Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Горчивината в краставиците е стрес, причинен и от големи горещини

Практика
Синор.БГ / 12.08.2024 г.
Горчивината в краставиците е стрес, причинен и от големи горещини

Снимка: sinor.bg

Стандартната краставица е хрупкава, сочна и крехка. Често се случва плодовете да са прераснали, с неправилна форма и не много твърди, но дори тези нестандартни краставици могат да намерят достойно място в кухнята ни – освен ако, разбира се, не са горчиви. Когато горчивината е твърде силна, тогава е почти невъзможно практически да използваме този зеленчук.

На какво се дължи горчивият вкус на краставиците?

Неприятен вкус на краставиците придава кукурбитацинът, който е органично съединение с горчив вкус. Среща се предимно в растения от семейство „Тиквови“. Синтезът на веществото се наблюдава във всички сортове краставици, но в някои от съвременните съдържанието му е толкова ниско, че практически не променя вкуса. Понякога и плодовете на краставици с добри сортови качества започват да горчат.

Факт е, че краставиците реагират на някои стресови ситуации с производството на по-големи количества кукурбитацин. Това се случва при:

– продължително високи температури или температурни колебания;

– дисбаланс или недостиг на определени хранителни вещества;

– неправилно поливане.

Някои сортове имат по-силно изразена склонност да реагират на стресовите ситуации, като произвеждат по-високи количества горчиво вещество. Най-често пчелоопрашваните сортове стават горчиви при нарушаване на оптималните условия на отглеждане. Съвременните партенокарпни хибриди и сортове страдат много по-малко при подобни ситуации.

Екстремните горещини или голямата разлика между дневните и нощните температури е една от най-честите причини и особено ако е съчетано с липса на влага.

Продължителните летни горещини са сериозен стресов фактор за краставиците. Същата е ситуацията в края на сезона, когато дневните температури са все още високи, а през нощта става доста хладно, което води до сериозни температурни колебания в рамките на едно денонощие.

Основният източник на сладост и ключ към качествена реколта е калият. Често битува мнението, че краставиците се нуждаят най-много от азот, но прекомерното му внасяне по време на плододаване води до нежелани резултати. Азотният излишък блокира калия и някои важни микроелементи, което води до недохранване, а в резултат на това краставиците започват да синтезират по-големи количества кукурбитацин и имат силно изразен горчив вкус. Те безспорно се нуждаят от азот, но той трябва да се добавя балансирано с останалите хранителни елементи и аминокиселини, които са им нужни, за да преживеят сложните периоди.

Правилното поливане е друг важен фактор, влияещ върху горчивината на краставиците. Знаем, че краставиците съдържат 90-95% вода, което означава, че без нея не само не можем да получим качествена реколта, но и да запазим растенията.

Прародителят на краставицата идва от дивите субтропици, където практически не среща студ или суша. Тази култура винаги гравитира към силно влажни почви, но напълно игнорира откровено заблатяване от преполиване. Растенията постоянно се нуждаят от умерено влажна почва, която поддържа корените в кондиция и леко овлажнява въздуха над тях.

Колко пъти и с какви количества вода трябва да се полива зависи от няколко фактора:

– състав на почвата;

– температура на въздуха;

– условия на отглеждане ( в закрити съоръжения или на открито);

– наличие на мулч (количество и вид).

Съществено значение имат и характеристиките на водата – температура и твърдост. Оптималната температура за напояване е 20-25 градуса по Целзий. Твърдата вода води до засоляване на почвата поради необходимостта от често поливане.

Основните правила за поливане изискват: поливане вечерно време или рано сутрин, когато изпарението на водата не е много силно, повърхностно разрохкване на почвата и разрушаване на водонепропускливата кора, регулярно и навременно поливане, за да не се допуска засушаване или преполиване.

Отлично решение в екстремни ситуации е капковото напояване.

Горчивината в краставиците е стрес, причинен и от големи горещини
5743
 

Последни материали
Виж
Млечната продукция е лидер с 96 на сто, месната е на опашката с едва 4 на сто
Расте делът на преработените продукти в селскостопанския износ от Украйна
Разследване за източника на заболяването сочи към незаконна дейност
Чумата по дребните преживни животни се добра и до Хърватия
С 45 стоки от базовата потребителска кошница и най-търсените родни продукти
В понеделник откриват официално магазин за хората в Куклен
Като спасителене пояс за малките производители без подкрепа от държавата
Поредно изложение събра в Ямбол фермери и занаятчии от югоизтока
Българският ветеринарен съюз отбелязва 14 декември – Деня на ветеринарномедицинските специалисти
Оставката притесни фермерите
През седмицата: Такова магаре имаме, такова ще си яздим
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини