Годишният анализ за качеството на маслодайния слънчоглед през 2023 г. показва, че само в пет области от страната средните стойности на маслеността на реколтата са били най-високи и са надхвърляли 46% - в Сливенско, Търговищко, Добричко, Шуменско и Варненско. Между 45 и 46 процента средна масленост отчитат при пробите в областите Бургаско, Видинско, Кърджалийско, Кйстендилско, Пернишко, Силистренско, Старозагорско и Хасковско.
Оценката е направена върху партида от 645 431 т. слънчоглед, от която са взети и анализирани 905 проби, взети от 27 зърнопроизводителни области в страната (без област Смолян). Към момента на изготвяне на доклада не са получени проби за анализ от областите Благоевград, Габрово и София - град, съобщиха от МЗХ..
Извадката обхваща 39,82 % от общо добитите 1 621 027 тона слънчоглед реколта 2023 година (по данни на Министерството на земеделието, храните и горите към дата 26.10.2023 г.), като за области Кърджали (1,62 %), Кюстендил 12,90 Шумен 24,35 Стара Загора (18,19) и Перник (12,40%) процента е под 30%. В направения анализ не са включени получените 9 проби (1 проба от област Пловдив, 3 проби от област Русе и 5 проби от област Силистра) от шарен слънчоглед.
Окачествяването на слънчогледа става по основните показатели на БДС - влага, масленост, примеси-зърнени и чужди; допълнително е замерена хектолитрова маса. Основният показател, определящ качеството на слънчогледовото зърно е неговата масленост, която съгласно действащия стандарт не трябва да бъде под 42%. През миналата година единствено в Ямболско маслеността на слънчогледа е била почти нулева – 3,5%, което е втого под референтната стойност от 42%.
Базисната стойност на показателя „маслено съдържание” по стандарт, е необходимо да бъде не по-малка от 42 %. Маслеността в анализираните партиди от слънчоглед, реколта 2023 година се движат в голям диапазон, а именно от 31,5% до 52,6% при от 34% до 53,5% през 2022 г.; от 26,4% до 53,8% през 2021 г.; от 32,7% до 54,8 % през 2020 г.; от 32,2% до 52,8% през 2019 реколтна година.
Окончателните резултатите показват, че 83,42 % от анализираната партида слънчогледово зърно са с масленост не по-малка от 42 % - заложена в стандарта, при 92,878% през 2022 г.; 88,33 % през 2021 г.; 78,64 % през 2020 г.; 94,96 % през 2019 рек. година.
Данните от анализираните средни проби показват, че добитият слънчоглед от реколта 2023 година е с добри стойности по основните качествени показателя влага, масленост и примеси, които са заложени в стандарта.
Окончателните резултати показват, че през 2023 г. 70,83% от анализираните проби отговарят на условията на стандарта за качество на слънчогледовото семе при установени 80,40% през предходната 2022 г., 70,77% през 2021 г.; 58,75% през 2020 г. и 70,50% през 2019 реколтна година.
Експертите установили, че е постигнат висок дял на маслодайното семе с високи технологични качества. Малко над 87% от анализираното слънчогледово зърно отговарят на изискванията на стандарта за масленост, при 92,87 % през 2022 г.; 88,33% през 2021 г.; 78,64 % пред 2020 г.; 95,10 % през 2019 реколтна година.
Средните стойности на основните качествени показатели на слънчогледа от реколта 2023 година са:
съдържание на влага: 5,8 % ± 0,5 % при 5,7 % ± 0,5 % през 2022 г.; 6,0 % ± 0,4 % през 2022 г.; 6,0 % ± 0,4 % през 2020 г.; 5,8 % ± 0,4 % през 2019 рек. г.
масленост: 44,8 % ± 2,1 % при 45,6 % ± 1,9 % през 2022 г.; 44,5 % ± 2,0 % през 2021 г; 43,3 % ± 2,4 % през 2020 г.; 46,0 % ± 2,1 % през 2019 рек. год.
културни примеси: 1,4 % ± 0,8 % при 1,5 % ± 0,7 % през 2022 г.; 1,6 % ± 0,8% през 2021 г.; 1,3 % ± 0,6 % през 2020 г.; 1,4 % ± 0,8 % през 2019 рек. г. чужди примеси: 3,1 % ± 1,8 % при 2,7 % ± 1,5 % през 2022 г.; 3,2 % ± 1,7 % през 2021 г.; 3,9 % ± 2,0 % през 2020 г.; 3,3 % ± 1,5 % през 2019 рек. г.
Слънчогледът е традиционната за България растителна мазнина, която основно се консумира през последните 80 години. Освен за производството на хранителни продукти (олио, маргарин, майонеза, консерви, сладкарски изделия и др.), слънчогледовото масло се използва и за получаване на сапуни, лакове, безири и други промишлени изделия. Съдържанието на масло в семената е около 40 % - 48%, като биологичният предел е 60%. Качественият състав на слънчогледовото масло е генетично обусловен и въпреки това се влияе от метеорологичните условия и прилаганата агротехника на отглеждане.
Над границата на масленост през миналаат година от 45% са 48,62% от окачественото количество слънчоглед, при установени 57, 01 % през предходната 2022 г.; 46,92% през 2021 г.; 29,79% през 2020 г.; 79,02% през 2019 рек. година. През настоящата година отчитаме повишение, спрямо предходната 2022 реколтна година, на дела на слънчогледа с високи стойности на масленото съдържание. В сравнение с останалите предходни години, през 2023 г. делът на тази партида отново остава значително висок.
Сборните проби слънчоглед с масленост, непревишаваща границата от 40% ,са 5,86 % към 1,22 % през 2022 г.; 4,10 % през 2021 г.; 12,68 % през 2020 г.; 3,50 % през 2019 рек.година. През 2023 година отчитаме значително понижение на дяла на тази партида и връщането и към стойности сходни в сравнение с предходните пет години. Количествата слънчоглед с нива от 40% до 42% са 10,72% към 6,90% през 2022 г.; 7,56% през 2021 г.; 12,55 % през 2020 г.; 2,94% през 2019 година., т.е. дела на тази партида пак е значително по-малък в сравнение с 2020 г. и съизмерима с останалите предходни години. Пробите с диапазон на масленото съдържание от 42 до 45% са в размер на 35,55 % към 35,55% през 2022 г.; 41,41% през 2021 г.; 45% през 2020 г.; 20,42% през 2019 рек. година.