Начало » Новини » Интервю
22.01.2024 г.

Министър Йоздемир остана очарован от меда от Розовата долина

Изложението „Зелена седмица“ в Берлин
Министър Йоздемир остана очарован от меда от Розовата долина

Федералният министър по прехраната и земеделието на Германия Джем Йоздемир (третият отляво надясно) беше посрещнат с пита и мед на българския щанд

Тримата представители от семейната пчеларска ферма „Медена долина“ в казанлъшкото село Ясеново останаха приятно изненадани от похвалата на федералния министър на прехраната и земеделието на Германия Джем Йоздемир, който при посещението на българския щанд по време на откриването на международното изложение в Берлин „Зелената седмица“ изрази възхита от качеството на родния мед.

Радостни сме за висока оценка, защото България наистина е страната с най-голямо разнообразие от билки и медоносни растения и хубаво, когато до повече потребители стигне новината за качеството и здравословността на българския мед“, посочи за Синор.бг единият от собствениците на пчелина Начо Иванов. Заедно със съпругата си Милена и братовчед си Начко Иванов те бяха сред 11-те български компании, които представиха България на изложението тази година.

Големият плюс на техния пчелен мед е, че се намира в близост до етерично-маслени култури, което придава и невероятния вкус и аромат на тяхната продукция. Около единия пчелин имат около 3 хил. дка лавандула. Чистота на производствения регион им дава основание да кандидатстват и за биологично производство, така че след необходимия преходен период ще могат да станат и биопчелари.

Начо Иванов, пчелин

Младите бизнесмени имат професии извън агрономството, но преди години навлизат в овощарство, а преди пет години се посвещават изцяло само на пчеларството. „Започнахме като повечето колеги с 2-3 кошера, днес вече се грижим за 700 кошера, разположени в три пчелина, разположени в различни местности в Розовата долина“, разказват изложителите. В началото продават на приятели, а по-късно постепенно се ориентират към фермерските пазари и онлайн търговията. „Разчитаме изцяло на директните продажби, защото няма как при ниските изкупни цени да покрием себестойността си“, посочва Начо. От миналата година са започнали да участват на изложения – първо в Словения, а после и в Румъния. За втора година участват в „Зелената седмица“ и са изключително доволни, защото очакват да намерят пазари и извън България.

Досегът им с колеги от други източноевропейски държави показал, че навсякъде другаде отношението на администрацията към малкия бизнес е много по-различно от това, което прилагат представители от Българската агенция за безопасност на храните.

Начо Иванов, пчелин

Изненадани сме защо в Румъния например малкият бизнес няма толкова тежки административни пречки като при нас – става въпрос дори за етикетирането и хилядите бандероли, които се изискват от нас, а при тях не се изискват, за да стигнат до пазара“, посочи Милена Иванова. И допълни, че трябва да има разлика в изискванията към малките и към големите производители“. В същото и те, както повечето регистрирани стопани с реален бизнес, се питат защо БАБХ проверява само регистрираните земеделски производители, докато тези, които са в сивия сектор, си работят необезпокоявани. Проблем, който все по-често е поставян на дневен ред и от големите браншови организации.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Министър Йоздемир остана очарован от меда от Розовата долина
7041
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Фонд
До 20 август розопреработвателите кандидатстват за помощта de minimis
Инвестиции
Американци градят втора дестилерия за етерични масла край Добрич
След протестите
Омбудсманът ще сезира антимонополната комисия за картел при розоварите
Розоварите обещават да изкупуват цвят над необходимото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини