Начало » Новини » Страната
27.05.2024 г.

Утвърдени са годишните планове за паша в националните паркове

Утвърдени са годишните планове за паша в националните паркове

Директорите на дирекциите на националните паркове утвърдиха годишните планове за паша и ползването на сено за териториите на националните паркове за 2024 г. Въз основа на тези планове и разписаните в тях процедури, на желаещите животновъди ще се издават разрешителни за паша на домашни животни и сенокос. С тях се създават необходимите предпоставки за екологосъобразно ползване на защитените територии, което същевременно осигурява и поминък на населението.

Площите за извършване на паша и допустимите норми за натоварване на пасищата съответстват на анализа на данните получени от мониторинга на пасищата от предходната година. Пасищните норми са съобразени и с данните, проучванията, анализите и оценките на местообитанията и местообитанията на видовете от Доклад за оценка на степента на въздействие и заключенията от Доклада за екологична оценка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в Р България за периода 2023 – 2027 г., като са взети предвид и смекчаващите мерки и условия от Становище по екологична оценка № 5-4/2023 г. за плана.

Обвързаното подпомагане за животни - новости през 2024 г.

Съгласно утвърдените годишни планове за паша и ползването на сено площта за извършване на тези дейности в националните паркове е относително същата спрямо 2023 г. и е приблизително 34 000 ха. Целият допустим пасищен ресурс на националните паркове ще бъде предоставен за ползване на животновъдите, като условията за подпомагане ще са съгласно изискванията на Стратегическия план и Наредба № 10 от 27 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., според които максималната гъстота е 0,4 животински единици на хектар.

Предвид променените изисквания за натоварване на пасищата в националните паркове и с цел обезпечаване изхранването на животните в летните месеци, Министерство на земеделието и храните извърши анализ за наличните площи, в които може да се извършва паша извън границите на защитени територии от тази категория. Животновъдите, за които пасищния ресурс в националните паркове не е достатъчен, ще имат възможност да ползват територии на природни паркове и площи от държавни горски територии, при спазване на предвидения в законодателството процедурен ред, за което е създадена необходимата организация.

Проверки за спазване на изискванията и условията на интервенцията „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“, вкл. и за териториите на националните паркове ще бъдат извършвани от Държавен фонд „Земеделие“. При проверките на място от Държавен фонд „Земеделие“ се следи за спазване на приложимите стандарти за поддържане на добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) и законоустановените изисквания за управление (ЗИУ). Извършва се контрол и по отношение на регистрация и идентификация на животните. Информация за спазване на забраните се получава от компетентния орган.

Утвърдени са годишните планове за паша в националните паркове
2176
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
Заведеното дело срещу институциите отлежава 5 години на първа инстанция
Животновъди ще блокират Подбалканския път заради отнети пасища
Еколози искат спиране на субсидиите за пашуващи животни
Дохранване на млечните крави на зелена паша през май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини