Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.05.2024 г.

Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията

Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията

За растежа и развитието на всяко растение са необходими около 20 хранителни елемента, но в този списък азотът е на първо място. Растенията потребяват азот през целия вегетационен период, но в по-голяма степен през периода на активен растеж на надземните органи.

Недостигът на този елемент в почвата рязко нарушава растежа и развитието – образуват се малки листа със светлозелен цвят, а формирането и развитието на репродуктивните органи се влошава. При оптимално подхранване на растенията с азот се формират мощни, здрави стъбла и яркозелени листа, добивите се увеличават. При излишък на азотното подхранване се образуват мощни стъбла и едри листа, но плододаването се забавя, а добивите намаляват.

Азотът влиза в състава на белтъчините и нуклеиновите киселини и играе важна роля в обмяната на веществата в тъканите на растенията, част е от други съединения и служи за основа на всички жизнени процеси в тях. Азот се съдържа и във въздуха, но молекулярният азот е недостъпен за растенията, а фиксирането му е възможно само от определени микроорганизми – азотфиксиращи бактерии, които се намират в корените на бобовите култури. Потреблението на азот от растенията изисква и наличието му в достатъчни количества в почвата.

За възстановяване на плодородието на почвата се използват органични и минерални торове.

Органичните торове – оборски тор, компост, сидерати, сапропел са богати на азот, но той не е достъпен за растенията, а само за почвената микрофлора. В резултат на жизнената дейност на почвените микроорганизми една част от азота, съдържащ се в органичната материя, преминава в хумусни вещества. Друга част се минерализира, превръщайки се в амониева и нитратна форми и едва тогава става достъпна за растенията.

Високите дози амониев азот са токсични за растенията. Нитратите са безвредни за тях, могат да се натрупват в тъканите им в големи количества, но високите нива в селскостопанските продукти имат вредно въздействие върху човешкото здраве.

Използването на органични торове позволява на растенията да ги усвояват незабавно и спомага за ускоряване на минерализацията на органичния азот.

Сред голямото разнообразие от минерални азотни торове, най-често зползвани са: нитратни, амониеви, амониево-нитратни и амидни.

Нитратните торове включват натриев и калциев нитрат, които са физиологично алкални. Когато се използват системно при кисели почви, те намаляват киселинността на почвата, а при култури, чувствителни към висока киселинност, дават по-добри резултати от амониевите торове. Нитратите се отмиват бързо от почвата и не трябва да се внасят предварително, особено през есента.

Твърди амониеви торове

Амониевият сулфат съдържа около 21% азот и 24% сяра и е добър източник на елемента за подхранване на растенията.

Амониевият хлорид съдържа 24-26% азот и 67% хлор, но не е подходящ за чувствителни към хлор култури.

Амониеви торове се използват главно преди сеитба като основен тор, който е леснодостъпен за растенията. Подвижността му в почвата и опасността от отмиване при обилни валежи са сравнително ниски. Амониевите торове могат да се прилагат предварително, но при системно използване почвата се подкислява, ефективността от торенето намалява и необходимостта от варуване нараства.

Амониево-нитратни торове

Амониевият нитрат или амониева селитра съдържа 33-35% азот в амониева и нитратна форми. Той е силно разтворим концентриран тор. При продължителна употреба подкислява почвата и ефективността му при чувствителни към кисели почви култури значително намалява.

Амиден азот или урея (карбамид) е един от най-добрите азотни торове, съдържащ 45-46% азот. Внесеният в почвата тор се амонизира за 2-3 дни, като при това настъпва временно алкализиране, но образуваният амоний се поглъща от почвата и постепенно се нитрифицира. Азотът в крайна сметка се превръща в нитратна форма и временната алкализация се заменя с подкиселяване.

Карбамидът може да се използва като основен тор, включително при листно подхранване, за всички култури и на различни почви. При повърхностно приложение са възможни загуби на азот поради изпаряването на амоняка от амониевия карбонат.

Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
2231
 

Последни материали
Виж
При обявяването на цял район за засегнат от тежки катаклизми
Отпада подаването на индивидуални искания за компенсации при природни бедствия
35% увеличение на биологичните площи в страната за година
С общо 410 млн. евро ще бъдат подпомогнати биопроизводителите до 2027 г.
Ставката е 104, 56 лв./ха
ДФЗ преведе над 107,6 млн. лева по еко схемата за запазване на почвения потенциал
МОСВ и МЗХ осигуряват допълнително напояване от язовирите Копринка и Жребчево
Включително ръководител на фирма за дърводобив и негови работници
Задържаха 6-има за незаконна сеч във Великотърновско
Жътвата на есенниците започна 2-3 седмици по-рано с очаквания за добра реколта
Дъждовете през юни в Украйна попълниха запасите от влага в почвата
Свързани материали
Виж
Навреме
Правилно подхранване на пипера
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
АЗОТНА ФИКСАЦИЯ ОТ ВЪЗДУХА с УТРИША™ N
Как да намалим торовите норми без това да влияе на добива
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
ВИКСЕРАН – НОВО от Синджента!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини