Начало » Новини » Страната
10.12.2023 г.

Продължава слабото понижение на цените на храните в света

Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света

Храните продължиха да поевтиняват в световен мащаб и през ноември, макар и едва забележимо, като поскъпването на растителните масла, млечните продукти и захарта бе компенсирано напълно от по-ниските цени на зърнените култури и месните продукти, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната и годишната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с под 0,2% до 120,4 пункта, но вече е с 10,7% под показателя за ноември 2022 г.

Подиндексът за цените на зърнените култури отстъпи с 3% спрямо стойността си за октомври до 121 пункта и е с 19,4% под рекордния си показател за ноември миналата година. В най-голяма степен поевтиня фуражното зърно – с 5,6%, като спадът е вследствие на понижаването на цените на царевицата заради увеличаването на продадените количества от фермерите в Аржентина и натиска от сезонния ръст на предлагането в САЩ, където прогнозите за реколтата бяха преразгледани в посока на повишение. Цените на ечемика също се понижиха, но тези на соргото отчетоха известен ръст. Що се отнася до пшеницата, тя също поевтиня с 2,4%, най-вече вследствие на сезонния ръст на предлагането в Аржентина и Австралия на фона на доброто темпо на напредване на жътвата.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на растителните масла през ноември се повиши с 3,4% спрямо октомври до 124,1 пункта, загърбвайки 3-месечната тенденция към спад. Увеличението е следствие от поскъпването на палмовото и слънчогледовото масло, които компенсираха с излишък понижаването на котировките на соевото и рапичното масло. През миналия месец палмовото масло поскъпна с над 6% и това се дължи на нарасналите покупки от основни страни-вносителки, както и на сезонното свиване на производството в ключови производителки. При слънчогледовото масло цените се повишиха незначително най-вече под влияние на запазващото се стабилно ниво на покупките за внос. Въпреки влошените перспективи пред реколтата от соя в Бразилия, соевото масло поевтиня заради слабото търсене за внос в световен мащаб, докато цените на рапичното масло се понижиха вследствие на запазващото се обилно предлагане на международните пазари.

При млечните продукти подиндексът за цените се повиши с 2,2% през ноември спрямо октомври до 114,2 пункта, регистрирайки ръст за втори пореден месец, но все още е с 16,9% под нивото си от ноември миналата година. Маслото и обезмасленото сухо мляко поскъпнаха благодарение на силното търсене за внос, ограничените запаси и нарасналото търсене на вътрешния пазар в Западна Европа в навечерието на коледните и новогодишните празници. Същите фактори помогнаха за повишаването на цените и пълномасленото сухо мляко, но ръстът бе сдържан както от запазващото се слабо търсене за внос от азиатските държави, така и от стабилното темпо на производство в страните от Океания. За поскъването на млечните продукти съдейства и обезценяването на щатския долар спрямо еврото. Цените на сирената обаче се понижиха на фона на значителните количества, предлагани за износ, особено на чедъра въпреки сезонното свиване на предлагането на мляко в Западна Европа.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на месните продукти се понижи с 0,4% през ноември спрямо октомври до 111,8 пункта и той вече е с 2,4% под нивото си от ноември 2022 г., като птичето, свинското и говеждото месо поевтиняха незначително. Въпреки проблемите с производството заради многобройните огнища на птичи грип в много от производителките предлагането нарасна, най-вече от Бразилия, и това натисна цените. Свинското поевтиня заради запазващото се вяло търсене за внос от страните в Азия и значителните количества, предлагани за износ от част от големите производителки, и въпреки рязко нарасналите продажби на вътрешния пазар в Европа в навечерието на празниците. Наличието на значителни запаси за износ в Бразилия и страните от Океания пък предизвика спад на цените на говеждото в световен мащаб. Овчето месо обаче поскъпна леко вследствие най-вече на промените във валутните курсове.

Подиндексът за цените на захарта се повиши с 1,4% през ноември спрямо октомври до 161,4 пункта, като вече е с цели 41,1% над стойността си за ноември 2022 г. Ръстът се дължи най-вече на притесненията за свиване на предлагането за износ през сезона на фона на влошените перспективи за реколтата в Тайланд и Индия, 2 от най-големите износителки на сладкия продукт, заради силната суша, която се очаква да предизвика там природното явление „Ел Ниньо”. За поскъпването помогнаха и фактори като забавяния в доставките от Бразилия и обезценяването на щатския долар спрямо бразилския реал.

Продължава слабото понижение на цените на храните в света
1823
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Отворено писмо
Над 70 фермери от Пиринско с молба да бъдат субсидирани за пасторализъм в природните паркове
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Свързани материали
Виж
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
До 2030 г. процентно се увеличава делът на
Европарламентът с нови предложения за рециклиране на хранителните отпадъци
Предстоящо
„От фермата до трапезата“ и Зелената сделка са теми на конференция, съпътстваща изложението АГРА 2024
Спадът в цените на зърното и месните продукти заличи поскъпването на захарта
Храните в света продължиха да поевтиняват слабо през януари
Над 90 стопани имаха възможност да зададат въпроси на министър Вътев
Ето как Община Троян стана пример за хранене на децата с продукти собствено производство
Уреждат дейността на пазарите на дребно за фермерски и занаятчийски храни
Производителите на първични земеделски продукти ще могат да правят директни доставки в цялата страна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини