Начало » Новини » Света
10.07.2024 г.

Рекордните температури в света продължават и през юни

Суша обхвана района на Черно море
Рекордните температури в света продължават и през юни

Средната глобална температура е с 1,5 °C по-висока от прединдустриалната епоха в продължение на 12 последователни месеца, сочат нови данни, публикувани от Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз.

Преживяхме най-горещият юни в историята на земното кълбо и 13-ият пореден месец, през който се поставя месечен температурен рекорд. Макар и необичайна, подобна поредица от месечни температурни рекорди в световен мащаб е имало и преди това през 2015/2016 г.

Според данните от ERA5 на Службата за климатични промени на Коперник месецът е бил с 1,50 °C над изчислената средна стойност за юни за периода 1850-1900 г., определен за прединдустриален референтен период. Това е дванадесетият пореден месец, в който се достига или преодолява прагът от 1,5°C.

Средната глобална температура за последния 12-месечен период (юли 2023 г. - юни 2024 г.) е с 1,64 °C над средната стойност за периода 1850-1900 г. в прединдустриалния период, според набора от данни ERA5.

Средната стойност на температурата на морската повърхност (SST) за юни 2024 г. над 60° ю.ш. - 60° с.ш. е 20,85°C, което е най-високата регистрирана стойност за месеца. Това е петнадесетият пореден месец, в който SST е била най-топла в записа на данните от ERA5 за съответния месец от годината.

"Последните данни на Службата за климатични промени "Коперник" за съжаление подчертават, че временно и все по-често, ежемесечно, ще надхвърляме нивото от 1,5°C. Важно е обаче да се подчертае, че временните нарушения не означават, че целта от 1,5 °C е окончателно загубена, тъй като тя се отнася за дългосрочно затопляне в продължение на поне две десетилетия", заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло.

В рамките на Парижкото споразумение страните се споразумяха да поддържат дългосрочната средна глобална температура на повърхността на Земята значително под 2 °C над прединдустриалните нива и да продължат да полагат усилия за ограничаването ѝ до 1,5 °C до края на този век. Научната общност многократно е предупреждавала, че затопляне с повече от 1,5°C рискува да отключи много по-тежки последици от изменението на климата и екстремни метеорологични условия и всяка част от градуса на затопляне е от значение.

Дори при сегашните нива на глобално затопляне вече се наблюдават опустошителни последици за климата. Те включват по-екстремни горещини, екстремни валежи и суши; намаляване на ледените покривки, морския лед и ледниците; ускоряване на покачването на морското равнище и нагряването на океаните.

"Дори и тази специфична серия от екстремни явления да приключи в някакъв момент, със сигурност ще станем свидетели на счупване на нови рекорди, тъй като климатът продължава да се затопля. Това е неизбежно, освен ако не спрем да добавяме парникови газове в атмосферата и океаните", заяви Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатични промени "Коперник".

Акценти за температурата

Температурите в Европа бяха по-високи от средните в югоизточните райони и Турция, но близки или по-ниски от средните в Западна Европа, Исландия и Северозападна Русия.

Извън Европа температурите са били по-високи от средните в Източна Канада, западните Съединени щати и Мексико, Бразилия, Северен Сибир, Близкия изток, Северна Африка и Западна Антарктида.

Температурите над източната част на екваториалния Тихи океан бяха по-ниски от средните, което свидетелства за развиваща се Ла Ниня, но температурите на въздуха над океана останаха на необичайно високо ниво в много региони.

Акценти върху валежите

Юни 2024 г. беше по-влажен от средното за Исландия, Централна и по-голямата част от Югозападна Европа, като обилните валежи доведоха до наводнения в региони на Германия, Италия, Франция и Швейцария.

Месецът беше по-сух от средното за Ирландия, по-голямата част от Обединеното кралство, Южна Италия и голяма част от Източна Европа, особено около Черно море.

Извън Европа, през юни 2024 г., той е по-влажен от средното за части от Северна Америка, с поредица от бури, включително изключителния ураган "Берил". По-влажно от средното е било и в Югозападна и Югоизточна Азия, най-южната част на Африка, райони на Австралия и Южна Америка.

По-сухи от средното условия бяха наблюдавани в Северна Америка, няколко региона на Азия и по-голямата част от Южна Америка. Тежки горски пожари възникнаха в североизточна Русия и централната част на Южна Америка.

Основни моменти за морския лед

Обемът на морския лед в Арктика е с 3% под средния, което е близо до стойностите, наблюдавани през повечето години от 2010 г. насам.

Обхватът на антарктическия морски лед е с 12 % под средния, което е вторият най-нисък обхват за юни в историята на сателитните данни, след най-ниската стойност за юни от -16 %, наблюдавана през 2023 г. 

Рекордните температури в света продължават и през юни
1942
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Официално е обявен нов температурен рекорд за континентална Европа
Според нови изследвания
Корените на доматите имат собствено мнение за температурата
Светът е преживял най-горещата седмица в историята
Полезни съвети
Кога и защо се стига до стрелкуване на салатите и как можем да го предотвратим
Драматични метеорологични бедствия
Последните осем години са били най-топлите в световен мащаб
Практика
Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини