Начало » Новини » Интервю
30.05.2024 г.

Николай Колев: Продадох част от пшеницата „на зелено“ за 400 лева на тон

Интервю с председателя на Бургаския съюз на зърнопроизводителите
Николай Колев: Продадох част от пшеницата „на зелено“ за 400 лева на тон

Снимка: sinor.bg

Наплашени от ниските цени на пшеницата, които се задържаха на световните борси в продължение на година и половина, тази пролет доста земеделци сключиха продажби „на зелено“, за да могат да подсигурят доходи, необходими да покрият себестойността на тяхното производство. Предварителните разчети на земеделците сочат, че при добиви от 500 кг на декар най-ниската цена, с която биха покрили своите разходи за тази стопанска година, е 400 лв. на тон.

Илия Проданов с прогнози за реколтата

Затова и преди две седмици председателят на Бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Колев е сключил фючърсна сделка за част от пшеничената си реколта точно на цена от 400 лв. за тон. „В момента обаче борсовите цени доста играят и не са се установили – наблюдаваме покачване и спадове, затова се въздържам от нови продажби „на зелено“. Може би спекулативно се качват и падат, затова заедно с останалите колеги ще изчакам до жътва, преди да продължа с продажбите“, обясни зърнопроизводителят.

Имотите на Колев се намират в планински райони около Карнобат и Сунгурларе, затова и жътвата там ще закъснее с около 2 седмици от тази, която ще проведат фермерите в равнинната част на Бургаско. Поради топлата зима и бързото развитие на ечемика, за първи път в Бургаско тази година жътвата ще започне след около десетина дни, т.е. в началото на юни. Традицонното земеделците прибират ечемика в края на юни.

Иван Капитанов за Стратегическия план

На въпрос какви добиви се очакват от двете основни есенни култури – ечемика и пшеницата, Николай Колев обясни, че ще има промяна спрямо 2023 г. „При ечемика добивите със сигурност ще са малко по-малко от миналата година, тъй като живителната влага за неговото развитие през пролетта закъсня. Очаквам от декар да ожънем около 450 килограма и не съм оптимист за повече. Докато при пшеницата дъждът беше навреме – преди цъфтежа и наливането на зърното, затова се очакват с около 10-15% по-високи добиви от миналата година“, прогнозира фермерът.

При откриването на платформата „Ден на полето“, която се провежда от 28 до 30 май край бургаското село Българово“, Колев заедно с колегата си от карнобатското сдружение Маркели Даниел Иванов се срещнаха със зам. министъра на земеделието Иван Капитанов и изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Ива Иванова, към които отправиха важни въпроси, свързани с темповете на изплащане на субсидиите от Кампания 2023 г.

Немалка част от земеделците са кандидатствали по екологичните схеми, затова и те се надяват фонд „Земеделие“ да успее да изплати подпомагането преди законово регламентирания срок 30 юни. „И при мен, и при други колеги преминаха всички проверки - на физическите блокове, и по документи. Проблемът е, че плащанията се забавят, очевидно не са приключили инспекциите в цялата страна. Само че колегите имат нужда от този ресурс, за да подготвим техниката за жътвата си, а тази подготовка е свързана с нови разходи“, обясни още Киров.

При срещите си с директора на фонда фермерите отправиха молба към администрацията тези проверки да приключат по-бързо. Това, което Иванова съобщи, е, че администрацията по места работи дори в почивните дни. Без да обещава точна дата, тя допусна възможността изплащането на средствата по екологичните схеми да бъде преведена по-рано от 30 юни.

Николай Колев: Продадох част от пшеницата „на зелено“ за 400 лева на тон
5372
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини