Швейцария изтегля от пазара жълто и бяло царевично брашно с произход от Сърбия заради високото количество от микотоксина фумонизим, съобщи БТА позовавайки се на RASFF, Европейската система за бързо предупреждение и информация за храните и белградската агенция Бета.
Според уебсайта на RASFF разрешеното количество от този микотоксин е хиляда микрограма на килограм (µg/kg). В проба от брашно, взета на 12 март тази година, е установено наличие на микотоксина фумонизим в по-високо от допустимото количество: в бялото брашно е 1388 µg/kg, а в жълтото - 1585 µg/kg, което представлява 38 процента и 58 процента повече от разрешените количества.
Фумонизините принадлежат към групата на микотоксините, синтезирани от плесени от рода Фузариум. Най-често се срещат върху царевица и царевични продукти, ечемик, пшеница и овес. Токсичният ефект от фумонизима може да причини тумор на хранопровода.