Начало » Новини » Страната
19.03.2024 г.

Одобрени са насоки за контрола в националните паркове

Насоките са качени за обсъждане на страницата на МОСВ
Одобрени са насоки за контрола в националните паркове

Снимка: sinor.bg

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов одобри Насоки за правомощията на контролните органи според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Закона за защитените територии (ЗЗТ), свързани с контрола по опазване на дюните по Черноморието и националните паркове, съобщиха от ековедомството. Документът представлява правен анализ, чрез който да се улесни комплексното, бързо и ефективно проследяване на всеки конкретен случай на нарушения, свързани с дюните по Черноморието и в националните паркове.

Насоките обобщават правомощията на различните контролни органи, свързани с опазването на националните паркове и дюните по Черноморското крайбрежие. Административно-наказателната дейност на отделните контролни органи съобразно правомощията им обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане с моторни превозни средства в националните паркове извън разрешените места, бракониерство, нарушаване на целостта на дюните и др. При разработването му са отразени правните норми в действащото национално законодателство – Закона за управление на отпадъците, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за местното самоуправление и местната администрация и др.

Посочени са и случаите, в които административните органи извършват съвместни контролни проверки и взаимодействието им при установяване на административните нарушения.

Дадени са насоки кои компетентни органи могат да упражнят своите контролни функции според характера на извършеното нарушение – министърът на туризма, министърът на вътрешните работи, директорите на регионалните инспекции по околната среда и водите, директорите на басейновите дирекции, директорите на националните паркове, областните управители, кметовете на общините и др.

Ако досега липсваше разграничение при контрола в природните паркове и екологичните зони от мрежата НАТУРА 2000, то с тези насоки се дава яснота за органите, които ще отговарят за така важните проверки срещу нарушители в тези територии.

Направеният анализ пряко допринася за по-добър и комплексен контрол върху компонентите на околната среда – биоразнообразието, въздуха, водите, почвите, и заедно с това за осигуряване на безопасността на обществото като цяло. Чрез насоките за правомощията на контролните органи в областта на околната среда обществеността бързо и лесно ще може да се насочи кой контролен орган да сезира при подаване на сигнали.

Предложеният анализ на нормативната уредба в Република България, която определя опазването на дюните и националните паркове, спомага и за рамкирането на условия за развитие на икономиката в хармония с околната среда – както с превантивна цел, така и за регулиране на антропогенното влияние върху природата.

Одобрени са насоки за контрола в националните паркове
1313
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Единствените животновъди, които имат сертифицирана кланица за биомесо
Забрана за паша в националните паркове е на път да фалира „Дивата ферма”
Брюксел
България предлага на ЕС увеличение на индивидуалните и национални тавани по de minimis
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Дискусия в ЕП
Евродепутати с предложения за по-високи данъци за мултинационалните компании
Първи транш
До 18 октомври животновъдите получават 35,6 млн. национални плащания за Кампания 2019
Танева ще се включи в кампания „Ние обичаме България”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини