Начало » Новини » Коментари
14.02.2024 г.

Административен мор оставя без обвързана подкрепа кравеферми с история

Казус с продължение
Административен мор оставя без обвързана подкрепа кравеферми с история

Снимка: sinor.bg

От началото на седмицата Синор.бг проверява сигнал на собственици на млечни крави, които не са получили обвързаното си подпомагане за 2023 г., преведено от фонд „Земеделие“ на 9 февруари т.г. за всички животновъди в страната. И трите сигнала идват от стопани с дългогодишен опит – с 10 и повече години тежка съдба като животновъди. Всички те от три години чинно изпълняват новите регулации, свързани с проверките на качеството на млякото и са добре запознати с изискването, че без да докажат самоконтрола на това качество, от фонд „Земеделие“ няма как да преведат подпомагането по директните плащания.

Проблемът обаче дошъл оттам, че не само животновъдите, но и оторизираните лекари от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), които годишно проверяват качеството на млякото, за първи път от тази година са длъжни да подадат в електронната система на БАБХ и ДФЗ документ, че дадената ферма е изрядна. Само че вместо ветеринарите е решено да се възложи на външни лица да вписват тези документи в СЕУ, а те не са го направили в законовия срок 30 септември 2023 г. Затово и животновъдите са отрязани от обвързаното подпомагане.

Всичко това се случва само защото до 30 септември определен от БАБХ ветеринар може би е изготвил годишния сертификат за качеството на млякото, но друг, незнайно кой, не го е подал в системата. Самата система на ДФЗ обаче не го е отчела като грешка при подаването на заявлението от страна на фермерите в Кампанията за директни плащания 2023., което трябваше да стане в сроковете, посочени в края на миналата година. И го е разпознала като грешка едва наскоро, след кръстосаните проверки от ДФЗ. Тоест, цялата прехвалена електронна система - на ВетИС и СЕУ, не е хванала навреме грешката на онзи външен за системата на БАБХ човек, който е вкарвал данните. Затова и фермерите не са знаели за грешката, за да реагират в законово установените срокове да съобщят в ДФЗ. И едва, когато е трябвало да получат обвързаното си подпомагане, са разбрали, че са попаднали в поредната примка на административния мор, наречен електронизация и българска оправия.

За незапознатите ще обясним точно как се извършва контролът от БАБХ и самоконтролът върху суровото мляко от страна и на самите фермери. Всички пострадали чинно са го провеждали всеки месец, за което са платили над 1000 лева за лабораторни анализи, проведени в рамките на календарната година – от 30 септември 2022 г. до 30 септември 2023 г.

От създаването на модул „Мляко“ в БАБХ собствениците на млечни крави са длъжни два пъти в месеца да пращат в акредитирана лаборатория за анализ суровото мляко, за всеки анализ те плащат по 40 лв. Или в рамките на една година те се самоконтролират, като същевременно водят и съответните отчети. Един път в годината, въз основа на документацията, която фермерите съхраняват, обслужващият ги ветеринарен лекар издава годишна декларация за качеството на млякото. Като от БАБХ са решили да улесненят тези лекари и вместо те да вписват във ВетИС и СЕУ данните от декларацията за качеството на млякото – прави го външен човек, който обслужва стотици лекари. Очевидно, че този външен човек прави пропуски, защото пострадалите фермери, за които говорим са от различни краища на страната.

Попитахме предеседателя на друга асоциация – на овцевъдите и козевъдите Симеон Караколев, дали и при тях има подобен проблем, но той припомни, че за тях Еврокомисията е направила дерогация по самоконтрола на млякото. Браншовикът обаче поясни, че подобен проблем имал при негов колега, разполагащ със селекционни и неселекционни млечни крави. От Областната дирекция по безопасност на храните са му казали да подаде жалба, в която да опише случая. Очакват се повторни проверки по тези казуси от ДФЗ, така че очевидно животновъдите ще получат справедливост, но по-късно от останалите.

От своя страна ще публикуваме отговора по конкретния казус, който ни дадоха от Българската агенция по безопасност на храните и от който не разбраха нищо нито фермерите, нито ние. Затова пък този казус нагледно обяснява защо българските фермери продължават да протестират (ред. бел. част от фермерите в този текст не са сред протестиращите и не одобряват разделението в сектора).

През месец декември 2023 г. и януари 2024 г. в ЦУ на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) постъпват редица еднотипни писма по случая. Всеки един от постъпилите в Агенцията сигнали е разгледан индивидуално, като към всички стопани, подали молби, е изготвен официален отговор. От страна на БАБХ са предприети необходимите действия. Актуализиран е списъкът по чл.21, ал.7, т.4 от Наредба № 3 от 10.03.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията. Списъкът е обществено достъпен на официалната интернет страница на Агенцията на следния адрес: http://tinyurl.com/3fe3azmm.

Средствата по обвързана подкрепа са свързани с Наредба № 3. Едно от изискванията, съобразно мерките за подпомагане е, че стопаните следва да отглеждат животните си в животновъдни обекти, които са в система на контрол и мониторинг на суровото мляко. Обектите трябва да са регистрирани по реда посочен в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Съгласно чл.21, ал.7, т.4 от цитираната по-горе Наредба № 3 „Българската агенция по безопасност на храните предоставя на ДФЗ до 30 септември в годината на кандидатстване актуална извадка от следните списъци и регистри за доказване на директните продажби във формат и по вид информация, посочени писмено от ДФЗ: списък на животновъдните обекти, които са в система на контрол и мониторинга на суровото мляко“. Списъкът е подаден до ДФЗ в оказания срок.

Нормативните изисквания за включване в контрол и мониторинг на сурово мляко са описани в Наредба № 5 от 02.05.2023 г. за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол.

За животновъдните обекти за крави в контрол и мониторинг на сурово мляко е изпратено писмо към ДФЗ, че цялата система за сурово мляко за крави е дигитализирана чрез системата ВетИС, като там следва да има налични проби мляко за самоконтрол (мониторинг) и официален контрол (контрол) в тази сфера.

На този етап се разработва надграждане на модул „Мляко“ към системата ВетИС, който да включва и мониторинг на мляко за овце, кози и биволи. Планирано е надграждането да влезе в експлоатация през месец април 2024 г., като това ще подобри контрола и мониторинга.

Българска агенция по безопасност на храните няма информация за контролите зададени от ДФЗ, които са основание за отказ от плащане.

Българска агенция по безопасност на храните е в контакт с МЗХ и ДФЗ и при възникване на подобни казуси, всяка една от институциите съдейства за разрешаването им“.

Екатерина Стоилова

Административен мор оставя без обвързана подкрепа кравеферми с история
6954
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Писмо до министъра
И гъбарите са отрязани от украинската помощ, излизат на протест
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини