Начало » Новини » Света
18.12.2019 г.

Евродепутати с предложения за по-високи данъци за мултинационалните компании

Дискусия в ЕП
Евродепутати с предложения за по-високи данъци за мултинационалните компании

sinor

Дебат в Европейския парламент ЕП за бъдещата данъчна политика в рамките на ЕС показва, че мултинационалните компании на практика плащат по-ниски данъци от малките и средни фирми, като изследване показва, че около 40% от печалбите на големите компании се пренасочват към данъчни убежища с ниски или нулеви ставки.

Дискусията се проведе под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и е свързана с модернизиране на правилата за корпоративно данъчно облагане. Целта е тези правила да бъдат приведени в съответствие с процесите на глобализация и цифровизация, които са водещи фактори в съвременния бизнес.

Европейският парламент ще гласува резолюция по темата на 18 декември, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Големите компании все повече разчитат на бизнес модели, основани на дигиталните технологии, и нямат нужда от фабрики, работници или дори превоз на стоки през граница, за да реализират приходи. Сегашните правила за корпоративно облагане обаче изискват дадена компания да има физическо присъствие в определена страна, за да има основание за събиране на данъци от местните данъчни власти.

Друго предимство на големите компании е, че имат дъщерни дружества на много места и могат да насочват приходите си към юрисдикции с по-ниски данъчни ставки. Това от своя страна подтиква държавите да предлагат все по-изгодни данъчни условия, като по този начин отнемат данъчни приходи от други държави.

Преговорите в рамките на ОИСР, в които участват 135 страни, целят да намерят международни решения за облагането на компании без физическо присъствие в конкретна страна и за определяне на минимална данъчна ставка за предотвратяване на вредите от данъчната конкуренция между държави.

По време на дебата много депутати подчертаха, че е въпрос на справедливост да се гарантира реалният данъчен принос на мултинационалните компании и гигантите в цифровата област. „Гражданите, потребителите и малките фирми плащат своя дял, като ефективните данъчни ставки са 40% или повече, но много мултинационални компании не го правят“, заяви председателят на икономическата комисия в ЕП Ирене Тинaли от Италия.

Много депутати изтъкнаха в дискусията, че проблемът е глобален и решенията трябва също да бъдат глобални. „Когато говорим за дигиталната икономика, ние разглеждаме международни предизвикателства. Следователно трябва да работим по тези предизвикателства на международно ниво“, заяви Маркус Фербер (ЕНП, Германия). Той също така призова за внасяне на ред в самата Европа: „Ние трябва да решим собствените си проблеми вътре в ЕС... трябва да сложим край на нашите данъчни убежища“.

Еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони посочи, че ЕС е ангажиран да търси международно споразумение по темата, но увери депутатите, че Комисията е готова да действа във всички случаи: „Ако не бъде постигнато международно споразумение през 2020 г. или то има само ограничен обхват, кристално ясно е, че силните доводи за действия на ниво ЕС ще останат валидни и че Комисията ще предприеме мерки на тази основа“.

Евродепутати с предложения за по-високи данъци за мултинационалните компании
7620
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Важно!
Онлайн плащането на местните данъци ще става не през НАП, а през сайта на Министерството на електронното управление
Кога земеделските стопани могат да работят без касов апарат
За запазване на позицията на ключов износител на плодове и зеленчуци за Европа
Намаляват данъци на испанските фермери заради продължителната суша
Общо 28,2 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през 2021
Компас за устойчивост на хранителната система
Как с данъците може да се регулира пазарът и производството на храни
НАП
Декларирате приходи от продажби по интернет до 30 юни, ако търгувате с фермерски стоки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини