Начало » Новини » Коментари
24.01.2024 г.

От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора

БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора

sinor.bg

В отворено писмо до председателелите на всички парламентарно представени партии в 49-то Народно събрание, изпратено днес от ръководството на Българската агрохранителна камара (БАхК), представителите на 21-те браншови организации, членове на обединението, изразяват силното си недоволство от факта, че не са поканени в срещата с министър председателя Николай Денков, проведена в началото на седмицата.

На  22 януари т.г. бе проведена среща в Министерски съвет, на която голяма част от представителните за бранша организации не бяха поканени. Изненадани сме от подхода, който бе приложен при подготовката и провеждането на срещата с министър-председателя Николай Денков”, четем в писмото. „От публичната информацията, която получаваме, разбираме, че участниците в срещата се очаква да определят политиките и новите ставки по украинската помощ за 2024 година. Считаме, че администрацията в лицето на Министерски съвет и Министерството на земеделието и храните са допуснали грешки при организирането на тази дискусия. Ние подкрепяме стремежа на МЗХ и бизнеса да се верифицира легитимността на браншовите организации в груповите дискусии и това становище е част от тези усилия.

Демонстрираният подход предизвиква тревога и въпроси къде остава ролята на МЗХ, които са отговорни както за анализите и изчисленията, така и за определянето на ставките. Заявените намерения за смяна на  подхода и изготвяне на изчисления извън капацитета на експертите на МЗХ е изненадващ и предизвиква подозрения и тревога сред множество членове на браншовите организации,”, се посочва още в писмото.

Ще припомним, че искането за срещата на 22 януари беше отправено от Българската аграрна камара, в която членува и Националната асоциация на зърнопроизводителите, която до този момент не е получавала държавна помощ по временната рамка (така наречената „украинска помощ”). След като в бюджета за 2024 г. парламентът не включи бюджет за обезщетяване на земеделците заради последиците от войната в Украйна, въпреки че ЕК удължи това подпомагане до средата на тази година, членовете на НАЗ настояха да се предвидят подобни средства, мотивирайки се с тежката пазарна ситуация от нереализираното зърно и спада в доходите им. Голяма част от тези фермери са в крайно тежко финансово състояние и заплашваха с протести, ако министър председателят не обсъди с тях необходимостта от компенсиране на загубите им. 

В днешното си писмо до депутатите от агрохранителната камара коментират следното: „Сред нас - национално представените браншови организации, предизвиква недоумение защо след приключване на бюджетната процедура се отваря дебатът за заложените средства за подпомагането на земеделските стопани. Организациите, членуващи в БАхК, най-вече от уязвимите сектори, неколкократно поставяха въпроса публично за липсата на заложени средства в бюджета по Украинската помощ за 2024 г.  Във връзка с липсата на заложена Украинска помощ се проведоха два поредни протеста и се внесоха писма с искания, на които не бе обърнато внимание. Ние вярваме, че МЗХ следва да поеме по-решителна роля в дебата по тази тема.

Като обединение на земеделски производители и преработватели, ние от БАхК сме категорични, че секторът се нуждае от подпомагане и компенсация във връзка с проблемите, възникнали от ковид пандемията, от войната в Украйна и настоящите обективни фактори и последиците от водената ОСП политика в последния програмен период. Българското земеделие има нужда от подкрепа за да се развива. В тази ситуация, когато вече бюджетната процедура е затворена, ние от БАхК търсим политическа подкрепа и от Народното събрание на Република България.

Интервю с председателя на БАхК Венцислав Върбанов

Във връзка с това, както и във връзка с идеите на БАхК, свързани с предстоящи законови промени, касаещи сектора, бихме желали среща с лидерите на политическите партии ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, БСП, ИТН и Възраждане, за да обсъдим, развием и решим въпросите пред българското земеделие.

Настояваме за пълна прозрачност и дискусия с участието на представители от всички заинтересовани страни”.

Писмото е подписано от председателите на 21-те браншови организации от аграрния и преработвателен сектор, членуващи в БАхК: Асоциация на месопреработвателите в България (АМБ) - Атанас Урджанов, Председател на УС; Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската (АРСИС) - Радостина Донева, Председател на УС; Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) - Венцислав Върбанов, Председател на УС на АЗПБ; Асоциация на индустриалното свиневъдство в България (АИСБ) - Румен Андреев, Председател на УС; Асоциация на млекопреработвателите в България (АМБ) - Димитър Зоров, Председател на УС; Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) - Стоян Чуканов, Председател на УС; Асоциация на пасищно животновъдство (АПЖ) - Станчо Димитров, Председател на УС; Асоциация на свиневъдите в България (АСБ)  - Полина Хаджистоева – Гочева, Председател на УС; Браншова камара на месодайното животновъдство (БКМГ) - Иван Венински, Председател на УС; Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) - Мариана Кукушева, Председател на УС; Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) - Мариана Милтенова, Председател на УС; Национална асоциация на млекопреработвателите (НАМ) - Владислав Михайлов, Председател на УС и Национална био асоциация (НБА) - Слави Трифонов, Председател на УС; Обединени български животновъди (ОБЖ) - Бойко Синапов, Председател на УС; Обединен Български Пчеларски Съюз (ОБПС) - Михаил Михайлов, Председател на УС; Развъдна асоциация на българските породи говеда – Родопско късорого, Българско родопско, Искърско (РАБПГ) - Иван Механджийски, Председател на УС; Съюз на птицевъдите в България (СПБ) - Ивайло Гълъбов, Председател на УС; Съюз по хранителна промишленост към ФНТС УХТ-Пловдив; Бизнес университетска асоциация в хранителната индустрия и туризма (БУАФИТ) и Селскостопанска академия. Подкрепящи организации са Български фермерски съюз - Георги Стоянов, Председател на УС; Професионална асоциация на розопроизводителите в България - Христо Николов, Председател на УС; Българска оризова асоциация - Георги Видолов, Председател на УС и Българска асоциация на собствениците на земеделски земи - Евгений Орашъков, Председател на УС.

От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
3963
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Председател на новоучредената Българска агрохранителна камара
Върбанов: Българската агрохранителна камара ще работи в синхрон, но и ще посочва грешките
Предстоящо
Учредяване на Българска агрохранителна камара - на 5 юли!
Решения на Министерския съвет
Новият закон за контрол по агрохранителната верига е одобрен от кабинета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини