Начало » Новини » Коментари
16.07.2024 г.

Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса

Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса

Бедното население все още е предимно на вентилатори, климатиците са рядкостСнимка: sinor.bg

През последните десет години горещите вълни в България тревожно зачестяват, а отговорните институции сякаш закъсняват с предпазните мерки, в резултат на което смъртността, предизвикана от екстремно високите температури у нас е пет пъти по-висока от средната за света. Проучванията са на Министерството на здравеопазването и бяха представени от д-р Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към здравното ведомство, по време на онлайн семинар, даващ отговори на въпроса защо горещите вълни в Европа и в България зачестяват.

Експертите предлагат и у нас спешно да се въведат промени в начина на оповестяване на опасността от големи горещини в страната, както това отдавна се прилага не само в южните ни съседи, но и в Румъния и др. държави. За да предпазят работещите на открито от топлинния стрес, във Франция например, са фиксирани по-ниски температурни прагове за определяне на кодовете за опасност. Тези прагове – жълт, оранжав и червен, се определят от националните институти по метеорология и хидрология, затова и вчера от НИМХ съобщиха, че днес и утре кодът за опасност е червен. Проблемът обаче е, че за разлика от Франция, където 35-градусовите горещини влизат в червения код, у нас той се обявява при температури от 38-39 градуса по Целзий.

Като контрамярка д-р Спасова и нейните колеги съветват българската система за предварително оповестяване на тези температурни прагове да бъде променена като тази във Франция, защото дори при 35 градуса на открито опасността от инсулти и други сърдечни болести за възрастните хора над 65-годишна възраст е много висока.

Другият сериозен проблем е, че нито един българин досега не е получил на мобилния си телефон предупреждение за червения код за високи температури. Докато в съседна Гърция цялото население получава автоматично предизвестие за природни бедствия или стихии, няколко часа преди те да се случат. Иначе родните правителства са отпуснали бюджетни средства за подобна спешна система за предизвестие, но очевидно, някъде по веригата някой не си е свършил работата. 

Въз основа на световните прогнози лекарите от здравното министерство предупреждават, че през лятото България все по-често ще попада сред горещи вълни, но към този момент населението ни по никакъв начин не е защитено от тази опасност. Световните анализи сочат, че до 2060 г. горещите вълни ще се увелчат между два и половина и 5 пъти! В същото време дори по света 80% от бедното население няма дастъп до климатици, като спасението остава във вентилаторите.

Стъпвайки върху тези световни проучвания, здравните експерти отправиха днес важни предупреждения към всички нас как да се предпазваме ефективно от топлинния стрес. Освен за възрастните хора излизането на открито в следобедната част от деня – между 11,30 и 18 часа, няма да е препоръчително. Препоръчително е периодично през деня да овлажнявате тялото или главата си, за да неутрализирате ефекта от затоплянето.

Единствените течности, които може да пиете, е студена или топла вода, айрян и студени чайове, но подсладените газирани напитки не се препоръчват. Категорично не трябва да пие алкохол, дори бира, които допълнително затоплят тялото. Кафето и таниновите чайове също трябва да се избягват. Заместете ги със студени билкови отвари!

Ситуацията при горещи вълни е особено опасна за земеделските производители, които въпреки комфортните условия на новата техника, е редно да избягват дейността в най-горещите части от деня. В редица региони от страната работодателите отдавна са направили гъвкаво работното време, така че основната работа на полето да става в ранните сутрешни часове от деня и след 17 часа. 

Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
3983
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Практика
Горчивината в краставиците е стрес, причинен и от големи горещини
Всички държави трябва да дадат планове за ограничаване повишаването на температурата до 1,5°C
Антониу Гутериш: Лудостта изпепелява единственият ни дом
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Актуално по темата
Основни правила за поливане на растенията в горещините
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини