Начало » Важно за фермера » Гори и екология
07.03.2022 г.

Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”

Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”

Вледимир Милушев Снимка: МОСВ

В началото на март министърът на околната среда и водите Борислав Сандов назначи за директори на двата национални парка „Рила” и „Пирин” Владимир Милушев и Валери Мечев. Милушев поема управлението на най-големия национален парк със заявка за прозрачна работа, отворена към обществото и с обещанието, че предстои всеки да научи много завладяващи истории за Рила.

Владимир Милушев е от Благоевград и завършил Лесотехническия университет в София като магистър по „Стопанисване на горите“.

Има повече от 15-годишен опит в сферата на опазването на околната среда. Работил е в Дирекцията на „Природен парк Витоша“, има и предходен опит като експерт в Дирекция „Национален парк Рила“, както и в неправителствения природозащитен сектор в България и Европа. Одитор е по устойчиво стопанисване на горите по системата FSC. Сертифициран инструктор по стратегическо планиране и оценка на ефективността в управление на околната среда. Активен участник в граждански кампании и протести за опазване на околната среда. Планински водач с повече от 15-годишен опит в българските планини.

 „Основната задача, върху която ще се съсредоточи екипът на дирекцията в следващите няколко месеца, е довършването на новия план за управление на защитената територия в Рила, който се бави вече повече от 5 години. А в дългосрочен план ще се работи за повишаване ефективността на работата в дирекцията с надграждане на съществуващите партньорства, повишаване на капацитета на служителите, подобряване на материалната база. Всичко това ще утвърди Национален парк “Рила” като място със съхранена природа, предлагащо незабравими преживявания за всички посетители, а екипът на дирекцията да бъде удовлетворен от добре свършената работа“ - каза Владимир Милушев при встъпването си в длъжност.

Директорът на парк „Пирин” Валери Мечев е инженер-лесовъд, завършил Лесотехническия университет в София със специалност горско стопанство. Притежава управленски опит в сферата на опазване на околната среда, балансирано използване на рекреационните възможности и природните ресурси в защитени територии, опит в стопанисване и охрана в горското стопанство, както и предходен опит в областта на инвестициите в строителство на жилища и управление на имоти.

„Пирин не е просто защитена територия. Пирин е кауза за едно съхранено бъдеще. С връщането ми на поста директор на ДНП "Пирин" поемам отговорността да защитавам обществения интерес съобразно законите, регулиращи управлението на защитената територия“ – заявява Валери Мечев, който е изпълнявал длъжността и в периода 2011 - 2013 г. И допълни, че ще разчита на всеки един служител от дирекцията, на МОСВ, на държавни и общински служби, свързани с цялата територия на парка, както и на гражданите, за да може с общи усилия да се съхрани неоценимата природа на Националния парк.

„Приоритет в работата ми ще бъде да мотивирам хората в ДНП "Пирин" за постигането на тази цел, защото осъзнавам колко е важно опазването на Пирин като природна даденост с национално, но и със световно значение. Това ще включва прозрачност в работата на администрацията и контрол за спазване на режимите и нормите на територията на парка. Искам да развием образователната дейност сред хората, особено сред младите хора“ – каза Валери Мечев при встъпването си в длъжност.

Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
5251
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в Пирин
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини