Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.05.2024 г.

Осигурени ли са оптимални условия за слънчогледа?

Осигурени ли са оптимални условия за слънчогледа?

Слънчогледът е основна полевъдна култура в България. При редуването на културите при нашите природни дадености той идва обикновено след пшеница и ечемик, смятани за добри негови предшественици. Високи и качествени добиви могат да бъдат очаквани и след едногодишните бобови култури. В редуването слънчогледът не трябва да следва картофи, цвекло и др., които изискват повече калий. Видове като тютюн, коноп и др. също не са подходящи, защото ги напада опасното паразитно растение синя китка.

Подходящи са почвите, които не са сбити и имат слабокисела до неутрална реакция (рН 6 - 7). Варовитите почви (с високо рН) не са подходящи, както и засолените. В условията на България най-подходящи са черноземните почви. При възможност за торене и напояване слънчогледът се отплаща също на канелените и сиви горски почви. Бързо просъхващите участъци с високо съдържание на пясък не са подходящи за него.

Слънчогледът развива мощна коренова система. Той може да понесе кратките засушавания, но в млада възраст при бързо засушаване и неравномерно разпределение на водата (шарена влага) в засетите площи растенията реагират с потиснат растеж и завиване на листата към периферията на петурата, която избледнява. Това поражда съмнение за вирусна инфекция в участъците, където има недостатъчно влага.

Проучванията на физиологията на слънчогледа са установили, че за вида много важен по отношение почвената влага е периодът от фенофаза бутонизация до началото на наливане на зърното. Най-много влага растенията изразходват за денонощие през масов цъфтеж – начало на наливане на зърното.

Как и кога да стане поливането?

Поливането става чрез дъждуване. Подаването на водата става от фенофаза цъфтеж до наливането на зърното. В зависимост от валежите през този вегетационен период поливките са 1 - 3. За декар оптимално е подаването на около 45 м. куб.. Поливането с течаща вода (гравитачно) е възможно, но изисква повече вода (70-80 м. куб. / декар).

Внимание, слънчогледът не понася прекомерна почвена влага! Преовлажняването понижава кълняемостта на семената в полски условия до 1/5.

За осигуряването на оптималния воден режим за слънчогледа важен е също изборът на място, където почвената структура трябва да бъде подобрена със съответните обработки. След жътвата на житните честа операция е оранта на дълбочина 20-25 см. Култивирането през есенния период е мярка срещу плевелната растителност. В зависимост от плътността на заплевеляване то може да бъде повторено. Ранното пролетно брануване и плиткото предсеитбено култивиране осигуряват оптималната почвената повърхност и структура за приемане на семената.

Засяването става по схема - 70 см междуредие и около 27 см между семената при дълбочина 5-7 см. Така на декар при загуба на 10 - 12% растения израстват около 4000 -4500. Растения, защото от поникването до края на вегетацията отпадат около 10-12% от растенията. При поливни условия гъстотата може да стигне до 6000 / дка.

Падналите преди поникването валежи могат да сбият почвената повърхност и да предизвикат начално заплевеляване. Разрушаването на почвената кора и унищожаването на ранните плевели става с въртяща се (ротационна) брана или щригелна брана. Брануването е напречно на редовете. След поникването брануване може да стане до фаза втори чифт листа в топлите часове на деня.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Осигурени ли са оптимални условия за слънчогледа?
1265
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Слънчогледовото поскъпна, докато соевото поевтиня
Египет закупи на търг над 100 000 тона растителни масла
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини