Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.12.2023 г.

Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите

Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите

Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев

Към широката гама хербициди, които Corteva Agriscience™ развива в областта на растителната защита, много скоро в България ще бъдат регистрирани редица иновативни продукти, създадени на основата на вече доказали се активни вещества. Широко представяне на пакета от продукти на компанията, които земеделците могат да очакват в следващите три години, направи Иван Дражев, маркетинг мениджърът на Corteva за Балканите, по време на 11-то издание на есенния агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Първият акцент беше поставен върху Arylex active, който е на пазара от две-три години, първоначално внедрено в рапицата, а по-късно и в пшеницата. Реално това е първото съвършенно ново активно вещество, създадено от Corteva Agriscience™  за последните 20 години насочено за контрол на широколистните плевели от новата химическа група на „арилпиколинатите”.

За следващата година експертите препоръчват новия хербицид Квелекс®, който като комбинация от Arylex active и флорасулам и в доза от 5 грама на декар плюс прилепителя Виволт™90, може да осигури перфектна защита при житните култури, засети и през есента, и през пролетта. Огромното предимство на Квелекс е, че е ефективен и при ниски температури – от 3 до 5 градуса, като силата му на действие е същата като при оптималната температура от 23-25 градуса.

Съветвам ви да направите опит върху полетата си с Квелекс®, защото с двете си химически групи той осигурява два различни механизма на въздействие върху плевелите. И за разлика от други случаи, когато се получава резистентност към даден препарат, с този хербицид вие осигурявате пълна чистота на посевите”, посочи Иван Дражев.

При рапицата изборът на компанията при хербицидите е с два други нови продукти, на основата на  Arylex™ - Белкар™ЕК и Корвето. Третото предложение, за което Corteva Agriscience™ очаква регистрация в скоро време е хербицид за слънчогледа, чието наименование ще научите впоследствие (X_ _ _ _c). Той ще се прилага за всички технологии на отглеждане на маслодаен слънчоглед – не само за конвенционални семена, но и за Express sun®, Clearfield® r Clearfield® Plus. И най-важното е, че ще контролира напълно 5-6 от най-упоритите плевели. На първо място това е амброзията, срещана честно в района на Видин, Монтана и северната част на Врачанско. Успешен е също срещу див синап (дива ряпа), бутрак (свиница или искърски бодил), див коноп и бяла куче лобода. Изключително силно е действието му при лободата, при която проникването на препаратите става трудно заради восъчния слой на вредното растение.

С новия препарат при слънчогледа вие ще успеете да унищожите лободата и в по-късни фази от развитието й, когато е достигнала 30-40 см височина”, обясни още експертът. Показателни са опити от тази година в района на Врачанско, където при фосмажорни обстоятелства лободата е достигнала 30 см. Веднага след пръскането, още на втория ден плевелът е унищожен напълно, слънчогледът перфектно се е развил.

Важно предимство на Arylex™ е, че от него вие може да използвате само 0,3 грама активно вещество на декар, за да сте ефективни. В тази връзка Дражев върна лентата назад, обяснявайки, че предшественикът на Corteva Agriscience™  – „Дюпон”, неслучайно е първата фирма, внедрила в практиката ниските дози активно вещество на декар.

Представяйки предимствата на Белкар™ЕК и Корвето Дражев припомни, че „в практиката не съществува препарат, който да бъде панацея за всички плевели. Към този момент активното вещество Arylex не може да пребори единствено с паламидата. В тези случаи той съветва фермерите да ползват експрес технологиите, като заедно с хербицида се приложат малки количества трибенурон и решавате проблема с паламидата. Експертът обясни, че Clearfield® селекциите няма как да се третират с Arylex™, затова и там пръскането трябва да бъде разделно.

Второто активно вещество на Corteva е Rinskor™, „брат” на  Arylex™, чието допълнително предимство е при контрола на няколко важни житни плевела – кокоше просо, дребно просо, кисели треви и др. Rinskor™ вече е внедрен за защита на оризовите полета от плевели. С този продукт посевите остават чисти не само от житни плевели, но и от широколистни. През 2025 или 2026 година Corteva Agriscience™ ще предложи на фермерите нови хербициди на основата на Rinskor™ и при царевицата. С тях се гарантира сериозна защита срещу някои видове упорити плевели, обясни още мениджърът.

След Arylex™ и Rinskor™ компанията е разработила още едно активно вещество – Bexoveld, това е трето поколение от „арил пиколинатите” и също е насочено за борбата с широколистни плевели.

Кортева

Ако досега при хербицидите в царевица фермерите познаваха продукта Принципал® Плюс, новото предложение за следващата година е Принципал® Голд. Разликата между двата продукта е минимална. В Принципал® Плюс има един антидот, който снижава почти със 100% стреса при културите и разширява периода на приложение от 2-6 лист на 2-9 лист.

Разбира се, препоръчваме да не чакате до 9 лист, защото има голяма разлика в добивите. Тази година се видя, че приложен при 3-4 лист, без подложка, получените добивите от декар бяха с цели 150 кг повече от тези, когато беше приложен на 7-8 лист. Причината е, че плевелите са „изяли” от добивния потенциал, когато се пръска по-късно”, подчерта още Дражев.

В борбата с болестите едно от предложенията на Corteva за следващата година е препаратът Унивок®, комбиниран с триазол. Той е създаден на основата на новото активно вещество INATREQ™, извлечено от актиномицетни гъби, първо поколение.

Corteva предлага още едно активно вещество Adavelt™, интерес към което са заявили и някои от останалите три големи компании в растителната защита. Друг нов фунгицид – това е Вербен® с доказали се в практиката активни вещества, едното от което е с газова фаза и осигурява перфектно действие срещу брашнеста мана.

Corteva има интересни предложения и сред биологичните препарати за растителна защита, които все повече се търсят от земеделците

Първият продукт е биостимулантът Утриша®N, който успешно абсорбира азота от атмосферата. Третираните посеви с него биха могли да поемат допълнително от атмосферата между 3 и 7 килограма азот, в зависимост от наситеността на този химичен елемент над полетата ви.

Следващото предложение е биостимулаторът  N-лок® Супер (заключен азот), който приема азота от почвата и по този начин културите успяват да получат всичкия усвояем азот около корените на даденото растение. Посредством този азотен стабилизатор не се позволява на азота да преминава от усвояема амониева и нитратна форма в неусвояемата нитритна форма. От досегашните опити с царевица експертите установяват, че при третиране с този биостимулант добивите от декар може да се увеличат с 20 до 70 килограма – в зависимост от условията. И това се постига не само в големи полета, но при парцели от 30 декара.

Третото предложение за следващата година е Кинсидро ®Гроу+. – това е класически биостимулатор с фулвио- и аминокиселини за стимулиране на развитието. И с този препарат земеделците гарантирано могат да увеличат добивите си.

Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
3937
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Технология за растителна защита при житни култури на Corteva agriscience™
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини