Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.05.2024 г.

Защо листата на доматите се извиват надолу?

Защо листата на доматите се извиват надолу?

Физиологичните проблеми с листата на доматите са най-често срещани в градината, особено ако са индетерминантни хибридни сортове с неограничен ръст. Извиването на листата почти винаги показва неблагоприятни условия за растеж, но внасянето на хербициди по различни пътища и фузариозно увяхване също могат да бъдат причина. Полезно е да можем да разграничим физиологичните симптоми от мъртвите листа и стъбла, причинени от заболяване или хербициди.

Причини за извиване на листата на доматите

Екстремният екологичен стрес може да засегне доматите, засадени в оранжерията или на открито. Това може да се случи непосредствено след засаждането им на постоянно място, но и по-късно.

Извиването на листата често е признак на дефицит на определени хранителни вещества, обикновено предшествано от пожълтяване – хлороза, последвана от деформация и допълнителна „информация“ от доматите. Например, листата се извиват надолу, а долната страна и стъблата стават лилави при дефицит на фосфор. Това е много често срещано при пресаждането на доматите и се дължи на недостиг на фосфор, съчетано със стреса от преместването. Обикновено растенията се възстановяват, когато кореновата система започне да функционира нормално, но може и да се подхранят с фосфор листно в самото начало.

На открито по време на чести превалявания или в оранжерийни условия с прекомерно поливане, листата на доматите се извиват надолу като защитна реакция срещу кореново гниене. В условията на прекомерна влажност растенията блокират усвояването на излишната влага, а това се проявява от извиването на листата като сигнал. В крайна сметка, ако продължим да преполиваме, корените ще изгният и растенията ще умрат. Преовлажняването е рисков фактор и за фузарийно увяхване.

Извиване на листата се получава тогава, когато доматите преустановят всмукването на вода, докато отново стане безопасно за тях. Най-доброто, което можем да направим в тази ситуация – да спрем поливането в оранжерията, до изсъхване на  почвата, а на открито трябва да вземем превантивни мерки. Те могат да бъдат временни укрития на растенията, разрохкване на почвата, покриване с компост, който отстраняваме след абсорбиране на излишната влага.

В летните горещини листата се извиват при температури около и над 32 градуса по Целзий на фона на слънчево прегряване. Това изисква засенчване на растенията и поливане без мокрене на листата.

Болестни причини за извиване на листата на доматите

Към края на сезона може да се появи една от опасните болести, изразяваща се в къдравост и увяхване на листата и стъблата с известно възстановяване през нощта. Нарича се фузарийно увяхване и се причинява от гъбичката Fusarium oxsysporum. Долните листа пожълтяват и се извиват надолу, понякога на едната страна на растението или разклонението му, след което изсъхват.

Ако заразеното стъбло се изстърже или разреже по дължина, ще видим потъмняване на проводящата тъкан, която е близо до обвивката (епидермиса), а сърцевината остава здрава. Запушването на съдовете, по които растенията пренасят хранителни вещества и вода е причина за повяхване и пожълтяване на листата.

Вертицилийното увяхване протича по-бавно и симптомите по растенията са по-равномерни. Бактерийното увяхване на доматите се причинява от патогенни бактерии  и е низходящо – симптомите започват да се проявяват от върха на растенията.

Всички тези болести на увяхване се пренасят от почвата и могат да се запазят в нея в продължение на много години, дори когато не се отглеждат растения гостоприемници. Те се внасят чрез заразен разсад или почва и не се разпространява от растение на растение, а всяко се заразява индивидуално, когато причинителят навлезе в кореновата система. По тази причина заразените растения трябва да се изскубват и изхвърлят.

Доматите не понасят хербициди

Поразените от хербициди листа на доматите се извиват надолу, а и всички други растения, намиращи се близо до мястото на внасяне на препаратите имат сходни прояви.

Остатъци от хербициди могат да попаднат не само при пръскане в близост до доматите, но при използване на обработена срещу плевели почва, оборски тор, ако животните са били хранени със сено или трева, обработени с аминопиралид или клопиралид. Те са активни съставки в продуктите за борба с плевелите и последействието им се отразява негативно върху развитието на доматите. Остатъците от тези агропрепарати се задържат в сено, оборски тор и компост в продължение на месеци.

Защо листата на доматите се извиват надолу?
1905
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини