Начало » Новини » Страната
22.06.2024 г.

В Чирпан за трети път провеждат Международен фестивал на лавандулата

България е световен лидер в производството на лавандулово масло
В Чирпан за трети път провеждат Международен фестивал на лавандулата

Третото издание на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан откри кметът на общината Ивайло Крачолов, съобщи Българската телеграфна агенция. Мероприятието е организирано под патронажа на министерствата на туризма и на културата „Използваме една прекрасна земеделска култура така, че да можем да презентираме културата, бита, кулинарията на нашия край“, посочи Крачолов.

Туризмът не е само ски писти, не е само море и планина – във всяко кътче на България всеки може да намери нещо, което да го зарадва и да го направи горд, че е българин, подчерта той. „Ние тук, в Чирпан, имаме много какво да покажем“, Смята кметът. Той изтъкна, че получават голяма подкрепа от страна на министерството на културата. По думите му „Чирпан е Яворов, Чирпан е вино, много култура, поезия, изобразително изкуство“.

Несъмнено с богатото си културно-историческо наследство и традициите си в областта на фестивалния туризъм Чирпан се утвърждава като едно от местата на картата на България, които благодарение на прекрасните си лавандулови полета привличат ежегодно хиляди хора, заяви заместник-министърът на туризма Павлин Петров.

Безспорен факт е, че събитието популяризира не само водещите позиции на България като световен лидер в производството на лавандулово масло и привлича общественото внимание върху значението на културата за региона като икономическа алтернатива и основен поминък, но и спомага за развитието на фестивалната култура у нас, посочи Петров. „Именно заради това всички ние, общественият и неправителственият сектор трябва да работим заедно, за да може все повече хора да се докоснат до красотата, която ни предоставя българската природа. А целта е една - да се популяризират съкровищата на страната ни“, категоричен бе той Заместник-инистърът поздрави организаторите от името на служебния министър на туризма Евтим Милошев и пожела на тях и на жителите на Чирпан да продължат да съхраняват местните традиции, фолклор и обичаи и да развиват града като привлекателна туристическа дестинация. „Уверявам ви, че в лицето на министерството на туризма вие ще имате винаги сигурен партньор“, обеща той.

Гости на фестивала са делегации от Италия, Армения и Индия.

Началото на вечерта даде пъстро шествие, в което се включиха кукерски, читалищни, фолклорни и други състави от различни градове в страната, представители на детски градини и учебни заведения. Програмата за деня завърши с авторски спектакъл на ансамбъл „Тракия“. Посетителите имаха възможност да разгледат лавандулов базар на занаятите, фермерите и изкуствата, кулинарна алея, както и фотографската изложба „Магията на чирпанската земя“ на клуба по фотография към Народно читалище „Димитър Данаилов – 2013“. По повод Международния ден на йогата днешната програма започна рано сутринта с йога в лавандуловото поле “Трендафилов“.

Фестивалът на лавандулата в Чирпан продължава днес и утре с разнообразна програма в Чирпан и в селата Спасово и Средно градище.

В Чирпан за трети път провеждат Международен фестивал на лавандулата
2009
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
Извършителят от Чирпан е задържан за 24 часа
Разкриха светкавично кражба на кобила и каруца в Старозагорско
Седмо издание
От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини