Начало » Новини » Страната
21.04.2024 г.

Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци

БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на официален контрол от страна на БАБХ и предлаганите от тях храни, отговарят на критериите за безопасност, изтъкват оттам.

С наближаването на Великденските празници експертите от БАБХ препоръчват ако предпочетете да купувате козунаци онлайн, те да бъдат с гарантиран произход и поставен етикет, обозначаващ производител, състав и срок на годност. Покупките на храни от нерегистрирани търговци може да представлява сериозен риск за здравето на потребителите, тъй като предлаганите продукти са с неясен произход и са произведени при условия, които не са обект на контрол от страна на БАБХ.

Със заповед на изпълнителния директор д-р Светлозар Патарински агенцията извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси във връзка с предстоящите официални празници (1 май – Международен ден на труда, Великден и Гергьовден). В периода от 8 април до 8 май 2024г. включително ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

От БАБХ напомнят, че производство, преработка и/или дистрибуция на храни се извършват след регистрация или одобрение по реда на Закона за храните. Изискванията за регистрация се отнасят и за търговията с храни от разстояние (онлайн търговия).

В случай, че потребителите констатират несъответствие с гореописаните изисквания за продажба на хранителни продукти, в това число на козунаци, могат да подадат сигнал в БАБХ на горещ телефон 0700 122 99 на цената на един градски разговор според тарифния си план.

Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
1129
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
БАБХ
Започват проверките на яйца, агнешко и козунаци преди Великден
След понижаването на ДДС за храните
Повече козунаци на коледната трапеза в Румъния
Резултати
Ефективността на проверките на храните се покачила стократно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини