Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.07.2024 г.

Фитосанитарното състояние на слънчогледа и царевицата в началото на юли

Фитосанитарното състояние на слънчогледа и царевицата в началото на юли

През първата седмица от месец юни, развитието на земеделските култури протече с ускорени темпове при наднормени температури, констатират агрономите от Министерство на земделието и храните. През втората десетдневка се редуваха валежи с неравномерен характер и променливо време. Запази се неустойчивия характер на времето, с резки колебания в температурните стойности и локални проливни дъждове, придружени с вятър и градушки. През последните дни на месеца последва засушаване и рязко повишаване на температурите, които достигнаха до 35-38°С и причиниха топлинен стрес при полските култури. В различни райони на страната при някои посеви със зърнено житни култури със слята повърхност се наблюдава полягане на посевите, в следствие на интензивните валежи.

Пролетните окопни култури са във фенофази:

Слънчоглед: ВВСН (31-65) „Поява на първо удължено междувъзлие“ - „Пълен цъфтеж: тръбестите цветове, заемащи средната третина на цветното легло, са цъфнали (тичинките и близалцето се виждат)“

Царевица: ВВСН (18-59) „Разтваряне на осми лист“ - „Край на изметляването – метлицата е напълно разтворена“

Разпространение на вредителите в различните райони на страната:

Западен царевичен коренов червей /Diabrotica virgifera virgifera/: В област Пловдив е установено начало на имагиниране на възрастното по ранни хибриди сладка царевица. Неприятелят е в ниска плътност и няма данни за нанесени щети от ларвния стадий.

Царевичен стъблопробивач /Ostrinia nubilalis/: Летеж и яйцеснасяне на второ поколение на вредителя е констатирано в областите Варна, Добрич, Пловдив и Сливен. Излюпване на ларви се наблюдава в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Шумен, като плътността е под ПИВ (нападение върху 5-20 % от растенията). Химични третирания с разрешени инсектициди са извършени в област Шумен, където нападението е по-силно.

Памукова нощенка /Helicoverpa armigera/: Масово излюпване ларви на неприятеля има в царевичните посеви в областите Враца, Плевен, Пловдив и Шумен. Регистрираната плътност е под ПИВ (3-12 бр. гъсеници/100 растения).

Житна пиявица /Oulema melanopa/: В област Перник е установена поява на възрастно на житна пиявица по царевични растения с плътност 2 бр./м2. В област Търговище също са установени повреди от възрастните от новото поколение на неприятеля.

Листни въшки /сем. Aphididae/: При слънчогледа плътността в област Видин е 6-8% нападнати растения (под ПИВ), в област Перник се наблюдава начало на поява, а в област Търговище нападението е 0-5% (под ПИВ).

Ливадна пеперуда /Loxostege sticallis/: Вредна дейност на гъсеници от второ поколение има в слънчогледови посеви в област Варна, където плътността е под ПИВ.

Черни петна (Фома) /Phoma macdonaldii/: В област Ловеч нападнатите растения са 1-3%, в област Перник степента на нападение е слаба до средна, а в област Пловдив са отчетени единични прояви, без икономически щети.

Сиви петна (Фомопсис) /Diaporthe helianthi/: Нападнатите растения в област Ловеч са 0-1%, а в област Пловдив се наблюдават единични повреди.

Листни петна (Алтернария) /Alternaria helianthi/: Слаба степен на нападение се наблюдава в областите Монтана и Перник.

Мана по слънчоглед /Plasmopara helianthi/ В област Добрич се наблюдава слабо до умерено нападение на системната форма на болестта при посеви, за които са използвани не фабрично третирани семена. В същата област се наблюдава между 1-5% нападение на системната и локалната форма на болестта, в резултат на неспазване на задължителния сеитбооборот.

Склероцийно увяхване (Бяло гниене) /Sclerotinia sclerotiorum/: В посеви от слънчоглед в област Ловеч се наблюдава слаба степен на нападение от болестта.

Бяла ръжда /Albugo tragopogonis/: В област Добрич са установени първи прояви на ограничени площи.

Фитосанитарното състояние на слънчогледа и царевицата в началото на юли
3389
 

Последни материали
Виж
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
До 17 юли може да давате предложение по Защитената зона „Река Марица“
Свързани материали
Виж
Жътвата на есенната пшеница напредва в активно темпо
Състоянието на царевицата в САЩ се влошава за четвърта поредна седмица
Коментар на Грейнстор по доклада на USDA за юни
Предвижданията за меката пшеница и ечемика са оставени без промяна
ЕК понижи прогнозите за реколтите от царевица и рапица в ЕС
Ще се затвърди ли тенденцията цените да са най-високи по жътва
Въпреки понижението на прогнозите на експерти на MARS през май спрямо април
В ЕС се очакват над средните добиви от зърно и маслодайни култури
На заседание на европейската конфедерация в Париж
Илия Проданов е избран в борда на директорите на европейската конфедерация по царевицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини