Начало » Новини » Страната
31.08.2016 г.

Иновационният фонд обяви нов прием за проекти в биотехнологиите и индустрията за здравословен живот

Документи ще се подават от 30 септември до 31 октомври

Националният иновационен фонд към Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) обяви 8-ма конкурсна сесия за проекти в областите индустрия за здравословен живот и биотехнологии, мехатроника и чисти технологии, информационни и комуникационни технологии и информатика, както и за нови технологии в областта на креативните и рекреативните технологии, съобщиха от агенцията. Няма да се подпомагат проекти в сектора на рибарството и аквакултурите, първично производство на селскостопански продукти и закриването на неконкурентоспособни въглищни мини, обясни изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева. На първия информационен ден за приема, който ще се проведе от 30 септември до 31 октомври, интерес проявиха над 150 фирми.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева обяви, че правилата за оценка са променени, като при новите се залага на прозрачността. Срокът за изпълнение е 18 месеца, в сравнение с 36 месеца досега, тъй като 3 години е прекалено дълго време за реализиране на иновация и последващо търсене на начин за внедряване, изтъкна Захариева. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв. Средствата, които фондът предоставя, са изцяло национални и се отпускат като помощ съгласно Закона за държавните помощи, отбеляза Везиева. Фондът подпомага научно развойната и иновационната дейност до разработката на прототип включително.

Допускат се разходи за персонал, инструменти и оборудване, външни услуги, материали и консумативи, командировки в чужбина. Максималният интензитет на помощта е 80% от допустимите разходи по проекта, като в тях се включват подпомагане на индустриални изследвания/експериментално развитие, както и процентно подпомагане в зависимост от това дали кандидатът е малко или средно предприятие, както и допълнително подпомагане за съвместно сътрудничество. Интензитетът на помощта, изчислен на основата на допустимите разходи по проекта, не трябва да надвишава: 50% - за индустриални научни изследвания и 25% - за експериментално развитие. Интензитетите на помощта за индустриални научни изследвания и експериментално развитие могат да бъдат увеличени с 10% за средни предприятия; 20% за малки предприятия и 15% при наличието на ефективно сътрудничество с организация за научни изследвания и разпространение на знания и/или друго предприятие.

Проектите, които кандидатстват за финансиране следва да отговарят на изискванията за административно съответствие и допустимост, иновативност и икономическа перспективност. Оценката на предложенията включва: оценка за административно съответствие и допустимост; техническа и икономическа оценка на проектното предложение и финансова оценка на бюджета. Финансиране ще получат – според възможностите на бюджета на фонда – всички проекти, получили минимум 60% от максималния брой точки по всеки един от критериите иновативност и икономическа перспективност.

С проектни предложения могат да кандидатстват всички регистрирани дружества съгласно Търговския закон. Допустим кандидат за финансиране по конкурсната сесия на НИФ по схемата е предприятие, което е регистриран в България търговец по смисъла на Търговския закон, или еквивалентно лице по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейския съюз. Допустим партньор за изпълнение на проект по схемата може да бъде предприятие-търговец по смисъла на Търговския закон или еквивалентно лице по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейския съюз и/или организация за научни изследвания и разпространение на знания от държава-членка на Европейския съюз. Организацията за научни изследвания и разпространение на знания следва да има статут на юридическо лице. В случай, че проектът се изпълнява съвместно с партньор научна организация, предприятието трябва да е координатор на проекта. При проекти с участието на партньори предприятието (едно от предприятията при проект с повече от един партньор предприятие) е координантор, има статут на кандидат в конкурсната сесия и подава конкурсната документация (включително изискуемата за партньор по реализирането на проекта).

Повече информация може да се намери на електронен адрес: https://www.sme.government.bg/?p=33687 .

Иновационният фонд обяви нов прием за проекти в биотехнологиите и индустрията за здравословен живот
6045
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини