Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.05.2024 г.

Защо листата на доматите се извиват надолу?

Защо листата на доматите се извиват надолу?

Физиологичните проблеми с листата на доматите са най-често срещани в градината, особено ако са индетерминантни хибридни сортове с неограничен ръст. Извиването на листата почти винаги показва неблагоприятни условия за растеж, но внасянето на хербициди по различни пътища и фузариозно увяхване също могат да бъдат причина. Полезно е да можем да разграничим физиологичните симптоми от мъртвите листа и стъбла, причинени от заболяване или хербициди.

Причини за извиване на листата на доматите

Екстремният екологичен стрес може да засегне доматите, засадени в оранжерията или на открито. Това може да се случи непосредствено след засаждането им на постоянно място, но и по-късно.

Извиването на листата често е признак на дефицит на определени хранителни вещества, обикновено предшествано от пожълтяване – хлороза, последвана от деформация и допълнителна „информация“ от доматите. Например, листата се извиват надолу, а долната страна и стъблата стават лилави при дефицит на фосфор. Това е много често срещано при пресаждането на доматите и се дължи на недостиг на фосфор, съчетано със стреса от преместването. Обикновено растенията се възстановяват, когато кореновата система започне да функционира нормално, но може и да се подхранят с фосфор листно в самото начало.

На открито по време на чести превалявания или в оранжерийни условия с прекомерно поливане, листата на доматите се извиват надолу като защитна реакция срещу кореново гниене. В условията на прекомерна влажност растенията блокират усвояването на излишната влага, а това се проявява от извиването на листата като сигнал. В крайна сметка, ако продължим да преполиваме, корените ще изгният и растенията ще умрат. Преовлажняването е рисков фактор и за фузарийно увяхване.

Извиване на листата се получава тогава, когато доматите преустановят всмукването на вода, докато отново стане безопасно за тях. Най-доброто, което можем да направим в тази ситуация – да спрем поливането в оранжерията, до изсъхване на  почвата, а на открито трябва да вземем превантивни мерки. Те могат да бъдат временни укрития на растенията, разрохкване на почвата, покриване с компост, който отстраняваме след абсорбиране на излишната влага.

В летните горещини листата се извиват при температури около и над 32 градуса по Целзий на фона на слънчево прегряване. Това изисква засенчване на растенията и поливане без мокрене на листата.

Болестни причини за извиване на листата на доматите

Към края на сезона може да се появи една от опасните болести, изразяваща се в къдравост и увяхване на листата и стъблата с известно възстановяване през нощта. Нарича се фузарийно увяхване и се причинява от гъбичката Fusarium oxsysporum. Долните листа пожълтяват и се извиват надолу, понякога на едната страна на растението или разклонението му, след което изсъхват.

Ако заразеното стъбло се изстърже или разреже по дължина, ще видим потъмняване на проводящата тъкан, която е близо до обвивката (епидермиса), а сърцевината остава здрава. Запушването на съдовете, по които растенията пренасят хранителни вещества и вода е причина за повяхване и пожълтяване на листата.

Вертицилийното увяхване протича по-бавно и симптомите по растенията са по-равномерни. Бактерийното увяхване на доматите се причинява от патогенни бактерии  и е низходящо – симптомите започват да се проявяват от върха на растенията.

Всички тези болести на увяхване се пренасят от почвата и могат да се запазят в нея в продължение на много години, дори когато не се отглеждат растения гостоприемници. Те се внасят чрез заразен разсад или почва и не се разпространява от растение на растение, а всяко се заразява индивидуално, когато причинителят навлезе в кореновата система. По тази причина заразените растения трябва да се изскубват и изхвърлят.

Доматите не понасят хербициди

Поразените от хербициди листа на доматите се извиват надолу, а и всички други растения, намиращи се близо до мястото на внасяне на препаратите имат сходни прояви.

Остатъци от хербициди могат да попаднат не само при пръскане в близост до доматите, но при използване на обработена срещу плевели почва, оборски тор, ако животните са били хранени със сено или трева, обработени с аминопиралид или клопиралид. Те са активни съставки в продуктите за борба с плевелите и последействието им се отразява негативно върху развитието на доматите. Остатъците от тези агропрепарати се задържат в сено, оборски тор и компост в продължение на месеци.

Защо листата на доматите се извиват надолу?
3321
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини