Начало » Новини » Коментари
16.01.2024 г.

Свръхнаплив за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци

Сформирана е оценителната комисия
Свръхнаплив за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци

sinor.bg

След като на 22 декември 2023 г. приключи приемът на проекти за изграждане на центрове за подготовка за предлагане и съхранение на плодове и зеленчуци за пазара, подадените предложения са 41, но поради дублиране на два от тях като реално подадени се смятат 40 проекта. Така отговориха на въпрос на Синор.бг от агроминистерството по повод процедурите за кандидатстване в едно от направленията, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), където заделеният бюджет е в размер на 15 милиона лева.

Добрата новина е, че сред депозираните проекти има и на няколко групи и организации на производителите, чието развитие очевидно ще бъде подобрено, ако получат подпомагане по линия на този план.

Конкуренцията обаче е много голяма, защото стойността на подадените проекти е за 53 430 915,07 лева, а заявената безвъзмездна финансова помощ – 26 715 457,48 лева. Или исканата субсидия по подадените проекти е с 11 милиона повече от очакваното. Освен 15-те милиона лева, заделени за изграждането на тези пакетиращи центрове, държавата ще отпусне и 3 млн. лв. за невъзстановим ДДС, припомнят от фонд „Земеделие”.

Кабуров към Вътев: "Има начин за справяне със сивата икономика"

Припомняме, че минималният размер на допустимите субсидии за един проект е 300 000 лв., а таванът за подпомагането е 2 346 960 лв. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за едно предложение за изпълнение на инвестиции, представено от един кандидат, е 1 173 480 лв. Припомняме, че този максимален размер за едно предложение не трябва да бъде надвишаван за кандидатите, които помежду си са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия.

Сред кандидатите има и доста физически и юридически лица. На този етап не може да се конкретизира от кои региони на страната са кандидатите, тъй като към момента не е назначена оценителна комисия за разглеждане на постъпилите предложения за изпълнение на инвестиции, съобщиха от ДФЗ.

По тази процедура не се покриват разходи, свързани със събаряне на стари сгради и производствени съоръжения или за покупка на специализирани  транспортни средства.

Допустимите разходи по тази процедура са следните:

1. за изграждане, ремонт и/или реконструкция на сгради и други недвижими активи, свързани със съхранение и/или подготовка на продукцията за продажба;

2. за покупка на машини, съоръжения и оборудване, използвани за съхранение на продукцията;

3. за покупка на машини, съоръжения и оборудване, чието предназначение е свързано с подготовка на продукцията за продажба.

4. за закупуване на специализирани транспортни средства с технически допустима максимална маса не повече от 12 тона, включително хладилни камиони за превоз на продукцията, произвеждана от кандидата, както и машини, използвани за вътрешноцехов и вътрешнозаводски транспорт, които се придвижват само на територията на местата за съхранение, подготовка и продажба на продукцията; предвидени са за извършване на специфични дейности в него и не са предназначени да се придвижват по пътищата (например: електокари, мотокари, газокари, товарачи);

5. за доставка и монтаж на фотоволтаични системи за производство на електрическа енергия за собствено потребление, вкл. необходимите съоръжения за съхранение на произведената електроенергия от слънчева енергия;

6. за оборудване, предназначено за складиране на продукцията като например палетни колички, фолиращи машини, бокспалети, каси, щайги и др.

След одобрението на проектите те трябва да бъдат завършени до 18 месеца, считано от датата на подписването на договора. Крайният срок за приключване трябва да е най-късно до 30 юни 2025 г.

Свръхнаплив за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци
3503
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Ще се търси допълнителен бюджет за проектите, получили необходимите точки
Новите центрове за плодове и зеленчуци по НПВУ ще заработят до юни догодина
Втора процедура по ПВУ
До 22 декември фермери, групи и организации ще кандидатстват за центрове за плодове и зеленчуци
Доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ)
Само в 9 от 16-те икономически центъра на страната агросекторът има съществен дял
Решения на Министерския съвет
Областни центрове ще информират за еврофондовете на принцина „Обслужване на едно гише“
По Плана за устойчивост и възстановяване
До 24 август се приемат идеи за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци
За инвестиции в модернизация и центрове за плодове и зеленчуци
Процедури по плана за възстановяване са обявени за повторно обществено обсъждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини