Начало » Новини » Страната
29.05.2024 г.

Проданов: Досега предлаганите оферти за пшеницата не покриват разходите ни

Третото издание на „Ден на полето“
Проданов: Досега предлаганите оферти за пшеницата не покриват разходите ни

Снимка: sinor.bg

Въпреки раздвижването на цените на зърното на световните борси промените все още не се отразяват на българския пазар, затова и две седмици преди жътвата земеделците трудно могат да дадат категорична прогноза дали ще успеят да се спасят от бремето на последните две години, когато себестойността на производството рязко се покачи, а световните цени се сринаха и доходите им катастрофално пазат. „Тревогата на пазара на зърно не е утихнала. И макар, че отскоро наблюдаваме леко повишение в офертите за хлебната пшеница, успоредно с това световните търговци взеха да увеличават своите премии, а това не е в полза на производителите“. Това посочи пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов при откриването на първата за годината платформа „Ден на полето“, която този път се проведе в Южна България, в землището на бургаското село Българово.

Като подчерта, че ситуацията на пазара на зърно остава изключително несигурна, Проданов припомни, че доходността на земеделците зависи изцяло от добивите и цените, затова и надеждите на бранша са този път цените да се нормализират, за да успеятм да покрият разходите си.

През тази стопанска година разходите на стопаните се изчисляват над 200 лева. При среден добив от 500 килограма, себестойността е около 400 лева на декар, но в момента подобни оферти за изкупуване на тон хлебно зърно в България изобщо не се предлагат. Възможно е фермерите, които се намират в близост до пристанищата, да постигнат такава цена, но това не важи за останалата част от страната, посочи Проданов. И поясни, че транспортните разходи до пристанищата на земеделците във Видинско и Монтанско варират от 60 до 70 лв. на тон, затова и тяхната цена ще падне под 350 лева на тон – и всичко това при добив от 500 лв. добив от дка.

В същото време близо 60 на сто от площите с рапица в Южна България бяха провалени заради сухата зима. Затова и напролет стопаните направиха нови разходи, за да разорат нивите с рапица и тези, които имаха възможнност – да ги презасеят с царевица или слънчоглед.

До 31 май ЕК ще одобри първата промяна в Стратегическия план на България

Украинската помощ даде глъгка въздух за стопаните, но тя е изключително малка. „Всеки от нас има огромни дупки в бюджета, които се надява спешно да покрие поне с екологичните плащания. Те обаче ще бъдат изплатени най-късно до 30 юни, което си е проблем, тъй като стопаните имат нужда от средства за жътвата", разсъждава зърнопроизводителят.

На журналистически въпрос как политическата криза у нас се отразява на бранша, Проданов обясни, че през последните 3 години липсват всякакви законодателни инициативи, а това е крайно негативно за развитието на сеиктор селско стопанство. „Имаме нужда от държавни политики, но не забелязваме никакви политически дебати по темата „Земеделие“ - нито в предизборните програми на кандидатите за 50-то Народно събрание, нито по отношение на европейските политики. Това означава, че или няма разбиране за това от какво има нужда барншът, или липсва свякакъв интерес към агросектора“, заключи Проданов.

А земеделците се нуждаят спешно от намаляване на административната тежест, както и от съобразяване на зелените изисквания на Европа спрямо ситуацията, в която фермерите се намират. „Недопустимо е Европейската комисия да вземе мерки по отношение на прилагането на зелените плащания 2 години след приемането им. Смятам, че никога повече това не трябва да се допуска. И се надявам хората, които ще влязат в следващия Европарламент, да са си взели поука“, посочи още председателят на НАЗ.

Екатерина Стоилова

Проданов: Досега предлаганите оферти за пшеницата не покриват разходите ни
6697
 

Последни материали
Виж
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Форум
Износът на зърно е качил с 37 % търговския баланс на България с Китай
Производител на зеленчуци от Мало Конаре, Пазарджишко
Иван Кабуров: Когато изземат „зелените картончета“ от спекулантите, секторът ще изсветлее
Тарас Висоцки: Украйна остава лидер в износа на селскостопански продукти
Износът на селскостопанска продукция от Украйна ще надхвърли 60 млн. тона
Докладът „Перспективи за храните“
ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 11-14 юни 2024 година
Слънчогледът на борсата продължава да поскъпва и без желаещи да го купят
Не се очаква скок в цената на хляба
Добиви от пшеницата се очертават над 500 килограма от декар
Обзор на Софийска стокова борса за периода 4-7 юни 2024 година
Слънчогледът поскъпва на борсата въпреки липсата на търсене
Поскъпването му обаче може да свие доставките през юни
Вносът на слънчогледово масло в Индия скочи със 74 на сто през май
Преработващите заводи работят с минимална печалба в очакване на новия сезон
Изкупните цени на слънчогледа в Украйна надхвърлят 450 долара за тон
Плодове, зеленчуци и захар поевтиняват трайно, месо и млечни продукти поскъпват
Цените на храните вървят към стабилност с обичайните вариации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини