Начало » Новини » Страната
21.04.2024 г.

Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци

БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на официален контрол от страна на БАБХ и предлаганите от тях храни, отговарят на критериите за безопасност, изтъкват оттам.

С наближаването на Великденските празници експертите от БАБХ препоръчват ако предпочетете да купувате козунаци онлайн, те да бъдат с гарантиран произход и поставен етикет, обозначаващ производител, състав и срок на годност. Покупките на храни от нерегистрирани търговци може да представлява сериозен риск за здравето на потребителите, тъй като предлаганите продукти са с неясен произход и са произведени при условия, които не са обект на контрол от страна на БАБХ.

Със заповед на изпълнителния директор д-р Светлозар Патарински агенцията извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси във връзка с предстоящите официални празници (1 май – Международен ден на труда, Великден и Гергьовден). В периода от 8 април до 8 май 2024г. включително ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

От БАБХ напомнят, че производство, преработка и/или дистрибуция на храни се извършват след регистрация или одобрение по реда на Закона за храните. Изискванията за регистрация се отнасят и за търговията с храни от разстояние (онлайн търговия).

В случай, че потребителите констатират несъответствие с гореописаните изисквания за продажба на хранителни продукти, в това число на козунаци, могат да подадат сигнал в БАБХ на горещ телефон 0700 122 99 на цената на един градски разговор според тарифния си план.

Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
810
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
БАБХ
Започват проверките на яйца, агнешко и козунаци преди Великден
След понижаването на ДДС за храните
Повече козунаци на коледната трапеза в Румъния
Резултати
Ефективността на проверките на храните се покачила стократно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини