери и ресторанти до малки и средни предприятия и биорайони, както и проекти, които са изключителни, иновативни, устойчиви и вдъхновяващи, добавяйки истинска стойност към биологичното производство и потребление. Победителите имат шанса да представят своите проекти пред по-широка аудитория, показвайки най-добрите практики.
Наградите се организират съвместно от ЕК, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, обединението на фермерски асоциации „Копа-Коджека" и IFOAM Organics Europe. Журито за наградите се състои от представители на тези организации, както и представители на Европейския парламент и Съвета на ЕС.