Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.05.2024 г.

Новостите при обвързаната подкрепа за обикновените и елитните стада през 2024 г.

Информация за Кампания 2024
Новостите при обвързаната подкрепа за обикновените и елитните стада през 2024 г.

Стадо сиво искърско говедо по билото на Стара планина Снимка: sinor.bg

Ако през 2021 г. броят на говедата, включени в развъдните програми в цялата страна, са били 129 667, то през 2024 г. те са 146 717. Актуалните данни са представени в бюлетина на добричката Асоциация за развъждане на черношарената порода в България, където са дава и актуална информация за новите изисквания към фермерите, които тази година ще подават заявления за подпомагане по интервенцията за обвързаната подкрепа за животновъди в Кампанията за директни плащания 2024.

На първи май тази година беше актуализирана информацията в Модул „Сурово мляко“, който се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Припомняме, че за всички, които ще участват по обвързана подкрепа и ще доказват реализация с мляко, те трябва да представят данните, разписани в този модул, ако произвеждат за пазара сурово мляко от овце, кози, крави и биволи.

Утвърдени са плановете за пашуване в парковете

Два пъти всеки месец животновъдите правят задължителен самоконтрол върху млякото, като за целта фермерът сключва договор за вземането и изследването на пробите, като тези договори се сключват с фирма, лаборатория или мандра. При тези проби се следят показателите за общия брой микроорганизми (ОБМ) и соматични клетки (ОБСК), както и за наличието на инхибитори. Тези проби се вземат от пробовземач.

В лабораторията, където се изследват пробите, задължително резултатите от изследванията се качват в модул „Мляко“. Задълженията на фермера се свеждат до това да вземе или осигури вземането на пробата. Заплащането се извършва от фермера.

Ето и новите изисквания, за да получите субсидии по обвързаната подкрепа за животновъди в Кампания 2024 :

Подпомагането в млечното направление се отнася за млечни крави (МлК); млечни крави, включени в развъдни програми (МлК-РП); крави от застрашени от изчезване породи (КЗП); биволи; за овце и кози от местни породи, включени в развъдни програми (ДПЖ-ЗП), а също и за овце и кози, включени в развъдни програми (ДПЖ-РП).

В тази кампания се премахва необходимостта от доказване на реализацията на ниво конкретно животно. За да са допустими за подпомагането, животновъдите в направление „Мляко”, е нужно да отговарят на поне едно от следните изисквания:

* земеделските стопани (ЗС), които реализират сурово мляко чрез първи изкупвач съгласно член 55д, ал. 4 от Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС (ЗПООПЗПЕС), следва да имат регистриран валиден договор с изкупвача;

* земеделските стопани, реализиращи мляко и/или млечни продукти чрез директни доставки, следва да имат регистрация по реда на Наредба 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход и/или да са земеделски стопани със затворен цикъл на производство, които имат регистрирано млекопреработвателно предприятие, вписано в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход – Секция IX – Млечни продукти.

Ако земеделският стопанин не отговаря на поне едно от горните изисквания за реализация на мляко и млечни продукти, финансово подпомагане не се предоставя за нито едно от заявените животни по съответната интервенция!

Обвързаното с производство подпомагане за месодайното животновъдство включва: за месодайни крави (МеК); за месодайни крави, включени в развъдни програми (МеКРП); за крави от застрашени от изчезване породи (К-ЗП), за овце и кози от местни породи, включени в развъдни програми (ДПЖ-ЗП); за овце и кози, включени в развъдни програми (ДПЖРП).

Има опростяване на условията и при обвързаната подкрепа за месодайното животновъдство, където доказването на реализираната продукция ще става чрез извършване на административни проверки в Системата за идентификация и регистрация на животните (СИРЖ) на хранителната агенция за установяване движението на животни. Ще се изисква да има издадено ветеринарномедицинско свидетелство от СИРЖ или документ за придвижване към държави от ЕС, или трети страни за животните, реализирани за клане, износ или продажба в други стопанства

Породите говеда, които са включени в развъдни програми през 2024 г., са 23. Това са Черно шарено, Родопско късорого, Искърско говедо, Българско сиво говедо, Абърдин агнус, Българско родопско говедо, Лимузин, Кафяво говедо, Холдайн фризийско, Херефорд, Млечен сементал, Българско кафяво, Момбелиард, Червено шарено, Galloway,Симентал, Джерсей, Гаскон, Шароле, Германски холщайн, Българско червено говедо и Българско шареночервено говедо.

Новостите при обвързаната подкрепа за обикновените и елитните стада през 2024 г.
16722
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
Стратегически план
Колко мляко минимум трябва да си продал, за да имаш обвързана подкрепа по развъдните програми?
Основно се гледат шаран, пъстърва и толстолоб
За една година близо 100 развъдници за риба са фалирали
Нормативни промени
Назначават финансов контрольор в агенцията по селекция в животновъдството
Управителен съвет на фонд Земеделие
Развъдните асоциации ще получат 7,5 млн. лева през 2021 г.
Проект за наредба
При болести в рибарниците правите карантинен басейн
Нормативни промени
С 5 месеца се удължава процедурата за признаване на развъдните организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини