Начало » Новини » Страната
10.12.2023 г.

Продължава слабото понижение на цените на храните в света

Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света

Храните продължиха да поевтиняват в световен мащаб и през ноември, макар и едва забележимо, като поскъпването на растителните масла, млечните продукти и захарта бе компенсирано напълно от по-ниските цени на зърнените култури и месните продукти, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната и годишната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с под 0,2% до 120,4 пункта, но вече е с 10,7% под показателя за ноември 2022 г.

Подиндексът за цените на зърнените култури отстъпи с 3% спрямо стойността си за октомври до 121 пункта и е с 19,4% под рекордния си показател за ноември миналата година. В най-голяма степен поевтиня фуражното зърно – с 5,6%, като спадът е вследствие на понижаването на цените на царевицата заради увеличаването на продадените количества от фермерите в Аржентина и натиска от сезонния ръст на предлагането в САЩ, където прогнозите за реколтата бяха преразгледани в посока на повишение. Цените на ечемика също се понижиха, но тези на соргото отчетоха известен ръст. Що се отнася до пшеницата, тя също поевтиня с 2,4%, най-вече вследствие на сезонния ръст на предлагането в Аржентина и Австралия на фона на доброто темпо на напредване на жътвата.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на растителните масла през ноември се повиши с 3,4% спрямо октомври до 124,1 пункта, загърбвайки 3-месечната тенденция към спад. Увеличението е следствие от поскъпването на палмовото и слънчогледовото масло, които компенсираха с излишък понижаването на котировките на соевото и рапичното масло. През миналия месец палмовото масло поскъпна с над 6% и това се дължи на нарасналите покупки от основни страни-вносителки, както и на сезонното свиване на производството в ключови производителки. При слънчогледовото масло цените се повишиха незначително най-вече под влияние на запазващото се стабилно ниво на покупките за внос. Въпреки влошените перспективи пред реколтата от соя в Бразилия, соевото масло поевтиня заради слабото търсене за внос в световен мащаб, докато цените на рапичното масло се понижиха вследствие на запазващото се обилно предлагане на международните пазари.

При млечните продукти подиндексът за цените се повиши с 2,2% през ноември спрямо октомври до 114,2 пункта, регистрирайки ръст за втори пореден месец, но все още е с 16,9% под нивото си от ноември миналата година. Маслото и обезмасленото сухо мляко поскъпнаха благодарение на силното търсене за внос, ограничените запаси и нарасналото търсене на вътрешния пазар в Западна Европа в навечерието на коледните и новогодишните празници. Същите фактори помогнаха за повишаването на цените и пълномасленото сухо мляко, но ръстът бе сдържан както от запазващото се слабо търсене за внос от азиатските държави, така и от стабилното темпо на производство в страните от Океания. За поскъването на млечните продукти съдейства и обезценяването на щатския долар спрямо еврото. Цените на сирената обаче се понижиха на фона на значителните количества, предлагани за износ, особено на чедъра въпреки сезонното свиване на предлагането на мляко в Западна Европа.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на месните продукти се понижи с 0,4% през ноември спрямо октомври до 111,8 пункта и той вече е с 2,4% под нивото си от ноември 2022 г., като птичето, свинското и говеждото месо поевтиняха незначително. Въпреки проблемите с производството заради многобройните огнища на птичи грип в много от производителките предлагането нарасна, най-вече от Бразилия, и това натисна цените. Свинското поевтиня заради запазващото се вяло търсене за внос от страните в Азия и значителните количества, предлагани за износ от част от големите производителки, и въпреки рязко нарасналите продажби на вътрешния пазар в Европа в навечерието на празниците. Наличието на значителни запаси за износ в Бразилия и страните от Океания пък предизвика спад на цените на говеждото в световен мащаб. Овчето месо обаче поскъпна леко вследствие най-вече на промените във валутните курсове.

Подиндексът за цените на захарта се повиши с 1,4% през ноември спрямо октомври до 161,4 пункта, като вече е с цели 41,1% над стойността си за ноември 2022 г. Ръстът се дължи най-вече на притесненията за свиване на предлагането за износ през сезона на фона на влошените перспективи за реколтата в Тайланд и Индия, 2 от най-големите износителки на сладкия продукт, заради силната суша, която се очаква да предизвика там природното явление „Ел Ниньо”. За поскъпването помогнаха и фактори като забавяния в доставките от Бразилия и обезценяването на щатския долар спрямо бразилския реал.

Продължава слабото понижение на цените на храните в света
2295
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
Осъдиха директора на Центъра за оценка на риска по храните на Литва за подкупи
В подкрепа на местните малки производители на автентични български храни
Всеки понеделник и четвъртък ще има фермерски пазари в Казанлък
16-то издание на конференцията, организирано от Съюза по хранителна промишленост
Форум за качеството на храните и геномните техники ще се проведе на 26 юни в София
Предстоят семинари на БАБХ и Българска хранителна банка за условията за даряване на храна
Националният съвет по храните обсъди нови правила за производството, преработката и дистрибуцията на храни
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини