Начало » Пазари » Зърно
01.04.2024 г.

Слънчогледът само в 5 области през 2023 г. е бил с висока масленост

Втори текст за качеството на зърното от миналогодишната реколта
Слънчогледът само в 5 области през 2023 г. е бил с висока масленост

Снимка: sinor.bg

Годишният анализ за качеството на маслодайния слънчоглед през 2023 г. показва, че само в пет области от страната средните стойности на маслеността на реколтата са били най-високи и са надхвърляли 46% - в Сливенско, Търговищко, Добричко, Шуменско и Варненско. Между 45 и 46 процента средна масленост отчитат при пробите в областите Бургаско, Видинско, Кърджалийско, Кйстендилско, Пернишко, Силистренско, Старозагорско и Хасковско.

Оценката е направена върху партида от 645 431 т. слънчоглед, от която са взети и анализирани 905 проби, взети от 27 зърнопроизводителни области в страната (без област Смолян). Към момента на изготвяне на доклада не са получени проби за анализ от областите Благоевград, Габрово и София - град, съобщиха от МЗХ..

Извадката обхваща 39,82 % от общо добитите 1 621 027 тона слънчоглед реколта 2023 година (по данни на Министерството на земеделието, храните и горите към дата 26.10.2023 г.), като за области Кърджали (1,62 %), Кюстендил 12,90 Шумен 24,35 Стара Загора (18,19) и Перник (12,40%) процента е под 30%. В направения анализ не са включени получените 9 проби (1 проба от област Пловдив, 3 проби от област Русе и 5 проби от област Силистра) от шарен слънчоглед.

Окачествяването на слънчогледа става по основните показатели на БДС - влага, масленост, примеси-зърнени и чужди; допълнително е замерена хектолитрова маса. Основният показател, определящ качеството на слънчогледовото зърно е неговата масленост, която съгласно действащия стандарт не трябва да бъде под 42%. През миналата година единствено в Ямболско маслеността на слънчогледа е била почти нулева – 3,5%, което е втого под референтната стойност от 42%.

Базисната стойност на показателя „маслено съдържание” по стандарт, е необходимо да бъде не по-малка от 42 %. Маслеността в анализираните партиди от слънчоглед, реколта 2023 година се движат в голям диапазон, а именно от 31,5% до 52,6% при от 34% до 53,5% през 2022 г.; от 26,4% до 53,8% през 2021 г.; от 32,7% до 54,8 % през 2020 г.; от 32,2% до 52,8% през 2019 реколтна година.

Окончателните резултатите показват, че 83,42 % от анализираната партида слънчогледово зърно са с масленост не по-малка от 42 % - заложена в стандарта, при 92,878% през 2022 г.; 88,33 % през 2021 г.; 78,64 % през 2020 г.; 94,96 % през 2019 рек. година.

Данните от анализираните средни проби показват, че добитият слънчоглед от реколта 2023 година е с добри стойности по основните качествени показателя влага, масленост и примеси, които са заложени в стандарта.

Окончателните резултати показват, че през 2023 г. 70,83% от анализираните проби отговарят на условията на стандарта за качество на слънчогледовото семе при установени 80,40% през предходната 2022 г., 70,77% през 2021 г.; 58,75% през 2020 г. и 70,50% през 2019 реколтна година.

Експертите установили, че е постигнат висок дял на маслодайното семе с високи технологични качества. Малко над 87% от анализираното слънчогледово зърно отговарят на изискванията на стандарта за масленост, при 92,87 % през 2022 г.; 88,33% през 2021 г.; 78,64 % пред 2020 г.; 95,10 % през 2019 реколтна година.

Средните стойности на основните качествени показатели на слънчогледа от реколта 2023 година са:

съдържание на влага: 5,8 % ± 0,5 % при 5,7 % ± 0,5 % през 2022 г.; 6,0 % ± 0,4 % през 2022 г.; 6,0 % ± 0,4 % през 2020 г.; 5,8 % ± 0,4 % през 2019 рек. г.

масленост: 44,8 % ± 2,1 % при 45,6 % ± 1,9 % през 2022 г.; 44,5 % ± 2,0 % през 2021 г; 43,3 % ± 2,4 % през 2020 г.; 46,0 % ± 2,1 % през 2019 рек. год.

културни примеси: 1,4 % ± 0,8 % при 1,5 % ± 0,7 % през 2022 г.; 1,6 % ± 0,8% през 2021 г.; 1,3 % ± 0,6 % през 2020 г.; 1,4 % ± 0,8 % през 2019 рек. г. чужди примеси: 3,1 % ± 1,8 % при 2,7 % ± 1,5 % през 2022 г.; 3,2 % ± 1,7 % през 2021 г.; 3,9 % ± 2,0 % през 2020 г.; 3,3 % ± 1,5 % през 2019 рек. г.

Слънчогледът е традиционната за България растителна мазнина, която основно се консумира през последните 80 години. Освен за производството на хранителни продукти (олио, маргарин, майонеза, консерви, сладкарски изделия и др.), слънчогледовото масло се използва и за получаване на сапуни, лакове, безири и други промишлени изделия. Съдържанието на масло в семената е около 40 % - 48%, като биологичният предел е 60%. Качественият състав на слънчогледовото масло е генетично обусловен и въпреки това се влияе от метеорологичните условия и прилаганата агротехника на отглеждане.

Над границата на масленост през миналаат година от 45% са 48,62% от окачественото количество слънчоглед, при установени 57, 01 % през предходната 2022 г.; 46,92% през 2021 г.; 29,79% през 2020 г.; 79,02% през 2019 рек. година. През настоящата година отчитаме повишение, спрямо предходната 2022 реколтна година, на дела на слънчогледа с високи стойности на масленото съдържание. В сравнение с останалите предходни години, през 2023 г. делът на тази партида отново остава значително висок.

Сборните проби слънчоглед с масленост, непревишаваща границата от 40% ,са 5,86 % към 1,22 % през 2022 г.; 4,10 % през 2021 г.; 12,68 % през 2020 г.; 3,50 % през 2019 рек.година. През 2023 година отчитаме значително понижение на дяла на тази партида и връщането и към стойности сходни в сравнение с предходните пет години. Количествата слънчоглед с нива от 40% до 42% са 10,72% към 6,90% през 2022 г.; 7,56% през 2021 г.; 12,55 % през 2020 г.; 2,94% през 2019 година., т.е. дела на тази партида пак е значително по-малък в сравнение с 2020 г. и съизмерима с останалите предходни години. Пробите с диапазон на масленото съдържание от 42 до 45% са в размер на 35,55 % към 35,55% през 2022 г.; 41,41% през 2021 г.; 45% през 2020 г.; 20,42% през 2019 рек. година.

Слънчогледът само в 5 области през 2023 г. е бил с висока масленост
8160
 

Последни материали
Виж
За помпената станция на яз. „Пясъчник“
„Напоителни системи“ пусна обществена поръчка за 25 700 000 лева
Обучават горските по лесовъдство
Евробарометър
Почти цяла Европа определя климатичните промени като глобална заплаха
Народно лечение
Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците
МЗХ
Забраните за косене в сезона на пожарите!
Важно!
Що е то интегрирано производство и защо на фермерите им е трудно да го прилагат?
Свързани материали
Виж
Лошото качество ще наложи увеличаване на вноса на брашно и хлебно зърно
Пшеничната реколта в Украйна ще се срине до едва 20 милиона тона
Актуални теми
На 24 юни очаквайте 17-та конференция по храните в София
Въпреки това зеленчукът остава по-скъп от този период на миналата година
Влошаващото се качество натиска цените на картофите в Украйна
Съвети към потребителите от БАБХ
Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко
В преработката на месо обаче се налагат любителите на модерни технологии
Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство
Крим събра неочаквано голяма реколта пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини